Köpeklerde yumuşak doku tümörlerinin immunofenotipik olarak sınıflandırılması ve histopatolojik teşhisleri ile karşılaştırılması
Immunophenotypic classification of canine soft tissue tumors and comparison of the findings with the previous histopathologic diagnosis
- Tez No: 192917
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SERDAR SEÇKİN YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Patoloji, Veteriner Hekimliği, Pathology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Köpekler, Yumuşak Doku, İmmunohistokimya, Sarkom, Tümör Markırları, Dogs, Soft Tissue, Immunohistochemistry, Sarcomas
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZETHaktanır-Yatkın, D (2006). Köpeklerde Yumuşak Doku Tümörlerinin İmmunofenotipik OlarakSınıflandırılması ve Histopatolojik Teşhisleri ile Karşılaştırılması. İstanbul Üniversitesi SağlıkBilimleri Enstitüsü, Patoloji Anabilim Dalı Doktora Tezi. İstanbul.Bu çalışmada farklı yaş ve ırklardaki köpeklerden alınmış yumuşak doku tümörlerinin immunfenotipiközelliklerinin tespiti, bunların histopatolojik teşhisleri ile karşılaştırılması ve diferensiyasyon yönütanımlanamamış tümörlerde teşhise katkı sağlaması amaçlandı. Çalışmada toplam 50 köpeğe ait, farklıalanlarda lokalize olmuş benign veya malign karakterde yumuşak doku tümörü kullanıldı. HE ileboyanmış kesitlerde ilk histolojik değerlendirmeye göre hemanjiyoperisitom (n:1),dermatofibrosarkom (n:4), fibrom (n:2), fibrosarkom (n:4), hemanjiyom (n:2), hemanjiyosarkom (n:5),leiyomiyom (n:8), leiyomiyosarkom (n:3), malign fibröz histiyositom (n:4), nörofibrom (n:2) veundiferensiye mezenşimal tümör (n:15) olgularını içeren formolle tespit edilmiş parafine gömülmüşörneklerde streptavidin-biotin immunperoksidaz yöntemiyle vimentin, keratin, desmin, kas aktini(HHF35), düz kas aktini (SMA), s-100 ve F-VIII gibi tümör belirteçlerini içeren bir antikor panelikullanılarak immunohistokimyasal işaretleme yapıldı. 50 dokunun tümünde mezenşimal kökenidestekleyen vimentin pozitifliği ve keratin negatifliği gözlendi. s-100 sunulumu gösterenhemanjiyoperistom olgusu, bir dermatofibrasarkom protüberens, bir malign fibröz histiyositom ve üçundiferensiye mezenşimal tümör periferik sinir kılıfı tümörü; SMA pozitif üç undiferensiye tümörleiyomiyosarkom; bir leiyomiyosarkom ve bir undiferensiye sarkom malign fibröz histiyositom; birnörofibrom, bir leiyomiyom olgusu fibrom; iki undiferensiye sarkom fibrosarkom olarak yenidenadlandırıldı. İmmunohistokimyasal sonuçlar bir nörofibrom, dört undiferensiye mezenşimal tümördesonuçsuz kaldı. HHF35'in desminden daha spesifik bir kas diferensiyasyonu belirteci olduğu,SMA'nın düz kas diferensiyasyonu, F-VIII'in endotelyal diferensiyasyon için spesifik olduğubelirlendi ve bir undiferensiye sarkom hemanjiyosarkom olarak yeniden sınıflandırıldı. Fibröz vefibrohistiyositik tümörlerde odaksal düz kas diferensiyasyonu gösterildi. Sonuç olarakimmunohistokimyanın histopatolojik tanıya eşlik etmesi gereken yardımcı bir tanı yöntemi olarakkullanılabileceği, ancak bazı dediferensiye mezenşimal tümörlerin sınıflandırılmasında ultrastrüktürelve moleküler çalışmalara ihtiyaç duyabileceği belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTHaktanır-Yatkın, D (2006). Immunophenotypic Classification of Canine Soft Tissue Tumors andComparison of the Findings with the Previous Histopathologic Diagnosis. Istanbul University,Institute of Heath Sciences, Department of Pathology, Doctorate Thesis, Istanbul.The objective of this study was to determine the immunophenotypic features of soft tissue tumorsobtained from dogs of varying ages and breeds, to assess relevance between these findings andconventional diagnosis and contribute to the diagnosis particularly in undifferentiated tumors. Thestudy was carried out on 50 benign and malign soft tissue tumors, which were located in variousanatomic sites. Previous conventional diagnosis consisted of hemangiopericytoma (n:1),dermatofibrosarcoma protuberance (n:4), fibromas (n:2), fibrosarcomas (n:4), hemangiomas (n.2),hemangiosarcomas (n:5), leiomyomas (n:8), leiomyosarcomas (n:3), malignant fibrous histiocytomas(n:4), neurofibromas (n:2), undifferentiated mesenchymal tumors (n:15). Formalin-fixed, paraffin-embedded specimens were labeled with streptavidin-biotin immunoperoxidase method, using a panelof commercially available antibodies raised against vimentin, muscle specific actin (HHF35), desmin,smooth muscle actin (SMA), s-100, keratin and F-VIII. All specimens stained positively for vimentin,negatively for keratin, indicating the mesenchymal origin of the neoplastic tissues. s-100 positivehemangiopericytoma, one case of dermatofibrosarcoma protuberance and one malignant fibroushistiocytoma and three cases of undifferentiated tumors were referred as peripheral nerve sheathtumors; three cases of SMA positive undifferentiated tumors as leiomyosarcomas; oneleiomyosarcoma and one undifferentiated sarcomas as malignant fibrous histiocytoma; one case ofneurofibroma and leiomyomas as fibroma and two cases of undifferentiated sarcomas werecategorized as fibrosarcomas on the basis of immunohistochemical findings. Immunohistochemistrywas considered to be useless in one case of neurofibroma and four cases of undifferentiated tumors.The specificity of HHF35 as a myogenic marker was found to be superior to desmin antibody. SMAand F-VIII were determined to be specific for smooth muscle and endothelial differentiation,respectively. One case of undifferentiated sarcomas was re-classified as haemangiosarcoma. Focalsmooth muscle differentiation was shown in fibrous and fibrohistiocytic tumors. In conclusion ourfindings revealed usefulness of immunohistochemistry as an auxiliary technique accompanyinghistopathologic diagnosis, but ultrastructural and molecular studies should be carried out in theclassification of dedifferentiated mesenchymal tumors.