Saf titanyum implant yüzeylerinin değişik yöntemlerle modifikasyonu ve karakterizosyonu - in vitro çalışma
Modification and characterization of commercially pure titanium implants by different surface treatments - an in vitro study
  1. Tez No: 192946
  2. Yazar: SİNEM YENİYOL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TAYFUN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyomühendislik, Diş Hekimliği, Metalurji Mühendisliği, Bioengineering, Dentistry, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dental Implants, Surface Properties, Biocompatible Materials, Cytology
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZETYeniyol, S. Saf titanyum implant yüzeylerinin değişik yöntemlerle modifikasyonu vekarakterizasyonu- in vitro çalışma. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Oralİmplantoloji ABD. Doktora Tezi. İstanbul. 2006.Bu çalışmanın amacı; parlatma, kumlama, dağlama ve TiO2 ile kaplama ile modifiyeedilen saf titanyum yüzeylerinin karakterizasyonudur.Yüzeylerin kumlama işleminde Al2O3 tanecikleri, asitle dağlama işleminde oksalik asitkullanılmıştır. TiO2 ile kaplama işlemi fiziksel buhar biriktirme yöntemi ile yapılmıştır.Karakterizasyon kalitatif olarak TAEM mikrofotoğrafları ile, kantitatif olarak da Ra veRz yüzey pürüzlülük değerleri açısından optik profilometre ile yapılmış ve yüzeylerinprofilometre diyagramları elde edilmiştir. Yüzeylere osteoblastlar (hFOB 1.19) ekilerek,toplam hücre sayıları ve canlılık oranları ortalamaları saptanmıştır. Hücrelerinmorfolojileri TAEM mikrofotoğrafları ile değerlendirilmiştir. Bulgular, Kruskall Wallistesti ve Post Hoc LSD testi ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Boyanan hücrelerve metal yüzeyindeki hücrelerin in vitro durumları invert ışık mikroskobu fotoğraflarıbelgelenmiştir. Uygulanan yüzey işlemleri sonucunda yüzeylerin birbirlerinden anlamlıderecede farklı yüzey pürüzlülüğüne sahip olduğu belirlenmiştir (p< 0,0001).Pürüzlülük ile proliferasyon ilişkili bulunmamıştır. Toplam hücre sayısı ortalamalarıekilen hücre sayısından daha fazla bulunmuştur. Fakat, hücre canlılık oranıortalamalarında bir düşüş saptanmıştır. Bu düşüşün, hücre kültürü koşullarındankaynaklandığı düşünülmektedir. Hücre canlılık oranı ortalamalarındaki farklı değerlerinuygulanan yüzey işlemleri sonucunda değişen yüzey kimyası kompozisyonu nedeniyleoluştuğu düşünülmektedir. Yüzeylerdeki Al2O3 tanecikleri canlılıkta etkilibulunmamıştır. En fazla proliferasyon kumlama işlemi yapılan yüzeylerde, en yüksekcanlılık değerleri parlatılmış saf titanyum yüzeylerde saptanmıştır. En düşükproliferasyon ve hücre canlılığı değerleri TiO2 ile kaplanan yüzeylerde bulunmuştur.Anahtar Kelimeler : Dental İmplantlar, Yüzey Özellikleri, Biyouyumlu Materyaller,Sitoloji, Hücre Adezyonu.Bu çalışmadaki numune yüzeylerinin hazırlanması ve karakterizasyonu kısımlarıİstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından 1749 / 21122001no'lu proje olarak desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTYeniyol S. Modification and characterization of commercially pure titanium implantsby different surface treatments- an in vitro study. İstanbul University, Institute of HealthScience, Department of Oral Implantology PhD Thesis. İstanbul. 2006.The aim of this study is the characterization of cpTi surfaces modified by polishing,sandblasting, etching and coating with TiO2.The surfaces were sandblasted with Al2O3 particles and etched with oxalic acid. TiO2coating was done by PVD technique. Characterization was done qualitatively by SEMmicrographs and quantitatively by an optical profilometer in terms of Rz and Raroughness values and surface profile diagrams were obtained. Osteoblasts (hFOB 1.19)were incubated and mean total cell counts and viabilities were evaluated. The cells?morphologies were evaluated by SEM micrographs. Values were analyzed statisticallyby Kruskall Wallis test and Post Hoc LSD test. Stained cells and the cells nearby themetal surfaces were documented by invert light microscope photographs in vitro. Thesurfaces had statistically different surface roughness values (p< 0.0001). No relationshipwas found between roughness and proliferation. Mean total cell counts were foundhigher than the initial cell counts. But, a decrease in the mean cell viability values wasdetected. This situation appears to be originating from the culture conditions. Thedifferences at cell viability values were thought to be originating from the surfacetreatments that are believed to alter the surface chemical composition. Al2O3 particleson the surfaces were not effective on the viability. The highest proliferation values wereat the sandblasted cpTi surfaces, while the highest viability values were at the polishedcpTi surfaces. The lowest proliferation and viability values were at the TiO2 coatedcpTi surfaces.