Kömür madeni yeraltı çalışanlarında ve Zonguldak il merkezinde tüberküloz enfeksiyon prevalansı
The tuberculosis infection prevalence among coal mine underground workers and in Zonguldak city center
  1. Tez No: 193084
  2. Yazar: YALÇIN DUTKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. LEVENT KART
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tüberküloz, prevalans, yıllık risk
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ivÖZETDutkun,Y., Kömür madeni yeraltı çalışanlarında ve Zonguldak il merkezindetüberküloz enfeksiyon prevalansı, Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi GöğüsHastalıkları Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Zonguldak, 2006. Bu araştırmatanımlayıcı tipte bir epidemiyolojik çalışmadır. Araştırma evreni Zonguldak TürkiyeTaşkömürü Kurumu (TTK) Karadon, Üzülmez ve Kozlu işletmelerinde 10 yıldanuzun süredir yeraltında çalışan 423 maden işçisi ve Zonguldak il merkezinde yaşayanmadende çalışma öyküsü olmayan aynı cins ve yaş grubundaki 356 kişidenoluşmaktadır. Her iki gruba gözlem altında anket uygulandı, BCG (Bacille Calmette-Guérin ) aşısı soruldu, skar sayıları not edildi. Madenci gruptan 423 kişiye, kontrolgrubundan 356 kişiye PPD (Purified Protein Derivative) solüsyonu ile TCT yapıldı.Madenci gruptan 376 kişi, kontrol grubunda 341 kişinin 48-72 saat sonra kalemmetodu ile ölçümleri yapıldı. Maden işçilerini yaş ortalaması 43.6 ± 6.2, kontrolgrubunun ise 44.3 ± 11.9' idi. Madende çalışan işçilerin ortalama çalışma süreleri17.4 ± 4 yıl idi. Ortamın toz yoğunluklarına göre işçilerin %72.3'ü tozlu ortamdaçalışmakta idi. Madencilerin %18,1'inde, kontrol grubunun %17.9' unda BCG aşısıyoktu. Maden işçilerinde tüberküloz enfeksiyon prevalansı %15.9, kontrol grubunda%13.2 olarak bulundu. Yıllık enfeksiyon riski (YER) madencilerde %0.39, kontrolgrubunda %0.32 olarak hesaplandı. statistiksel olarak her iki grubun epidemiyolojikparametreleri arasında anlamlı fark görülmedi. Sonuç Zonguldak'ta kömür madeniişçilerinin tüberküloz enfeksiyon parametreleri açısından risk faktörü olmadığıkanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTDutkun Y. The tuberculosis infection prevalence among coal mine undergroundworkers and in Zonguldak city center. Specialization thesis of ZonguldakKaraelmas University Lung Diseases Department, Zonguldak, 2006. Thisresearch is and epidemiologic study on a descriptive basis. The space of study isbased upon 423 mine workers employed in Karadon, Üzülmez and Kozlu enterprisesof Turkish Mineral Coal Association for longer than 10 years and 356 individualswith the same age and gender settled in Zonguldak city center but with no history ofmine work existing. An inquiry under observation is implemented to both groups.Tuberculin skin test with PPD (Purified Protein Derivative) is carried out to 423 and341 person in mine workers and control group respectively. Measurements of 376subjects from miners group and 341 subjects of control group was done using penmethod after 48-72 hours. The mean age was 43.6 ± 6.2 for mine workers and 44.3 ±11.9 for control group. Average period of working was 17.4 ± 4 for miners.According to dust densities 72.3% of miners and 17.9% of control group used toperform their works in a dusty surrounding. 18.1% of mine workers and 17.9% ofcontrol group had never experienced BCG immunization. Annual risk of infection(ARI) was calculated to be 0.39% for mine workers whereas 0.32% for controlgroup. Statistically no difference was found out between epidemiologic parametersof both groups. Consequently, the researcher share the opinion that no risk factorexists concerning tuberculosis infection parameters among coal mine workers inZonguldak.Key words; Tuberculosis, prevalence, annual risk