Meme küçültme ve meme büyütme talebi olan hastalar ile genel türk popülasyonundaki kadınların antropometrik meme ölçümlerinin kıyaslanması
Comparison of anthropometric breast measurements of patients requesting breast reduction and breast augmentation and women in the general turkish population
  1. Tez No: 894932
  2. Yazar: MEHMET ERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometrik ölçüm, Meme hacmi, Makromasti, Mikromasti, Türk kadını, Anthropometric measurement, Breast volume, Macromastia, Micromastia, Turkish women
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu araştırma kliniğimize sağlık sorunları veya estetik kaygılar ile meme küçültme ve meme büyütme operasyonları olmak amacıyla başvuran hastaların ve herhangi bir şikâyeti olmayan gönüllülerin önce detaylı meme muayeneleri yapılarak daha sonra antropometrik ölçümler ile meme hacimlerinin hesaplanarak birbirleriyle ve genel Türk popülasyonuyla mukayesesini hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya dahil edilecek gruplar belirlenirken meme ile ilgili cerrahi öyküsü olmayan 18 yaşından büyük meme küçültme ve meme büyütme talebi ile kliniğimize başvuran hastalar ile herhangi bir şikayeti olmayan ve meme ile ilgili cerrahi öyküsü bulunmayan kontrol grubu gönüllüler olmak üzere toplam 220 kadın çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmada hastaların onamları alınarak antropometrik meme ölçüm yöntemleriyle ölçümler yapılmış ve hasta takip formuna not edilerek daha sonra değerlendirilmek üzere toplanmıştır. Ölçümler yapılırken cetvel, mezura ve su terazisi kullanılmış ve hastaların muayeneleri sonrasında plastik cerrahi klinik fotoğrafçılığına uygun şekilde meme fotoğrafları beş farklı açıdan yüzleri görünmeyecek şekilde çekilmiştir. Bulgular: Çalışma sonucunda genel Türk popülasyonuna ait meme ölçüm verileri ile kliniğimize başvuran meme büyütme veya küçültme talebi olan hastalara ait veriler elde edilmiştir. Meme hacmi üzerinde etkisi olabileceği düşünülen parametreler değerlendirildiğinde ise emzirme ve tercih edilen el ile meme hacmi arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememişken; meme projeksiyonu, yaş, kilo, vücut kitle indeksi, insisura jugularis meme ucu arası mesafe ile meme hacmi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmayla genel Türk popülasyonuna ait veriler ile meme küçültme ve meme büyütme talebi olan kadınlara ait veriler ortaya konulmuştur. İmplant ile meme rekonstrüksiyonunda implant tercihinde kullanılabilecek bir yöntem olan antropometrik meme ölçüm metotları Türk hastalar için de uygundur. Prospektif olan bu çalışmamız başka parametrelerin dahil edilmesiyle ve hasta sayısının artmasıyla birlikte literatüre katkısı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to compare the breast volumes of patients who applied to our clinic for breast reduction and breast augmentation operations due to health problems or aesthetic concerns and volunteers without any complaints with each other and with the general Turkish population by first performing detailed breast examinations and then calculating breast volumes with anthropometric measurements. Materials and Methods: The groups included in the study were determined as follows; a total of 220 patients aged 18 and older who presented to our clinic with a request for breast reduction or breast augmentation, and who had no surgical history related to the breast, and volunteers without any complaints and without a surgical history related to the breast, were included in the study as the control group. In the study, measurements were taken using anthropometric breast measurement methods after obtaining patients' consent, and these measurements were recorded on patient follow-up forms for later evaluation. Measurements were conducted using a ruler, tape measure, and water scale, and following patients' examinations, breast photographs were taken from five different angles, ensuring that their faces were not visible, in accordance with the standards of plastic surgery clinic photography. Results: As a result of the study, breast measurement data for the general Turkish population were obtained, as well as data for patients who presented to our clinic with a request for breast augmentation or reduction. When parameters thought to have an effect on breast volume were evaluated, no significant relationship was found between breastfeeding and breast volume, or between preferred hand and breast volume. However, breast projection, age, weight, body mass index, and the distance between the incisura jugularis and nipple were found to be statistically significant in relation to breast volume. Conclusions: In this study, data for the general Turkish population and women requesting breast reduction and breast augmentation have been presented. Anthropometric breast measurement methods, which can be used in selecting implants for breast reconstruction with implants, are also suitable for Turkish patients. We believe that our prospective study will contribute to the literature with the inclusion of other parameters and an increase in the number of patients.