İnsanda tractus olfactorius'un lif yapısının incelenmesi
Investigation of fibre structure of olfactory tract in human
  1. Tez No: 193014
  2. Yazar: SEZER AKÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OĞUZ ASLAN ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Tractus olfactorius'un yapısı, bulbus olfactorius, koklama, The olfactory tract structure, olfactory bulb, olfaction
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
1ÖZETNervus olfactorius (I. kranial sinir) saf sensitif lifler içeren özel duyu taşıyanbir sinirdir. N. olfactorius'un koku hücreleri (bipolar ganglion hücreleri) burunboşluğunda regio olfactoria'da bulunurlar. Bu lifler bulbus olfactorius'a ulaşırlar. Buçalışmada, önemli bağlantıları olan tractus olfactorius içindeki nöronların lifyapılarının incelenmesi amaçlanmıştır.Çalışmamızda; 20 adet adli otopsi kadavralarından toplam 40 adet bulbus vetractus olfactorius incelendi ve doku örnekleri alındı. Daha sonra alınan dokuörnekleri Hematoksilen-Eozin (H&E) ile boyanarak histolojik incelenmesi yapıldı.Makroskobik olarak yapılan ölçümlerde sağ ve sol bulbus olfactorius'larınuzunlukları 0,7±0.02 cm, sağ ve sol tractus olfactorius'ların sulcus olfactoriusiçindeki uzunlukları 4.82±0.13 cm ölçülmüştür. Mikroskobik olarak; ilk göze çarpanbulbus'un katmanlı yapısıydı. Bu katmanların; olfaktör sinirlerin myelinsizaksonlarının olduğu tabaka, glomeruler tabaka, moleküler ve dış granüler tabaka,mitral hücre tabakası, iç granüler tabaka ve tractus olfactorius'un olduğu tabakaolmak üzere 6 katmandan oluştuğu gözlendi.Sonuç olarak, elde ettiğimiz bulgular ve incelediğimiz literatürlerin ışığındatractus olfactorius'un lif yapısının bulbus olfactorius'daki mitral ve püsküllühücrelerin santral uzantılarının yanında, yine karşı taraf bulbus olfactorius'undan,nucleus olfactorius anterior'dan ve yüksek beyin bölgelerinden gelen efferentaksonları içerdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
2SUMMARYNervus olfactorius (1st cranial nerve) is a collection of sensory nerve fibres.Olfactory cells of N olfactorius (bipolar ganglion cells) is present in the nostrils(regio olfactoria) from where they extend to the bulbus olfactorius. The aim of thisstudy was to investigate the fibre structure of the tractus olfactorius, which is animportant neuronal junction.Forty bulbus and tractus olfactorius tissue samples were obtained from 20cadavers for analysis. Tissue samples were stained with H&E (Hematoxylin-Eosin)and histologically examined. Macroscopic examination revealed that the lengths ofleft and right bulbus olfactorius were 0.74±0.02 cm; while the length of left and righttractus olfactorius, located in the sulcus olfactorius, was 4.82±0.13cm. Whenexamined microscopically, a layered structure of the olfactory bulb was immediatelyapparent. These layers (n=6) were; the layer containing olfactory nerves withoutmyelinated axons, the glomerulus layer, molecular and outer granular layer, mitralcell layer, inner granular layer and the layer of tractus olfactorius.In the light of our findings and information available in literature, it wasfound that the fibrous structure of tractus olfactorius contains, in addition to mitraland tufted cells in the bulbus olfactorius, efferent axons leaving higher brain regionsfrom the anterior nucleus olfactorius and the opposite bulbus olfactorius.