Redüksiyon mamoplasti yapılan hasta semptomlarındaki değişikliklerin analizi
Analysis of symptomatic changes in patients underwent reduction mammoplasty
  1. Tez No: 638017
  2. Yazar: KAMİL MANAV
  3. Danışmanlar: UZMAN ASIM USLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: meme hipertrofisi, meme küçültme, superomedial pedikül, semptom değişikliği, yaşam kalitesi ölçeği, semptom, hasta memnuniyeti, semptom iyileşmesi, postoperatif sonuç, SF-36, breast hypertrophy, breast reduction, superomedial pedicle, symptom change, quality of life scale, symptom, patient satisfaction, symptom improvement, postoperative outcome, SF-36
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Görünümleriyle olduğu kadar sahip olduğu fonksiyonlar bakımından da önemini koruyan memelerde; yaş, kilo değişikliği, emzirme, genetik ve hormonal etkiler sonucunda hipertrofi gelişebilir. Memede görülen bu değişiklikler günlük yaşamı olumsuz etkileyen birçok soruna neden olmaktadır. Bu şikâyetlerin küratif tedavisi cerrahidir. Bu çalışmanın amacı; hastaların ameliyat öncesi ile sonrasındaki şikâyetlerin ve yaşam kalitesindeki değişikliklerin ne ölçüde değiştiğinin belirlenmesi, ameliyattan sonra gelişebilecek yeni semptomların belirlenmesi, Türk toplumundaki hastaların sahip olduğu semptomların çeşitliliğinin belirlenmesi, olası komplikasyonların neler olduğunun belirlenmesi, meme küçültme ile ortaya çıkan memnuniyet derecesini belirlemektir. Çalışmamız prospektif olarak 01.03.2019-01.01.2020 tarihleri arasında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi polikliniğine başvuran ve muayene sonrası redüksiyon mamoplasti yapılması kararlaştırılan, yaşları 20-65 arasında değişen, 50 hasta üzerinde yapıldı. Çalışma anketler üzerinden yapılmış olup ameliyattan önce, ameliyattan 1 ay ve ameliyattan 6 ay sonra rutin kontroller sırasında hastalarla görüşülerek anketler yapılmıştır. Tüm hastalara, anamnezlerine ek olarak düzenlenen semptomlar anketi ve SF-36 (yaşam kalitesi ölçeği) anketi yapılmıştır. Veriler IMB SPSS Statistics 22.0 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Sağ ve sol memeden ortalama 520 gr meme dokusu eksize edilmiştir. Nipple – sternal çentik arası uzaklık ortalama sağ memede 31,09 cm, sol memede 30,61 cm'dir. Yeni nipple – strenal çentik uzaklığı ortalama 21,02 cm'dir. Hiçbir hastada akut dönemde komplikasyon gözlenmemiş olup hastalarda en çok tercih edilen cerrahi teknik, %83,7 ile ters T skarlı superomedial pedikül olmuştur. Hastamızın hiçbirinde patolojik olarak malignite saptanmamıştır. Tüm semptomlarda 1. ve 6. ayda istatistiksel olarak operasyon öncesine göre anlamlı düzelme görülmüştür. Yaşam kalitesine göre de fiziksel rol güçlüğü dışındaki tüm alt ölçek skorlarının istatistiksel olarak anlamlı bir artış gösterdiği görülmüştür. Hastaların büyük çoğunluğu sonuçlardan memnun kalmış ve aynı ameliyatı başkalarına da önereceklerini belirtmişlerdir. Yaptığımız çalışma prospektif bir çalışma olup Türk popülasyonundaki redüksiyon mamoplasti uygulanan hastalardaki semptomların şiddetini göstermede bir yol gösterici niteliğinde olmuştur. Ameliyat sonrası dönemdeki semptomların şiddet seviyeleri karşılaştırılarak redüksiyon mamoplastinin endikasyonu olan hastalarda memnuniyet verici olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Breasts are important for their functions as well as their appearance. Hypertrophy can develop as a result of age, weight change, breastfeeding, and genetic and hormonal effects. These changes in the breast cause many problems that negatively affect daily life. The curative treatment for these complaints is reduction mammoplasty. This study investigated the extent of changes in the complaints and quality of life of patients before and after the operation, new symptoms that may develop after the operation, the variety of symptoms of patients in the Turkish community, and the possible complications and degree of satisfaction from breast reduction. This was a prospective study on 50 patients (age 20–65 years) who applied to the Antalya Training and Research Hospital Plastic, Reconstructive, and Aesthetic Surgery clinic between March 1, 2019, and January 1, 2020, and who decided to undergo reduction mammoplasty after an examination. The study was conducted through questionnaires conducted by interviewing patients 1 and 6 months after surgery. A symptom questionnaire and the SF-36 quality of life scale questionnaire were administered to all patients. The data were evaluated using the IBM SPSS Statistics 22.0 program. An average of 520 g breast tissue was excised from the right and left breasts. The average distance between the nipple and the sternal notch was 31.09 cm for the right breast and 30.61 cm for the left breast. The new average nipple–sternal notch distance was 21.02 cm. No complications were observed in any patient during the acute period, and the most preferred surgical technique was a superomedial pedicle with an inverted T scar (83.7% of cases). No pathological malignancies were detected in any patients. A significant improvement in all symptoms was observed at 1 and 6 months compared to the preoperative period. All subscale scores, except for physical role difficulties, increased significantly according to the quality of life. The majority of patients were satisfied with the results and stated that they would recommend the same surgery to others. This was a prospective study that can act as a guideline for showing the severity of symptoms in patients undergoing reduction mammoplasty in Turkey. The severity levels of symptoms in the postoperative period were satisfactory in the patients with an indication for reduction mammoplasty.