Antik dönemde yunan, roma, bizans kesici cerrahi aletlerinin xx. yüzyıla ait örneklerle karşılaştırılması
A comparison of surgical blades used in the antique greek,roman,byzantine period and the xx th century
- Tez No: 192932
- Danışmanlar: PROF.DR. NİL SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Bilim ve Teknoloji, Deontoloji ve Tıp Tarihi, Archeology, Science and Technology, Medical History and Ethics
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi Kesici Aletler, Antik Dönem, Cerrahi Tarihi, XX. Yüzyıl, Surgical Blades, Antique Period, Surgical History XX th Century
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deontoloji ve Tıp Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
xiiÖZETKurt Ü.E., Antik Dönemde Yunan, Roma, Bizans Kesici Cerrahi Aletlerinin XX.Yüzyıla ait örneklerle Karşılaştırılması, stanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü,Deontoloji ve Tıp Tarihi ABD, Yüksek Lisans Tezi, stanbul, 2006Antik dönemde yapılan cerrahi müdahalelerde kullanılan kesici aletlerin şekillerinin,XX. yüzyılda da devam ettiği düşüncesiyle yola çıktığımız bu çalışmada Yunan, Romave Bizans antik döneminin kesici aletleri ile XX. yüzyıl kesici cerrahi aletlerini tespitedip, fark ve benzerliklerini ortaya koymayı amaçladık.Bu amaçla, öncelikle günümüze kalmış antik kesici cerrahi aletlerin tanımları vesınıflaması yapılmış daha sonra XX. yüzyıl kesici aletleri, bu dönemin kataloglarındanayıklanarak antik dönem kesici aletleri ile resimleri verilerek, şekillerine ve kullanımamaçlarına göre kıyaslanmıştır. Kıyaslama yaparken antik metinlerden deyararlanılmıştır. Antik eserlere dayanan Zehravi'nin eseri, antik dönem ile ilgiliboşlukları doldurmak için başvurulan kaynak olmuştur.Konu ile ilgili yapılmış bilimsel çalışmaların irdelenmesiyle, yeni tanımlara ulaşılmış,yeni yorumlar getirilmiştir. Antik dönemdeki aletlerin benzerlerinin XX. yüzyılda damevcut olmasının yanında, gelişen tekniklere bağlı olarak tamamen yok olan ya da antikdönemdeki şekliyle farklı ameliyatlarda kullanılmış aletlerin olduğu da tespit edilmiştir.Bu çalışma ile kesici aletlerin gelişiminin tıp teknolojisinin evrimi bakımından önemi vetıp tarihinin yeterince işlenmemiş bir araştırma alanı olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
xiiiABSTRACTKurt U.E., A Comparison of Surgical Blades Used in The Antique Greek, Roman,Byzantine Period and The XX th Century, Istanbul University Institute of MedicalSciences, Medical History and Medical Ethics Department, Master of Science Thesis,Istanbul, 2006Having started with the theory that the forms of antique surgical blades still existedduring the XX th century; Greek Roman, Byzantine and the XX th century surgicalblades were studied; and their similarities and differences were put forth.In accordance with the above said aim, the definitions and classification of the antiquesurgical blades were realized. XX th century surgical blades were picked up from theXX th century surgical ınstruments cataloques. The photographs of both Antique andXX th century instruments were compared according to their shapes and functions.Antique medical literature were also studied through the writings of researchers on thesubject. The surgical work of Zahrawi was also studied so as to fill up the gaps ofinformation on the antique period, as Zahrawi?s work relied greatly on the manuscriptsof the antique writers.Contemplation over published material on the subject and related artifacts have openedthe way to new definitions and ideas. The study has also proved that while same similarsurgical blades existed both during the antique and XX th century periods; as a result ofscientific and technological development, same antique ınstruments came to extinctduring the XX th century; and same others, though having the same shape, were tofunction differently.This study has shown the importance of the development of surgical blades in respectto the evolution of medical technology. However, the study has also proved thatsufficient researches have not been made on the subject, which is an important field ofmedical history