Ailevi Akdeniz Ateşi?ne bağlı inflamatuar ataklarda ASC,CASP1 ve IL-1B genlerinin ekspresyonlarının incelenmesi.
Analysis the expression of ASC, CASP1 and IL-1B in Familial Mediterranean Fever patients
  1. Tez No: 192942
  2. Yazar: ARİS ÇAKİRİS
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Romatoloji, Tıbbi Biyoloji, Molecular Medicine, Rheumatology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ailevi Akdeniz Ateşi(AAA), Kantitatif polimeraz zincirlemereaksiyonu (QPCR), ASC, Kaspaz-1, IL-1B, Familial Mediterranean fever (FMF), quantitative polymerase chain reaction(QPCR), ASC, Caspase 1
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZETÇakiris A.Ailevi Akdeniz Ateşi'ne bağlı inflamatuar ataklarda ASC,CASP1 ve IL-1B genlerininekspresyonlarının incelenmesi.İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Genetik ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.2006.Ailevi Akdeniz ateşi (AAA), otozomal resesif geçiş gösteren ve tekrarlayan akutinflamasyon ataklarına neden olan kalıtımsal bir hastalıktır. Hastaların önemli çoğunluğundan16. kromozomun kısa kolunda bulunan MEFV genindeki mutasyonların sorumlu olduğubilinmektedir. Bu çalışmada AAA hastalığı ile ilişkili MEFV geninin ürünü olan pirinproteininin etkileştiği ASC proteininin 3 adet izoformunun inflamasyon atakları sırasındakimRNA düzeyindeki ekspresyon değişiklikleri ve CASP1 geninin 5 adet izoformu ile IL1Bgeninin 1 adet izoformunun ekspresyonu incelenmiştir. Çalışma grubunu Tel Hashomerkriterlerine göre AAA tanısı konan 16 hasta, akut appendisit nedeniyle opere olan 17 hasta ve3 sepsisli hasta oluşturdu. AAA hastalarından ve akut appendisitli hastalardan inflamatuar veasemptomatik dönemlerinde kan örnekleri alındı. Toplanmış olan kan örneklerinden RNAizolasyonu yapıldı. Daha sonra cDNA elde edildi ve hedeflenen genlerin ekspresyonlarıgerçek zamanlı PCR yöntemi ile incelendi. AAA hastalarında CASP1 ekspresyonu akutappendisitli hastalara oranla azalmış bulunmakla beraber, hem hastalarda hem de akutappendisitli kontrollerde, asemptomatik dönem ile inflamasyon dönemleri arasında çokbelirgin bir farklılık gözlenmedi. IL1B mRNA düzeyi AAA hastalarına göre kontrollerdeartmış bulunmuşsa da, inflamasyon döneminde 2 grup arasında anlamlı bir farklılıksaptanmadı. Bu çalışmada saptadığımız bulguların en çarpıcı olanı, ASC geninin izoform2varyantının AAA hastalarında ve sağlıklı kontrollerde asemptomatik dönemde benzerdüzeyde eksprese edilmesine rağmen, hem AAA hastalarında hem de kontrollerdeinflamasyon döneminde >%98 oranında azalması oldu. Bu bulgu bize ASC geninin 2.transkriptinin inflamasyon kontrolünden öte apoptozda rol alabileceğinidüşündürmektedir.Elde edilen sonuçlar AAA hastalığında Pirin proteininin ASC ile etkileşimikaspaz-1 aktivasyonu ve IL-1B inflamasyon kaskadında ve apoptoz yolunda yeni birhomeostatik dengenin oluştuğunu düşündürmektedir. Çalışmamızın sonuçlarının bundansonraki araştırmaların planlanmasına zemin hazırlayacak öncü veriler olarakdeğerlendirilmesi uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCakiris A.Analysis the expression of ASC, CASP1 and IL-1B in Familial Mediterranean Fever patients.İstanbul University, Institute of Health Science, Genetics Common Programme İstanbul.2006.Familial Mediterranean fever (FMF), a hereditary disorder with an autosomalrecessive inheritance pattern, is characterized by recurrent self-limited inflammatory attacks atserosal membranes. Most of the patients carry mutations in the MEFV gene in chromosome16, which encodes the pyrin protein. In this study, we aimed to investigate the expression ofthe ASC gene with its 3 splice variants, which encodes the ASC protein, through which pyrinprotein controls the activity of caspase 1 and proteolytic activation of interleukin-1b (IL-1b).We also analysed the expression of the IL1B and 5 splice variants of the CASP1 genes. Thestudy group consisted of 16 patients with FMF, all fulfilling the Tel-Hashomer criteria, 17patients with acute appendicitis, who underwent an abdominal surgery because of peritonitis.We collected peripheral blood samples during the acute peritonitis periods from all patientswith FMF and acute appendicitis. We also collected samples during asymptomatic period. Weisolated total RNA and prepared cDNA from peripheral blood leukocytes. We analysed theexpression of the ASC, CASP1 and IL1B genes using real-time quantitative polymerase chainreaction (QPCR) method. CASP1 expression was found to be lower in FMF patientscompared to the controls with acute appendicitis. However, we could not observe anysignificant difference between the inflammatory and asymptomatic periods both in patientswith FMF and acute appendicitis. We also did not observe any significant difference in theexpression of IL1B genes in the inflammation period between the patients with FMF andacute appendicitis. We found a more than 98% decrease of expression in splice variant 2 ofthe ASC gene during the inflammatory period in both disease groups, although no differencewas noted during the asymptomatic period. No similar change of expression was observed inother 2 splice variants of the ASC gene. This study provides new insights about theexpression of ASC and CASP1 genes, which might be important in the pathogenesis of FMF.A selective supression of expression in one of the splice variant of the ASC gene may suggestdifferent roles for 3 isoforms in inflammation and apoptosis pathways