Adolesan idiyopatik skolyozun posterior cerrahisinde üst omura pedikül vidası ve çengel uygulamasının üst kavşak kifozuna etkisi
The effect of pedicle screws and hooks on proximal junctional kyphosis applied at the superior vertebrae during the posterior surgery of adolescent idiopathic scoliosis
  1. Tez No: 192857
  2. Yazar: SEYHAN SAĞIROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EROL YALNIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Adolesan idiyopatik skolyoz, üst kavşak kifozu, pedikül vidası, çengel, Adolescent idiopathic scoliosis, proximal junctional kyphosis, pediclescrew, hook
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZETGeriye dönük olarak yapılan bu çalışmada, adolesan idiyopatik skolyoz hastası olan vecerrahi tedavi uygulanan 31 hasta incelendi. Cerrahi tedavide posterior enstrümantasyon vefüzyon uygulanan hastalar enstrümantasyonun üst bölgesinde çengel ve pedikül vidasıuygulanmasına göre iki gruba ayrıldı. Bu iki grubun preoperatif, erken postoperatif ve geçdönem poliklinik kontrollerinde çekilmiş yan radyografilerinden ölçülen üst kavşak bölgedekikifoz açıları karşılaştırıldı.Bu çalışma bize pedikül vidası uygulanan olgularda erken postoperatif üst kavşakkifozu açı değerlerinin zamanla artış gösterdiğini, eğilmenin çengel uygulanan gruba göredaha fazla olduğunu ve üst bölgede anormal kavşak kifozuna neden olabileceğini düşündürdü.Posterior enstrümantasyonda üst omurda pedikül vidası uygulandığında çengeluygulanmasına göre sistem daha rijid olmakta ve proksimal kavşak bölgesinde üst kavşakkifoz açı değerlerini arttırmaktadır. Ancak çalışmamızda sadece bir hastada anormal kavşakkifozu görüldü. Daha fazla olgunun görülmeme sebebini biz takiplerimizin kısa olmasınabağladık. Ayrıca proksimal bölgede pedikül vidası kullanıldığında çengel grubuna göre dahakısa segmentin füzyona ihtiyaç olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF PEDICLE SCREWS AND HOOKSON PROXIMAL JUNCTIONAL KYPHOSIS APPLIED ATTHE SUPERIOR VERTEBRAE DURING THE POSTERIORSURGERY OF ADOLESCENT IDIOPATHIC SCOLIOSISSUMMARYIn this study, 31 patients with Adolescent idiopathic scoliosis who have been treatedsurgically were evaluated retrospectively. Those patients who underwent posteriorinstrumentation and fusion were divided into two groups according to the application of eitherhooks or pedicle screws at the superior vertebrae of instrumentation. The sagittal anglebetween inferior end plate of the superior vertebrae of the instrumented spine and the superiorend plate of the vertebrae two levels above was measured. The two groups were compared inthe preoperative, early posteoperative and late postoperative periods by using lateralroentgenograms in terms of the angle of proximal junctional kyphosis.The results of this study demonstrated that the angle degree of the proximal junctionalkyphosis increased significantly more in the pedicle screw group early in the postoperativeperiod than the hook group and resulted in abnormal proximal junctional kyphosis.The fixation was established adequately rigid and proximal junctional kyphosis wasmeasured higher in pedicle screw group than hook group. Only one patient had abnormalangle in our study and we attributed this low number of patients to the short follow-up time ofthese patients.