Ailesel akdeniz ateşi hastalarının menıere hastalığı semptomatolojisi yönünden incelenmesi
A researgh on meniere disease of famillid mediterranean fever patients
- Tez No: 192847
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RECEP TUNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: FMF, Meniere hastalığı, MEFV mutasyonu, odiyometri35
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZETFMF, Akdeniz çevresindeki toplumlarda sık olarak görülen, ateşin eşlik ettiği, periyodikperitonit, plörit, artrit, perikardit ve/veya erizipel benzeri cilt lezyonları ile karakterizeotozomal resesif bir hastalıktır. MEFV genindeki mutasyonlar tarafından oluşturulur.Meniere hastalığı ise, iç kulağın membranöz labirentinin idiyopatik bir hastalığıdır.Vertigo, tinnitus ve sensörinöral işitme kaybı ile karakterizedir. Ayrıca; kulakta dolgunlukhissi, bulantı, kusma, gibi semptomlar da görülebilmektedir. Etyoloji tam belli olmamaklabirlikte; hastalığın endolenfin hidropsuna bağlı olarak meydana geldiği gösterilmiştir.Amaç: Çalışmamızın FMF ve Meniere hastalığı arasında bir ilişkinin olup olmadığınıgöstermekdir.Gereç-Yöntem: Çalışmaya 80 FMF hastası ve 17 Meniere hastası dahil edildi. Hastalıklıkontrol grubu olarak 42 Behçet hastası ve sağlıklı 50 birey alındı.FMF, Behçet ve sağlıklı kontrol grubundan, Meniere hastalığına benzer semptomlarıtarifleyen olgulardan, gereken hastalara odiyometri yapıldı. Meniere grubundakihastalardan FMF semptomatolojisi tarifleyenler, FMF açısından değerlendirildi. AyrıcaMeniere'lilerden 12 hastaya MEFV gen mutasyonu çalışıldı.Bulgular: FMF ve Behçet hastaları arasında, Meniere semptomları (vertigo, tinnitus,kulakta basınç hissi, işitme kaybı) yönünden anlamlı farklılık tesbit edilmedi(p>0,005).FMF ve Behçet hastalarındaki Meniere semptomları, sağlıklı kontrollerlekarşılaştırıldığında; sadece FMF'li hastalardaki vertigo sıklığı % 22,5 olarak, sağlıklıkontrollerden anlamlı derecede fazla bulundu (p=0,001). Meniere'li 12 hastanın % 25'indeMEFV gen mutasyonu tesbit edildi.Sonuç: FMF ve Meniere hastalığı arasında bir ilişki olabileceğini gösteren bulgularımız,bu konuyla ilgili çalışmaların yapılması gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTFMF is a disease which seen mostly in population living around the Mediterranean andcharacterized by periodic peritonitis, plevritis, arthritis, pericarditis and erysipelas like skinlesions together with fever and it has otosomal recesive penetration and it is caused byMEFV gene mutation.Meniere Disease (MD) is an idiopathic disease of membranouss labyrinth of inner ear.Itis characterized by vertigo, tinnitus and sensorineural deafness. In addition to them sence ofplumping on ear, nausea and vomiting may be seen. Etiology of MD is unknown butassociation with endolymph dilatation had seen shown.AİM: The aim of this study is to look if there is relationship between FMF and MD.METHOD: 80 FMF patients and 17 MD patients were recruited to the study. Weselected 42 Behcet patiens and 50 people who healthy were chosen as a control group.The participants in FMF, Behcet Disease and healthy people groups who have MDsymptoms were consultated with Otorhinolaryngology odiometric tests were performed.The MD patients who have FMF symptoms were invastigated for FMF and also MEFVmutation was studied in 12 MD patients.DISCUSSION: There was no differences between FMF and Behcet patiens respect toMD symptoms like vertigo, tinnitus, deafnes and sence of pressure on ear(p>0,005).When we compared MD symptoms FMF and BD patients groups with healthy people, wefound that FMF patients have %22,5 vertigo ratio and it was more than healthy group andmeaningful(p=0,001). Also %25 of MD patients have MEFV gene mutation.RESULTS: Because of the clues about relationship between FMF and MD whichshown our study ,more studies should be done about this subject.KEY WORDS: FMF, Meniere Disease, MEFV gene mutation, odiometry test.36