Zonguldak il merkezinde kronik obstrüktif akciğer hastalığı prevalansının değerlendirilmesi
Prevalence of chronic obstructive lung disease in zonguldak province of turkey
- Tez No: 193083
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MÜGE MELTEM TOR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, epidemiyoloji, prevalans, COPD, epidemiology, prevalence
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ivÖZETÖrnek T. Zonguldak l Merkezinde Kronik Obstrüktif Akciğer HastalığıPrevalansının Değerlendirilmesi. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi TıpFakültesi, Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Tezi, Zonguldak2006. Günümüzde Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), tüm dünyaülkelerinde önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Diğer hastalıkların mortaliteoranlarının yıllar içinde düşmesine karşılık KOAH prevalansı ve mortalitesi giderekartış göstermektedir. Bu araştırma Zonguldak il merkezinde KOAH prevalansınıbelirlemek amacıyla yapıldı. Zonguldak il merkezinde oturan 18 yaş ve üstü 611kişiye, mahalle ve sokak temelinde küme ve sistematik örnekleme yöntemleri birliktekullanılarak ulaşıldı. Araştırmaya katılan bireylere yüz yüze görüşme yöntemiyleanket formu dolduruldu ve solunum fonksiyon testi ile birlikte erken reversibilite testiyapıldı. Çalışmaya katılan bireylerden 260'ı (%42.6) erkek, 351'i (%57.4) bayan idi.Yaş ortalaması 49.20±15.4 (minumum 18, maksimum 87) bulundu. Kırk yaş ve üstübirey sayısı 447 (%73.1) idi. Anket formu, solunum fonksiyon testi ve erkenreversibilite testi sonuçları Global Obstructive Lung Disease (GOLD) kriterleri ilebirlikte değerlendirildiğinde KOAH prevalansı %15.2 (93 kişi) saptandı. KOAHsaptanan hastaların yaş ortalaması 57.3±14.3 (minumum 25, maksimum 87) idi. Kırkyaş ve üzerinde KOAH prevalansı %17.9 idi. KOAH prevalansı (evre 0 hariç) %11.1(68 kişi) olarak tespit edildi. Bu oran KOAH evre 0 için %4.1 (25 kişi) idi. KOAHtespit edilen hastaların %26.8'i evre 0, %17.2'si hafif, %43'ü orta, %11.8'i ağır ve%1'i çok ağır evrede idi. KOAH tespit edilen hastaların %79.5'inde sigara içmeöyküsü vardı. Sigara içme oranı erkek KOAH'lı hastalarda %96.4, kadın KOAH'lıhastalarda %54 idi. Çalışmaya katılan erkeklerin %21.5'inde, bayanların %10.5'indeKOAH saptandı. Sonuç olarak KOAH, Zonguldak il merkezinde önemli bir halksağlığı sorunudur.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTÖrnek T. Prevalence of Chronic Obstructive Lung Disease in ZonguldakProvince of Turkey. Zonguldak Karaelmas University Faculty of Medicine,Thesis in Pulmonary Medicine, Zonguldak 2006. Chronic Obstructive PulmonaryDisease (COPD) is increasingly recognized as a leading cause of global morbidityand mortality. In this study, we aimed to investigate COPD prevalence in Zonguldakprovince of Turkey. Adult population over 18 living in central Zonguldak wereenrolled to the study. They were selected according to cluster sampling methodsbased on regional inhabitant listings. 611 adult persons were finally enrolled to thestudy. They were interviewed face to face, and were given a questionnaire.Spirometry and early reversibility testing were also performed. Of 611, 260 (42.6%)were males and 351(57.4%) were females with a mean age of 49.20±15.4 (minumum18, maximum 87) . 447 (73.1%) were above 40 years of age. Respiratoryquestionnaire , spirometry were evaluated according to GOLD criteria. COPDprevalence was found as 15.2% (n:93). Mean age in COPD group was 57.3±14.3(minumum 25, maximum 87). COPD prevalence was 17.9% in study populationabove 40. GOLD stage 0 cases constituted (n:25) 4.1%. COPD prevalence droppedto 11.1%(n:68) excluding GOLD 0 cases. GOLD Stage distribution of COPD caseswere as follows: Stage 0 (26.8%), Stage 1 (17.2%), Stage 2 (43%), Stage 3(11.8%),and Stage 4(1%). 79.8% of COPD patients had a smoking history. Smokingprevalence was 96.4% in male COPD patients, and 54% in female COPD patients. Inconclusion, COPD is an important public health problem in central Zonguldakprovince.