Plevral effüzyonlu hastalarda biyokimyasal parametrelerin karşılaştırmalı analizi
The comperative analysis of biochemical parameters in patients with pleural effusion
  1. Tez No: 193082
  2. Yazar: ALİ CEVAT KUTLUK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜLEYMAN AYKUT ALTUNKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Plevral sıvı, HDL, Malign plevral effüzyonlar, Pleural fluid, HDL, Malign pleural effusion
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ivÖZETKutluk A.C. Plevral Effüzyonlu Hastalarda Biyokimyasal ParametrelerinKarşılaştırmalı i, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüscerrahi Tezi, Zonguldak 2006Etyolojisi belirlenemeyen plevral effüzyonla kliniğimize başvuran 52 olgu çalışmayadahil edildi. Bu hastaların LDH, Albumin, ADA, Apolipoprotein A1, ApolipoproteinB, Lipoprotein-a, Kolesterol, HDL-kolesterol, VLDL-kolesterol, LDL-kolesterol veTrigliserit parametreleri plevral sıvı ve hasta serumlarında ölçüldü. Elde edilensonuçlar doğrultusunda transüda-eksüda ayrımında plevral LDH (p=0,001), Totalprotein (p=0,001), Albumin (p=0,001), Trigliserit (p=0,001), Kolesterol (p=0,001),HDL-kolesterol (p=0,042), VLDL-kolesterol (p=0,001), LDL-kolesterol (p=0,001),Apolipoprotein A1 (p=0,021) ve HDL-kolesterol/LDL kolesterol oranı (p=0,048)anlamlıdır. Plevral sıvının exüda olduğunu tespit etmek için plevral LDH ve plevralkolesterol düzeylerinin birlikte kullanılması Light kriterlerine göre duyarlılık veözgüllük açısından istatistiksel olarak daha anlamlı bulunmuştur.Benign eksüdatif-malign eksüdatif effüzyon ayrımında kullanılan (plevral LDH, Albumin, ADA,Apolipoprotein A1, Apolipoprotein B, Lipoprotein-a, Kolesterol, HDL-kolesterol,VLDL-kolesterol, LDL-kolesterol ve plevral trigliserit) parametrelerin arasındasadece plevral HDL-kolesterol değerinde anlamlılık mevcuttur (p=0,009).Malign plevral ve malign olmayan (transüda+benign plevral) plevral effüzyongruplarının ayrımında plevral LDH (p=0,001), Albumin (p=0,022), Lipoprotein-a(p=0,039), Kolesterol (p=0,005) ve plevral HDL-kolesterol (p=0,002) parametrelerianlamlı bulundu. Ayrıca transüda-eksüda, Benign eksüdatif-malign eksüdatifeffüzyon ve malign plevral (sitolojik tanı) effüzyonlar ile malign olmayaneffüzyonların ayrımında HDL-kolesterol değerinde istatistiksel olarak anlamlı farkbulundu.Sonuç olarak rutin transüda-eksüda ayrımında hastaların plevral LDH, kolesterol veHDL-kolesterol parametrelerinin de değerlendirilmeye alınması ile daha anlamlısonuçlar elde edilebileceği ancak bu konuda daha geniş hasta serileri ile daha fazlaçalışmaya ihtiyaç olduğu kanısındayız.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTKutluk A.C. The Comperative Analysis of Biochemical Parameters in Patientswith Pleural Effusion, Zonguldak Karaelmas University Faculty of Medicine.Thesis of Chest Surgery, Zonguldak 2006Fifthy two patients with pleural effusions of unknown etiology were included to thestudy. Pleural fluid and plasma levels of LDH, Albumin, ADA, Apolipoprotein A,Apolipoprotein B, Lipoprotein-a, total Cholesterol, HDL-Cholesterol, VLDL-cholesterol, LDL- cholesterol, and Triglycerides were measured. According to ourfindings, in the separation of transüda from exuda, pleural LDH (p=0,001), totalprotein (p=0,001), Albumin (p=0,001), Triglycerides (p=0,001), total Cholesterol(p=0,001), HDL-cholesterol (p=0,042), VLDL-cholesterol (p=0,001), LDL-cholesterol (p=0,001), Apolipoprotein A1 (p=0,021) and ratio of HDL-cholesterol/LDL cholesterol (p=0,048) were significantly higher in exuda thantransuda. the evaluation of pleural levels of both cholesterol and LDH was found tobe statistically significant when compared with Light criteria in respect of albumin-protein gradient. n order to Differ benign exudative from malignant exudativeeffusions as indicators such as Pleural LDH, Albumin, ADA, Apolipoprotein A1,Apolipoprotein B, Lipoprotein-a, total Cholesterol, HDL-cholesterol, VLDL-cholesterol, LDL-cholesterol and pleural triglycerides have been used but only HDL-cholesterol values were found to be capable of distiunguishing this two types ofexudative effusions. For malignant-nonmalignant pleural effusions discriminationonly pleural LDH (p=0,001), Albumin (p=0,022), Lipoprotein-a (p=0,039),total Cholesterol (p=0,005) and Pleural HDL-cholesterol (p=0,002) parameters werestatistically significant. Furthermore, a statistically significant difference wasdetected in HDL-cholesterol value in the separation of transüda from exuda, benignfrom malign exudative effusions and malign (cytologic diagnosis) from non-malignant pleural effusions. As a conclusion in routine discrimination of transüdaand exuda the evaluation of pleural LDH, total Cholesterol and HDL-cholesterolvalues as parametric measures might be more conclusive that providing moreaccurate results, however further studies with large patient series are needed aboutthis topic.