Türk kadınlarında meme hacmi ve antropomorfik meme ölçüleri
The volume of breast and anthropomorphic breast measurement in turkish women
- Tez No: 192816
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HARUN ÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Meme Hacmi, Türk Kadını, Antropomorfik ölçüler, Breast Volume, Turkish Women, Anthropomorphic measurement
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
IVTÜRK KADINLARINDA MEME HACM VE ANTROPOMORF K MEMEÖLÇÜLERÖZETYetişkin bir kadında meme, göğsün ön tarafında ve 2.-6. kaburgalar arasında yerleşimgösterir. Kadın memesi yer ve şekil bakımından şahıslar ve ırklar arasında farklılıkgösterdiği gibi aynı şahısta dahi çeşitli dönemlerde şekil ve büyüklüğü değişiklikgösterir. Bu çalışmanın amacı, yetişkin, sağlıklı ve evlenmemiş Türk kadınlarındameme hacmi ve antropomorfik meme ölçümlerinin tespit edilmesidir. Yapılanaraştırmada 101 gönüllü bayanla çalışıldı ve her bir gönüllüye ait yaş, boy, ağırlık,vücut ölçüleri tespit edildi. Meme hacmi Grossman-Roudner cihazı kullanılarakölçüldü. Meme ucunun yeri ve yöneltisi görsel olarak belirlendi. Antropomorfikölçümlerle memenin göğüs ön duvarındaki tam yeri tespit edilmeye çalışıldı.Gönüllülerin ortalama yaşı 22, ağırlığı 55,2 kg, göğüs, bel ve basen ölçüleri sırasıyla83,9 cm, 69,4 cm ve 96,5cm olarak bulunurken beden kitle indeksi (BK ) ortalama20,3 olarak tespit edildi. Ortalama meme hacmi 272,9 cc (sağ 275,1 cc, sol 270,8 cc),areola mammae çapı ise 3,95 cm olarak bulundu. Çoğunlukla meme ucunun şekliyuvarlak (%79,2), yönü ise yukarı (%66,3) ve dışa (%76,2) dönük olarak tespitedilmiştir. Sağ ve sol meme hacmi arasındaki farkın anlamlı olup olmadığı istatistiksel(SPSS, Student T test) olarak değerlendirildiğinde aralarında anlamlı bir farkınolmadığı görüldü. Meme hacmi ile göğüs çevresi, bel ve areola mammae çapı arasındapozitif yönde, meme hacmi ile yaş arasında negatif yönde bir ilişki bulundu.Antropomorfik ölçümlerle memenin göğüs ön duvarındaki tam yeri tespit edilmeyeçalışıldı. Bu ölçümler kullanılarak meme ameliyatlarında öncesi ve sonrasındaameliyat sonrası normale yakın sonuç elde edilmesi için plastik cerrahlara yardımcıolacaktır.
Özet (Çeviri)
VNORMAL VALUES OF BREAST VOLUME IN YOUNG TURKISH WOMENABSTRACTThe female breast extends between second and sixth rib on the anterior thorasic wall. Itundergoes dramatic changes in size, shape and function in association with infantilegrowth, puberty, pregnancy, lactation, and postmenoupausal regression. The aim of thisstudy was to determine the breast volume and anthropomorphic breast measurements inadult, healthy and unmarried Turkish women. In this study, 101 female volunteers wereinvestigated and age, height, weight and body size of each volunteer were measured.The breast volume was measured with the Grossman-Roudner Device. The location andaspect of nipple were determined visually. In anthropomorphic measurements, it wastried to determine the exact location of breast on the anterior thorasic wall. Of thevolunteers, the mean age, weight and Body Mass Index (BMI) were found to be 22years; 55,2 kg and 20,3 respectively. The size of chest, waist and hip were determinedto be 83,9 cm; 69,4 cm and 96,5 cm. respectively. Results showed that the mean breastvolume was 272,9 (right 275,1 cc; left 270,8 cc), and the diameter of areola was 3.95cm. The shape of areola was found to be rouned (79,2 %), and the aspect of breast wasfound to be upward (66,3 %) and outward (76,2 %). There was no statically meaningfull difference between right and left breast volumes. There were positive correlationsbetween breast volume and chest size, and between the diameter of areola and hip size.But there were negative correlation between the breast volume and age. In plasticsurgery of breast, these measurements and findings will preoperatively andpostoperatively help surgeons in order to a postoperatively result which is close toTurkish female averages.