Türk toplumundaki hipertrofik kardiyomiyopatili hastalarda kardiyak troponin I gen mutasyonlarının taranması
Analysis of cardiac troponin I gene mutations in patients with hypertrphic cardiomyopathy from turkish population
  1. Tez No: 192949
  2. Yazar: ZEHRA SİMİN ATAÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİHAL ERGİNEL - ÜNALTUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hypertrophy, mutation, ventricle, exon
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZETTez Sahibi: Zehra Simin ATAÇTezin Adı: Türk toplumundaki Hipertrofik kardiyomiyopatili hastalarda kardiyaktroponin I gen mutasyonlarının taranmasıstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Genetik Ortak Programı,Yüksek Lisanstezi, stanbul 2006.Hipertrofik kardiyomiyopati (HKM) otozomal dominant kalıtımlı, genetik heterojenitegösteren bir hastalıktır. Genelde sol ventrikül ve interventriküler septum yerleşimliasimetrik hipertrofiyle karakterizedir. Hastalık prevalansı yaklaşık %0.2 olarak raporedilmiştir. Çoğunlukla ailesel geri kalan durumlarda sporadiktir. Klinikte asemptomatikolgulardan ani kalp ölümlerine kadar geniş bir yelpaze çizer. Her iki cinsiyette de eşitoranda görülür ve pek çok ırkta rapor edilmiştir. HKM hastalarında mutasyonsaptanması tanıyı kesinleştirir. HKM' ye 12 genin herhangi birinde meydana gelenmutasyonlar neden olur. Bu genlerden β- miyozin ağır zincir geni, troponin T, troponinI, kardiyak miyozin bağlayan protein C sadece bazılarıdır. nsan kardiyak troponin Igeni 19q13.4'e lokalize olup, 8 ekzon içerir. Bu çalışmada, Troponin I geninde bilinenmutasyonlardan, 7. ekzondaki Arg145Gln ve 8. ekzondaki Asp196Asn mutasyonları ile7. ekzondaki muhtemel yeni mutasyonların araştırılması amaçlandı. Yaş ortalamaları 55olan 18 kadın ve yaş ortalamaları 41,5 olan 29 erkek, toplam 47 HKM tanısı almış hastave 100 sağlıklı kontrolün, Troponin I geni 7. ve 8. ekzonlarının PCR ürünleri sırasıyla,Pst1 ve Cla1 enzimleri kullanılarak, restriksiyon enzim analizi ile araştırıldı. 7. ekzonalokalize inhibitör bölge ile troponin C ile interaksiyon bölgesi de bilinmeyen yenimutasyonlar için SSCP (tek iplik konformasyon polimorfizmi) yöntemi ile tarandı.Enzim kesimi sonucu, hasta ve sağlıklı grupta homozigot (GG) genotip saptandı. PCR'ıyapılan 7. ekzonun bilinmeyen mutasyonlar için SSCP analizi yapılarak farklı olduğudüşünülen bant görünümüne sahip örnekler dizilenmeye gönderildi fakat mutasyonsaptanmadı. Her iki bilinen mutasyon ve SSCP analizinde bilinmeyen mutasyonarastlamamış olmamız, Türk toplumundan seçilmiş hasta grubumuzdaki HKM'ye nedenolan mutasyonların daha çok diğer sarkomerik proteinlerde olabileceğinidüşündürmüştür.Anahtar kalimeler: Hipertrofi, mutasyon, ventrikül, ekzon, homozigotBu çalışma stanbul Üniversitesi Bilimsel Araştirma Projeleri Birimi tarafından T-532/21102004 no'lu proje olarak desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis thesis belongs to: Zehra Simin ATAÇThe name of the thesis: Analysis of cardiac troponin I gene mutations in patients withhypertrophic cardiomyopathy from Turkish population.Istanbul University, Institute of Health Sciences, Genetics common programme, Masterthesis, stanbul. 2006.Hypertrophic cardiomyopathy (HCM) is an autosomal dominant disease which hasgenetic heterogenity. In general, it is characterized by asymmetric hypertrophy localizedto left ventricle and interventricular septum. The prevalance of the disease is reported asapproximately %0,2. HCM is generally familial and the rest is sporadic. In clinics, agreat spectrum of symptoms can be observed ranging from asymptomatic cases tosudden cardiac deaths. HCM is observed equally in both sexes and reported in manyraces. Mutation analysis in HCM patients makes the diagnosis exact. Mutations in atleast 12 genes are responsible from HCM. Of these genes, β- miyozin heavy chain,troponin I, troponin T, α- tropomyosin, cardiac myosin binding protein C are the mostimportant ones. Human cardiac troponin I gene is localized to 19q13.4 and it consists of8 exons. In this study, it is aimed to analyse R145Q and D196N known mutations inexon 7 and 8 respectively and probable new mutations in exon 7. PCR products forexon 7 and exon 8 of troponin I are analysed by PCR-restriction enzyme analysis byusing respectively Pst1 and Cla1 enzymes in total 47 HCM patients, 18 women withmean age 55 and 29 men with mean age 41,5 and in 100 healthy controls. Inhibitoryregion and interaction region with troponin C localized in exon 7 are analysed for theunknown new mutations with SSCP analysis. As a result of restriction enzyme analysis,homozygous (GG) genotype is observed in both patients and control group. PCRproduct of exon 7 is analysed by SSCP analysis to detect unknown new mutations.Samples which are thought to have different banding patterns are sent to sequencing butno mutation could be detected. Because of no known and unknown mutations could bedetected, it is thought that HCM mutations in our patient group selected from Turkishpopulation are likely to be localized in other sarcomeric proteins.