Meme kanserli hastalarda top2a değişiklikleri ile her-2/neu amplifikasyonunun floresan ın situ hibridizasyon yöntemi ile karşılaştırılması.
Comparison of her-2 amplification and top2a copy number changes with fluorescent in situ hybridization in breast cancer patients
- Tez No: 192943
- Danışmanlar: PROF. DR. SENİHA HACIHANEFİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Moleküler Tıp, Onkoloji, Tıbbi Biyoloji, Molecular Medicine, Oncology, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: HER-2, TOP2A, FISH, meme kanseri, amplifikasyon, HER-2, TOP2A, FISH, breast cancer
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Meme Kanserli Hastalarda Top2A Değişiklikleri ile HER-2Amplifikasyonunun Floresan in Situ Hibridizasyon Yöntemi ile Karşılaştırılması.stanbul Üniversitesi Sağlık bilimleri Enstitüsü, Temel Onkoloji ABD. Doktora Tezi.stanbul.HER-2 amplifikasyonu trastuzumaba yanıt veren hastaları belirlemedekullanılan bir biomarkerdir ve antrasiklinlere yanıtı ön görmede kullanılabilecek birfaktör olarak değerlendirilmektedir. HER-2 ve antrasiklin yanıtı arasındaki ilişki 17q'daTOP2A'nın yakın yerleşiminden kaynaklanıyor olabilir. Bu iki genin farklıamplikonlarda ayrı ayrı mı yoksa TOP2A durumunu HER-2 durumundandeğerlendirmeyi olası kılacak şekilde beraber mi davrandığı tartışma konusu olmuştur.50 meme kanseri hastasında TOP2A, HER-2 ve kromozom 17 anozomisi floresan insitu hibridizasyon ile üç renkli bir prob seti kullanılarak incelenmiştir. 11 hastada (%22)HER-2 amplifikasyonu ve 6 hastada (%12) TOP2A değişiklikleri (HER-2 amplifiyeolgularda iki amplifikasyon ve iki delesyon ve HER-2 amplifiye olmayanlarda ikidelesyon) görülmüştür. TOP2A delesyonu görülen üç olguda polizomi 17 görülmüştür.HER-2 kopya sayısı ko-amplifikasyonu olan bir hastada TOP2A kopya sayısından dahayüksek bulunmuştur. Olguların 9 tanesinde polizomi (%18) 6 tanesinde monozomi 7(%14) gözlenmiştir. 11(%22) olguda anozomi izlenen tek değişiklik olmuştur. Bakılanüç parametrenin hormon reseptör durumu ve patolojik verilerle ilişkisi incelenmiş veTOP2A değişiklikleri nükleer grad ve progresteron reseptör durumu ile ilişkilibulunmuştur. TOP2A durumu HER-2 durumundan tahmin edilemez ve yalnızca HER-2aşırıekspresyonu olan hastalarda TOP2A durumunun değerlendirilmesi tedaviyemuhtemel direnci olan TOP2A delesyonu olan olguların atlanmasına neden olabilir.Topo II alfa aktivitesini düzenleyen farklı parametreleri ve enzimi hedefleyen ilaçlarayanıtı değerlendiren çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Comparison of HER-2 Amplification and TOP2A CopyNumber Changes with Fluorescent in situ Hybridization in Breast Cancer Patients.Istanbul University, Institute of Health Science, Department of Basic Oncology. PhDThesis. Istanbul.HER-2 amplification is a biomarker for identifying patients who respond totrastuzumab and has been evaluated as a factor predicting response to anthracyclines.The relationship between HER-2 and response to anthracycline therapy may beresulting from the close localization of TOP2A on 17q. It has been a matter of debatewhether these two genes, HER-2 and TOP2A behave separately in different ampliconsor act together thus making it possible to evaluate the TOP2A status from the HER-2status. TOP2A, HER-2 and chromosome 17 aneusomy were investigated in this studyby fluorescent in situ hybridisation (FISH) using a three color probe set in 50consecutive breast cancer patients. HER-2 amplification was detected in 11 (22%) andTOP2A changes were seen in 6 patients (12%); two amplifications and two deletions inHER-2-amplified cases and two deletions in HER-2-nonamplified cases. Three of theTOP2A deleted cases had polysomy 17. HER-2 copy number was higher than theTOP2A copy number in one patient with co-amplification. Polysomy was observed in 9(18%) cases and monosomy in 6 (12%) cases. Aneusomy was the sole anomaly in11(22%). TOP2A status cannot be predicted from the HER-2 status and evaluation ofthe TOP2A status only in the patients with Her-2 overexpression may lead to missingthe cases with TOP2A deletion with possible resistance to therapy. Other factorsmodulating topo IIα activity may also affect response to therapy. Studies evaluatingdifferent parameters that can modulate topo IIα activity and the response to the drugstargeting the enzyme are needed.