Çocuk sağlığı ve hastalıkları kliniğinde çalışan hemşirelerin ateş ve ateşin yönetimi hakkındaki bilgi düzeyleri, yaklaşımları ve etkileyen faktörlerin araştırılması
Investigation on the level of knowledge and approach of pediatric nurses about fever management influencing factors
  1. Tez No: 193007
  2. Yazar: SAADET PUL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. AYŞEGÜL BÜKÜLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Fever, Fever management, Knowledge, Pediatrics, Nursing.
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
VIIÖZETÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğinde Çalışan Hemşirelerin Ateş veAteşin Yönetimi Hakkındaki Bilgi Düzeyleri, Yaklaşımları ve EtkileyenFaktörlerin AraştırılmasıAteş çocukluk çağı hastalıklarının çok sık rastlanan belirtilerinden biridir.Yüksek ateş çoğu zaman vücudun hastalığa verdiği savunma yanıtını gösterir ve budurumda çoğunlukla tıbbi tedavi gerekmeyebilir. Hatta çok yüksek olmayan ateşinyararlı etkilerini destekleyen güçlü kanıtlar vardır Ancak, klinik pratikte buyaklaşımın aksine, ateşin her hasta için zararlı olduğunu yansıtan tedaviler sıkuygulanır. Ateş seviyesinin acilen düşürülmesi yapılan yanlışlardan biridir.Bu çalışma, Trabzon ve Afyon ilindeki hastanelerin çocuk sağlığı vehastalıkları kliniğinde görev yapan hemşirelerin ateş ve ateşli çocuklarayaklaşımlarını, bilgi düzeylerini, ateş düşürmede kullandıkları yöntemleri ve buyöntemleri seçerken nelerden etkilendiklerini belirlemek ve bu konuda eğitimihtiyaçlarına gereksinimlerinin ne düzeyde olduğunu araştırmak amacıyla yapıldı.Çalışmada, hemşirelerin sosyo-demografik özelliklerini, ateş ve ateşinyönetimi ile ilgili bilgi ve yaklaşımlarını içeren 33 adet sorudan oluşan anket formukullanıldı. Anket formu, çalışmaya katılmayı kabul eden 182 hemşireye uygulandı.Verilerin istatistiksel analizi Ki-Kare ve Fisher Ki-Kare testleri kullanılarakyapıldı.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; hemşirelerin %10,7' sinin > 39° Caralığını yüksek ateş olarak kabul ettiği bulundu.Hemşirelerin ateşi düşürmek için tercih ettikleri ilk 3 yöntemi sıralandırmadurumları değerlendirildiğinde; ilk tercihini hastanın giysisini çıkarma, ikincitercihini ılık uygulama yapma, üçüncü tercihini ateş düşürücü verme yöntemlerinibelirttikleri görüldü.Çalışmaya katılan hemşirelerin %77,6'sında ateş korkusu saptandı.Hemşirelerin %87,7'sinin ateş düşürücü verilmesi gereken ısı değerini < 39° Caralığını belirttiği gözlendi. Hemşirelerin %56'sı ateş düşürücü ilaç tedaviuygulamasına gerekçe olarak ateşe bağlı konvülsif nöbet riski olduğunu belirtiler.Hemşirelerin, ateş ve tedavisi hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarıgözlendi.
Özet (Çeviri)
IXSUMMARYInvestigation on the level of knowledge and approach of pediatric nursesabout fever and fever management influencing factorsFever is one of the most common symptoms of childhood illnesses. It usuallysignifies the defense reaction of the body to the illness, requiring no medicaltreatment. Furthermore, there are strong evidence justifying the benefits of moderatefever. However, contrary to this approach, treatments reflecting that fever is harmfulfor all patients; are frequently applied in clinical practice. Reducing the temperatureis one of the mistakes done quite often.This study aimed to find out the attitudes of the nurses in the services ofpediatrics and pediatric illnesses towards fever and children with fever, in thehospitals in Trabzon and Afyon, to identify the methods they use to reduce thetemperature and what affects the choice of the methods to be used, and to define theirlevel of required assistance for training in this subject.A questionnaire of 33 questions was used for the study. The questionnairewas applied to 182 volunteered nurses.The statistical analysis of data was done by using Ki-square and Fisher kisquare tests.The results of the study showed that 10,7 % of the nurses consider > 39celcius to be high for fever.The first three methods used by the nurses to reduce the temperature werestated as, taking off the clothes of the patient, applying warm water, and givingantipyretics, respectively.It was found out that 77,6 % of the nurses volunteered in the study had thefear of fever, and also that 87,7% of them stated the temperature required forantipyretics application as < 39 Celsius. They gave the reason for using antipyreticsis the risk of having convulsive attacks due to fever.It was found out that the nurses don?t have information on fever and itstreatment. It was realized that education level, marital status and, having childrenwas reflected on the knowledge and behaviour notably and that the difference wasstatistically meaningful (p< 0,05).XThe results revealed that nurses need to be trained to improve their attitudestowards the patients with fever and develop their positive behaviour.