Büyüme döneminde botulinum toksin tib-a ile kas denervasyonu yapılmasının kraniyofasiyal morfoloji üzerindeki etkisi(sıçanlarda deneysel çalışma)
The effect of muscle denervation during growth period by botulinum toxin a on craniofacial morphology (experimental study on rat model)
  1. Tez No: 192881
  2. Yazar: BERFU BABUCÇU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ORHAN BABUCÇU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: kraniyofasiyal, büyüme, gelişme, kemodenervasyon, Botox, craniofacial, development, growth, chemodenervation, Botox
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Büyüme döneminde botulinum toksin tip-A ile kas denervasyonuyapılmasının kraniyofasiyal morfoloji üzerindeki etkisi (sıçanlarda deneyselçalışma), Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi, PlastikRekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Tezi. Zonguldak, 2006. Normal fonksiyongösteren morfolojik yapının oluşabilmesi için kraniyofasiyal bölgeyi oluşturanyapıların tümünün, belli bir uyum ve denge içinde büyüme ve gelişmelerinitamamlamaları gereklidir. Aksi taktirde kraniyofasiyal bölgeyi oluşturan parçalardanherhangi birinin büyüme ve gelişmesinde oluşacak değişiklik tüm yapıların büyümeve gelişimini de etkileyecektir. Kraniyofasiyal bölgenin büyüme ve gelişiminikontrol eden faktörlerden biri nöromuskuler aktivitedir. Çalışmamızda, botulinumtoksin-A ile kemodenervasyon yapılarak kas aktiviteleri değiştirilmiştir. Bu amaçlatoplam 49 adet, 15 günlük Wistar türü erkek sıçanlar kullanılarak deney gruplarıhazırlandı. Kontrol grubuna hiçbir girişim uygulanmadı, sham enjeksiyon grubunabotulinum toksini ile aynı volümde serum fizyolojik enjeksiyonu yapıldı, massetergrubunda sağ masseter kasına, temporalis grubunda sağ temporal kasa botulinumtoksin-A (BOTOX®) enjeksiyonları yapıldı. Çalışma sonuçları kas ağırlıkları, kashistopatolojisi ve direkt osteometrik ölçümler yapılarak değerlendirildi. Masseter vetemporal kas ağırlıklarının kemodenervasyon yapılan gruplarda belirgin düzeydeazalmış olduğu, histopatolojik incelemede ise botulinum toksini uygulanan kaslardaatrofi ve dejenerasyon ile uyumlu bulguların varlığı saptanmıştır. Direkt osteometrikölçümlerde masseter ve temporal kas denervasyonunun, nazal kemik boyu,premaksilla, maksilla, zigomatik arkın uzunluk ve genişliklerini, mandibula ramus,koronoid çıkıntı boyutlarını anlamlı düzeyde azalttığı tespit edilmiştir. Çalışmadaortaya konulan sonuçlar kraniyofasiyal iskeletin büyüme ve gelişmesinde kasaktivitesinin önemini vurgular niteliktedir. Daha önemlisi bu etki noninvaziv olarakbotulinum toksin-A (BOTOX®) kullanılarak oluşturulabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The effect of muscle denervation during growth period bybotolinum toxin A on craniofacial morphology (experimental study on ratmodel), Zonguldak Karaelmas University Faculty of Medicine, Thesis in Plastic,Reconstructive and Aesthetic Surgery, Zonguldak, 2006. In order to normallyfunctioning morphologic structure is formed, all the components constitutingcraniofacial region have to accomplish the growth and development in a perfectbalance and harmony. Otherwise, deviation in the development and growth of theany component belonging to craniofacial structure will certainly affect other growthof the components. The neuromuscular activity is one of the factors controllingcraniofacial growth and development. In our study, the muscular activity wasmodulated with botulinum toxin-A. Overall 49 rats were included study groups, 15days old male wistar rats were used. Experimental groups were consisted of shamgroup, in which saline were injected into right masseter and temporalis muscles;control group without any intervention; masseter and temporalis groups, in which thebotulinum toxin-A (BOTOX ®) were injected into the right masseter and temporalismuscles, respectively. Muscle weight (temporalis and masseter), histopathology, andfinally direct osteometric measurements were used in evaluation. As a result, theweight of the chemodenervated masseter and temporalis muscles were found to besignificantly reduced, additionally atrophy and degeneration were observed in thehistopathology of the same groups, mentioned above. Osteometric measurementsrevealed that, masseter and temporalis muscles chemodenervation caused significantdecrease in the nasal bone length, premaksilla, maksilla, zygomatic arch length andwidth, and mandibular ramus, and coronoid process dimensions. The resultsobtained from this study underline the effect of the muscle activity on the andgrowth. More importantly, this effect can be simulated non-invasively with thebotulinum toxin-A (BOTOX ®).