Yaşlı erkeklerde izokinetik egzersizlerin kas gücüne etkisi
The influence of isokinetic exercises on muscle power in elderly men
  1. Tez No: 192951
  2. Yazar: İOAKİM İPSEFTEL
  3. Danışmanlar: PROF. SAFİNAZ ALBAYRAK YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Fizyoloji, Spor, Physical Medicine and Rehabilitation, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: sokinetic, EMG, Exercise, Atrophy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETpseftel . Yaşlı Erkeklerde zokinetik Egzersizlerin Kas Gücüne Etkisi. stanbul ÜniversitesiSağlık Bilimleri Enstitüsü, Spor Hekimliğ ABD. Yüksek Lisans. stanbul. 2006.Yaşlı popülasyonda kas ve motor ünit kayıpları nedeniyle istenmeyen düşme ve kırıkkomplikasyonlarına, bu nedenlerin de günlük yaşam performans kayıplarına yol açtığıbilinmektedir. Bununla beraber problemin çözümünde egzersiz tedavisinin önemi devurgulanmaktadır. Bu durumlarda hangi egzersizin veya egzersiz gruplarının uygulanacağı datartışılmaktadır. Buna dayanarak, bu çalışma kasların maksimum çalışmasında en etkiliolduğu bilinen izokinetik egzersizlerin yaşlılardaki etkisini araştırmak amacıyla planlandı.Çalışma, yaşları 60 yaş ve üstü olan 8 sağlıklı sedanter erkekte yapıldı. Genel fizikmuayene, alt ekstremite ortopedik muayenesi ve elektrokardiyografileri ile değerlendirilmişve bu değerlendirmeler sonucunda çalışmaya katılmasına engel olabilecek herhangi bir sağlıkproblemi saptanmayan gönüllüler, çalışmaya kabul edildi. Gönüllülerin, başlangıç değerlerinibelirlemek amacıyla alt ekstremitelerde antropometrik ölçümler yapıldı. Önce, yürümebandında yürürken daha sonra izokinetik diz ekstensiyon ve fleksiyon testi sırasında dominantbacaktan EMG kayıtları alındı.Denekler 3 gün/hafta olarak 6 hafta boyunca izokinetik çalışmaya alındı. 6. haftanınsonunda düzenli olarak egzersiz yapan bireylerin, alt ekstremite antropometrik ölçümleriyapıldı. Yürüme bandında yürürken ve daha sonra izokinetik diz ekstensiyon ve fleksiyontesti sırasında dominant bacaktan EMG kayıtları alındı.Egzersiz öncesi ve sonrasında EMG kayıtları alınarak değerlendirildi. Uyguladığımızegzersiz programı ile anlamlı EMG değişiklikleri saptanmamakla beraber kas hipertrofisi vekas gücü artışları bulundu.Anahtar Kelimeler : zokinetik, EMG, Egzersiz, Atrofi, YaşlıBu çalışma stanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından T-628/17032005 no'lu proje olarak desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTpseftel . The influence of isokinetic exercises on muscle power in elderly men. stanbulUniversity, Institute of Health Science, Sports Medicine Department. stanbul. 2006.In elderly people muscle and motor unit deficiencies lead undesirable falling rates andbone fractures which cause lower daily life performance. Thus exercise treatment is importantin solution of this problem. In such cases the application of which exercises to which cases isstill being discussed. In relation to those verifications, this study is planned in order toexamine the effects of isokinetic exercises, which is known for maximum muscle effort, inelderly people.The study was taken place among 8 healthy sedantary males who are over 60 years ofage. The subjects who were found healthy after general physical, lower extremity orthopaedic,and electrocardiographic examinations were accepted to the study. The initial values of thesubjects were determined with anthropometric measurements. The dominant leg EMG recordswere taken firstly during walking on the treadmill and then with isokinetic knee extension andflexion tests.The subjects were involved in isokinetic study during 6 weeks with 3 days per week.Lower extremity anthropometric measurements were taken at the end of the 6th week. TheEMG records of the dominant leg were measured while walking on the treadmill and thenwith isokinetic knee extension and flexion tests.Before and after exercise EMG records were evaluated. The relationship betweenEMG results and our exercise program was not found significant, however musclehipertrophy and increased muscle strength were determined.