Endometrium karsinomlarında c-kit ekspresyonu ve myometrial invazyonda mast hücre ve mikrodamar yoğunluğunun önemi
C-kit ekspression and the significance of mast cells and microvessel density in myometrial invasion in endometrial carcinoma
  1. Tez No: 192973
  2. Yazar: MİNE BAŞTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. LEYLA CİNEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Anjiogenezis, c-kit, endometrial karsinom, masthücresi, mikrodamar yoğunluğu5, Angiogenesis, c-kit, endometrial carcinoma, mast cell, microvessel density6
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZETEndometrial karsinomlarda grade ve myometrial invazyon önemliprognostik faktörlerdir. C-kit ekspresyonunun çok çeşitli tümörlerde gösterilmesitümör gelişiminde rol oynayabileceğini desteklemektedir. Yine tümörgelişmesinde ve ilerlemesinde anjiogenezisin rolü ve mast hücreleri ileanjiogenez arasındaki ilişkinin, prognozun belirlenmesi ve tedavi seçimikonusunda klinik uygulamalara yön verebiliceği düşünülmektedir.Bu çalışmada 2002-2006 yılları arasında Mersin Üniversitesi TıpFakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda endometrial karsinomön tanısıyla opere edilen ve histopatolojik olarak endometrial karsinom tanısıalmış 37 olgu retrospektif olarak incelenmiştir. Bu olgulara mast hücrelerini deboyayan c-kit ve mikrodamar yoğunluğu (MDY) ölçümünde kullanılan endotelyalmarker CD31 (Cluster Designation; Endotel hücre yüzey antijeni)immünhistokimyasal boyaları uygulanarak, mast hücrelerinin histolojik grade,myometrial invazyon ve MDY ile olası ilişkilerini değerlendirmek ve tümörhücrelerinde c-kit ekspresyonunun varlığı belirlemek amaçlanmıştır.Bu olgulara ait materyallerden elde edilen verilere göre endometrialkarsinomlarda c-kit ekspresyonu % 62.1 olarak bulunmuştur. C-kit ekspresyonuile tümör grade'i ve myometrial invazyon varlığı arasında anlamlı bir ilişkisaptanmamıştır. Mast hücre yoğunluğu (MHY) ve MDY arasında da ilişkisaptanmazken MDY ve MHY ile myometrial invazyon arasında istatiksel olarakanlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Myometrial invazyon derinliği arttıkça MDYdeğerleri artmaktadır. MHY ile myometrial invazyon varlığı arasında pozitifyönde bir ilişki saptanmıştır, MHY negatif olgularda myometrial invazyongörülmeme olasılığı, MHY pozitif olgulardan anlamlı düzeyde yüksektir.Çalışmamızda, endometrial karsinomlarda c-kit eksprese edildiği, MHYve MDY'nun myometrial invazyonla korelasyon gösterdiği; buna göre MHY veMDY'nun prognostik faktör olarak kullanılabileceği, tirozin kinaz inhibitörlerininve antianjiogenetik faktörlerin endometrial karsinomların tedavisinde yeralabileceği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTC-kit Expression and the Significance of Mast Cells andMicrovessel Density in Myometrial Invasion in Endometrial CarcinomaIn endometrial carcinomas, grade and myometrial invasion are importantprognostic factors. C-kit expression has been documented in a wide variety ofhuman malignancies and has been implicated in the pathophysiology of tumors.In tumor growth, angiogenesis and its association with mast cells might play arole in the determination of prognosis and therapy in clinical practice.The study group consisted of 37 patients who were diagnosed asendometrial adenocarcinoma histopathologically at Mersin University,Department of Pathology between 2002 and 2006. The purpose of the presentstudy is to investigate the expression of c-kit in endometrial carcinomas, thecorrelation with histological grade and myometrial invasion and also therelationship with the mast cell density (MCD), microvessel density (MVD) andmyometrial invasion.Immunohistochemistry demonstrated that c-kit was expressed in 62.1%of the cases. There was not a statistically significant correlation between c-kitexpression and tumor grade and presence of myometrial invasion. We found anassociation of MCD and MVD with the presence of myometrial invasion but notbetween MCD and MVD.In conclusion, c-kit expression was present in the endometrialcarcinomas. MCD and MVD were found to be correlated with the presence ofmyometrial invasion. It is therefore concluded that MCD and MVD could beused as prognostic factors. Therapeutic modalities directing to angiogeneticfactors and tyrosine kinase inhibitors might be used in the treatment ofendometrial carcinomas.