Psikiyatri servisinde çalışan hemşirelerin empati beceri düzeylerinin belirlenmesi
Evaluating of empathy ability level of nurses that work at psychiatry ward
  1. Tez No: 192952
  2. Yazar: EMİNE UYGUN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. YASEMİN KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Psikiyatri Hemşiresi, Psikiyatri Servisi, Empati, Empati BeceriDüzeyi, İletişim, Psychiatric Nurse, Psychiatric Ward, Empathy, Empathy Ability Level, Communication
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZETUygun E, Psikiyatri Servisinde Çalışan Hemşirelerin Empati Beceri DüzeylerininBelirlenmesi, İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Psikiyatri HemşireliğiAna Bilim Dalı, Yüksek Lisans tezi, İstanbul, 2006Bu araştırma, psikiyatri servisinde çalışan hemşirelerin empati beceri düzeylerinibelirlemek amacıyla tanımlayıcı bir çalışma olarak planlanmıştır.Araştırmanın evrenini, İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi ve İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp FakültesiAraştırma ve Uygulama Hastanesi, S.B.Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi,S.B. Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve Balıklı Rum Hastanesi PsikiyatriServislerinde çalışan hemşireler örneklem grubunu ise bu servislerden olasılıksızörneklem yöntemi ile seçilen, psikiyatri servislerinde en az bir yıl çalışmış vearaştırmaya katılmak için gönüllü olan 120 hemşire oluşturmuştur.Verilerin toplanmasında olgu özelliklerini içeren bir anket formu ve Empati BeceriÖlçeği kullanılmıştır. Toplanan veriler bilgisayarda SPSS paket programındadeğerlendirilmiştir.Elde ettiğimiz sonuçlar psikiyatri servisinde çalışan hemşirelerde toplam empati puanıortalamasının 143,05 ± 26,20 olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTUygun E, Evaluating of Empathy Ability Level of Nurses That Work at Psychiatry Ward ,Istanbul University, Health Science Institute, Psychiatric Nursing Department, İstanbul, 2006This descriptive study was designed to evaluate the empathy of nurses working in psychiatryward.Nurses working in the psychiatry services of I.U. Istanbul Medical Faculty, I.U. CerrahpaşaMedical Faculty, S.B.Bakırköy Psychiatric and Mental Disease Hospital, S.B. ErenköyPsychiatric and Mental Disease Hospital and Balıklı Rum Hospital forms the universe of thisresearch. The sample of this universe consists of 120 nurses who have worked for at least ayear in psychiatry services and willing to contribute to the survey.A survey form including subject properties and empathic ability scale are used in collectingdata. Then the data collected are evaluated in SPSS package software.Total empathy point average of nurses working in psychiatry services is 143,05 ± 26,20.