Katarakt cerrahisinde bilinçli sedasyon için uygulanan midazolam ve deksmedetomidinin karşılaştırılması
Compared of midazolam and dexmedetomidine for conscious sedation during cataract surgery under local anaesthesia
  1. Tez No: 193022
  2. Yazar: RESUL AKYOL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA CENGİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Midazolam, Deksmedetomidin, Bilinçli Sedasyon, Katarakt Cerrahisi.I, Midazolam, Dexmedetomidine, Cataract Surgery, Conscious Sedation.I
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZETBu çalışmada lokal anestezi altında katarakt cerrahisi uygulanacak olan hastalardabilinçli sedasyon amacıyla verilen intravenöz (iv) midazolam ile iv deksmedetomidininkarşılaştırılması amaçlandı.Lokal anestezi altında katarakt cerrahisi planlanan ASA I-II anestezi risk grubuna giren60 hasta çalışmaya alınarak rastgele iki gruba ayrıldı. Grup M deki hastalara operasyon öncesitek doz 0,03 mg/kg midazolam iv olarak 5 dakikada verilirken, Grup D'deki hastalara tek doz1µ/kg deksmedetomidin iv olarak 5 dakikada verildi. Hastaların hemodinamik ve solunumsalverileri, sedasyon skorları, bispektral indeks skorları (BIS) ve yan etkileri intraoperatif vepostoperatif olarak, intraoküler basınçları (İOB) çalışma ilaçlarının uygulanması öncesi vebitiminde, hasta ve cerrah konforu da postoperatif olarak ölçüldü. Lokal anesteziperiretrobulbar blok uygulanarak sağlandı.Hastaların anestezik risk grupları, demografik verileri ve operasyon süreleri arasındafarklılık saptanmadı. Grup M'de midazolam infüzyonundan sonra kalp atım hızı (KAH) % 6.6oranında artarken Grup D'de deksmedetomidin infüzyonundan sonra KAH %12.2 oranındaazaldı. Grup M'de çalışma ilaçları infüzyonundan sonraki ilk 20 dakika da trandermalperiferik oksijen satürasyonu (SpO2) ve solunum sayısı düştü. Grup D'de solunumsal verilerdeğişiklik göstermedi. Her iki grupta da ölçülen 5 puanlı sedasyon skorları intraoperatifistenen düzey olan 2 ila 3 arasında olduğu bulunurken; BIS, sedasyon skoru ile korale olarakdüştü. Grup M'de İOB %24, Grup D' de %21 oranında azaldı. Yan etki olarak; her iki gruptada birer hastada bulantı ve kusma görülürken, Grup M'de %13.3 hastada oksijendesatürasyonu ve grup D' de %10 hastada bradikardi izlendi. Hasta ve cerrah konforu ise heriki grupta da % 80 üzerinde çok iyi olarak bulundu.Sonuç olarak lokal anestezi altında katarakt cerrahisi uygulanacak olan hastalardabilinçli sedasyon için iv midazolam ve iv deksmedetomidin uygun önlemler alındığındagüvenle kullanılabileceği, bu ilaçların kullanılması ile elde edilen sedasyonun hasta ve cerrahikonforu arttırdığı, BIS değerleri ile sedasyon skorları arasında korelasyon olduğu, BISmonitorizasyonun bu ilaçlar ile sağlanan sedasyonun değerlendirilmesinde objektif bir ölçümmetodu olarak kullanılabileceği, midazolamın oksijen desatürasyonu, deksmedetomidinin debradikardi gibi yan etkilerinin uygulanan bu dozlarda ortaya çıkabileceği kanaatine vardık.
Özet (Çeviri)
SUMMARYCompared of Midazolam and Dexmedetomidine for Conscious Sedation DuringCataract Surgery Under Local AnaesthesiaAbstract:The aim of this study was to compare effects of single dose midazolam anddexmedetomidine, using for conscious sedation of patients during cataract surgery under localanaesthesia.Sixty American Society of Anesthesiologist (ASA) physical status I-II patients (agerange 50-70) were randomly divided into two groups. In group M, single dose 0.03 mgr/kgmidazolam and in group D, single dose 1 μgr/kg dexmedetomidin (in five minutes) was givenintravenousyl. Heart rate ,mean arterial blood pressure, respiratory rate, peripheral oxygensaturation, five points sedation scores, bispectral index scores (BIS) and side effects wasmeasured intra and postoperatively. Intraoculer pressure was measured before and aftersedation. Surgeons comfort was measured after operation and patients comfort was measuredpostoperative day. In all patients, periretrobulbar block with prilocaine was used for localanaesthesia.There were no significant differences to patients demographics, ASA physical statusand operation time between the groups. After the sedation agent was given, heart rateincreased in group M (%6.6) and decreased in group D (%12,2) compared to basalmeasurement significantly. In group M transdermal peripheral oxygen saturation(SpO2) andrespiratory rate were decreased at first 20 minutes after the midazolam administration. Therewere no change for respiratory rate in group D. Introokuler pressure was decreased in bothgroups after drugs was given. (group M (%24) and group D (%21)). Only one patients foreach groups were suffered nause and vomiting during postoperative period. Oxygendesaturation was experienced % 13.3 patients in group M and bradicardi was observed %10patients for in group D.This study was showed that, midozolam and dexmedetomidin used for conscioussedation in patients during cataract surgery under local anaesthesia. Sedation should increasecomfort of patients and surgeons and there is an inverse relation between the BIS value andlevel of sedation score, so that BIS can be used as a objective criteria for sedation levelmeasurement.