Deneysel olarak oluşturulmuş meme tümörlerinde plazma ve doku amino asit düzeylerine N-asetilsistein etkisinin incelenmesi
The effects of N-acetyl cysteine on plasma and tissue amino acid levels in the experimental breast cancer
  1. Tez No: 192856
  2. Yazar: OYA ERTEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ERBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, amino asit düzeyi, N-asetilsistein, yüksekperformans likit kromotografisi, Breast cancer, amino acid level, N-acetyl cysteine, high performanceliquid chromotography
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Meme kanseri dünyada ve Türkiye'de kadınlar arasında en sık görülen tümör olup,kadınlarda kanser ölüm nedenleri arasında ilk sırada bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar,plazma serbest amino asit düzeyleri ile kanserli hastaların protein metabolizmaları arasındagüçlü bir ilişkinin varlığını ortaya koymuştur.Bu çalışmada, meme kanseri oluşturulan farelerin plazma ve doku amino asit düzeylerive N-asetilsisteinin bu amino asitler üzerine etkisi incelendi.Fareler kontrol, tümör ve tümör+N-asetilsistein grubu olmak üzere üç gruba ayrıldı(n=10). Tümör ve tümör+N-asetilsistein gurubundaki farelere tümör hücresi enjekte edildi vetümör çapı 1 cm olduğunda tedaviye başlandı. 15 gün boyunca kontrol ve tümör gruplarına0.2 ml. serum fizyolojik ve tümör+N-asetilsistein grubuna ise 200 mg/kg/gün N-asetilsisteinintraperitoneal olarak verildi. Deney sonlandırıldıktan sonra tüm grupların plazmalarında vetümör dokularında amino asit düzeyleri ölçüldü.Kanser grubu plazma örneklerinde, 24 amino asidin 14'ü kontrol grubuna oranlaanlamlı bir şekilde yüksek bulundu. N-asetilsistein ile tedavi sonrası plazma alanin vetriptofan düzeylerinde azalma gözlendi. Tümör dokusu amino asidlerinden 16'sında anlamlıbir düşüş saptandı.Antikarsinojenik özelliği çeşitli çalışmalar ile gösterilmiş olan N-asetilsistein, memekanseri oluşturulmuş farelerde artan serbest amino asit düzeylerinin normal sınırlara çekilmesinoktasında olumlu etkiler yapmıştır. Özellikle bir kanser belirteci olarak gösterilmiş olanplazma triptofan düzeyleri üzerindeki azaltıcı etkisi dikkate alındığında, N-asetilsisteininmeme kanserinde olumlu etkiler üstlendiğini belirtmek mümkündür. Fakat, N-asetilsisteiningenel olarak kansere karşı koruyucu ve/veya tedavi edici bir ajan olarak kullanılabilirliğininsavunulması henüz bu bulgular ışığında mümkün görülmemektedir. Kanser tedavisinde umutverici bir ajan olarak N-asetilsisteinin bu alandaki etkileri ileri çalışmalar ve yeni parametrelerile desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer which is the most common malignancy in the world and Turkey alsocomprises the main cause of cancer deaths for women. It has been shown that there is a strongrelation between plasma free amino acid profile and the protein metabolism of patients withcancer.In this study, we investigated the plasma and tissue amino acid levels in mice withbreast cancer and the effects of N-acetyl cysteine on these amino acids.The mice were divided into three groups as control, tumour and tumour+N-acetylcysteine (n=10). Tumour cells were injected into the mice in tumour and N-acetyl cysteinegroups and when the diameter of the tumour was 1 cm, the treatment was beginned. During15-day period, 0.2 ml isotonic sodium chloride were applied to the control group and N-acetylcysteine (200 mg/kg/day) were applied to the treatment groups, intraperitoneally. Plasma andtissue amino acid levels for all groups were determined following the sacrification of animals.In the plasma samples of cancer group, 14 out of 24 amino acids were found to behigher than control group. There was a significant decrease in the levels of plasma tryptophanand alanine after treatment of N acetyl cysteine. There was also a significant decrease in 16tumour tissue amino acids.N-acetyl cysteine which had been shown to have anticarcinogenic effects in manystudies had beneficial effects on normalising the free amino acid levels in mice with breastcancer. It will be possible to suggest that N-acetyl cysteine has some beneficial effects on thebreast cancer development as it decreased the plasma tryptophan level which was shown to bea cancer marker. However, we can not still suggest the potential use of N-acetyl cysteine as apreventative and/or treatment agent in the cancer area according to these findings. The neteffects on N-acetyl cysteine as a promising agent on the cancer treatment should be supportedby further investigations with new parameters.