Sıçanlarda oluşturulan ince bağırsak iskemi-reperfüzyon hasarında curcumin'in etkinliği
The effectiveness of curcumin on the ischemia reperfusion injury of the small intestine in rats
  1. Tez No: 192858
  2. Yazar: TURAN CEYLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. MUSTAFA İNAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: ince bağırsak, iskemi reperfüzyon, malondialdehit, antioksidan, curcumin, small intestine, ischemia reperfusion, malondialdehyde, antioxidant, curcumin
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZETİskemi reperfüzyon hasarı cerrahi uygulamalarda sık karşılaşılan klinik bir tabloolduğu için ince bağırsak iskemi reperfüzyon modelinde curcuminin oksidatif hasarlanmaüzerine etkinliği araştırıldı.Çalışmada 48 adet Sprague-Dawley cinsi sıçan kullanıldı. Her biri sekiz adet sıçaniçeren altı grup oluşturuldu. Sıçanlar kontrol grubu, dimetilsülfoksit uygulanan kontrol grubu,iskemi grubu, iskemi reperfüzyon grubu, iskeminin 15. dakikasında curcumin verilen grup vereperfüzyonun başlangıcında curcumin verilen grup olarak ayrıldı. Kontrol grubu hariç diğergruplarda iskemi 45 dakika ve reperfüzyon bir saat yapıldı. Curcumin 200 mg/kg dozunda veintraperitoneal olarak uygulandı. Deney sonunda tüm hayvanlardan histopatolojik vebiyokimyasal çalışmalar için doku örnekleri alındı. Oksidatif hasarlanmanın tespiti içinbiyokimyasal olarak doku örneklerinde malondialdehit ve katalaz enzim aktivitesi ilehistopatolojik değerlendirme yapıldı. Araştırmada; tanımlayıcı istatistikler pearson x2 analizive Kolmogorov-Smirnov testi kullanıldı.Malondialdehit değeri bakımından gruplar arası kıyaslamalarda kontrol grubu ileiskemi reperfüzyon grubu arasında anlamlı bir fark olmasına karşın (p0.05). Histopatolojik incelemedekontrol grubu ile diğer gruplar arasında anlamlı fark varken (p0.05).Sonuç olarak oluşturduğumuz deneysel ince bağırsak iskemi reperfüzyon modelindeintraperitoneal curcumin uygulamasının doku hasarının göstergesi olan malondialdehit,katalaz ve histopatolojik hasarı azaltmada etkili olmadığını düşündürdü.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTIVENESS OF CURCUMIN ON THE ISCHEMIAREPERFUSION INJURY OF THE SMALL INTESTINE IN RATSSUMMARYAs ischemia reperfusion is one of the most encountered clinical issues in surgicalcases, for this reason the effectiveness of curcumin on oxidative damage was researched in themodel of the small intestine.Forty eight rats which the Sprague-Dawley species were used in this study. They arecomposed of 6 groups each consist of 8 rats. The rats were divided into control group,dimethysulfoxide applied control group, ischemia group, ischemia reperfusion group,curcumin given group at the 15th minute during ischemia and curcumin given group at thebeginning of reperfusion. Except control group, ischemia was performed for 45 minutes andreperfusion was applied for 60 minutes. Curcumin (200 mg/kg) was administered byintraperitoneally. After the experiment, tissue samples were taken out for bothhistopathological and biochemical examinations. Oxidative damage is evaluated viamalondialdehyde and catalase enzymes both biochemically and histopathologically on thetissue samples. Descriptive statistics, Pearson?s χ2 analysis and Kolmogorov-Smirnov testwere used for statictical analyses.There was a statistically significant difference in malondialdehyde values betweencontrol and ischemia reperfusion group (p0.05). No significantdifference is determined amongst the groups considering catalase values. The histopathologicfindings of control group was significantly different from the others (p0.05).In conclusion, it is thought that the administration of curcumin is not effective agenton decreasing histopathological injury and oxidative stress parameters in the model ofexperimental intestinal ischemia reperfusion in rats.