Kronik böbrek yetersizlikli hastalarda difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme ile ölçülen renal adc (apparent dıffusıon coeffıcıent) değerlerinin normal böbreklerle kıyaslanması
Measurement and comparison of renal apparent diffusion coefficients (adc) between chronic renal failure and normal kidneys by diffusion weighted magnetic resonance imaging
  1. Tez No: 193139
  2. Yazar: AHMET KÜRŞAD POYRAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ADEM KIRIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Difüzyon Manyetik Rezonans Görüntüleme, Böbrek Yetersizliği Kronik, ADC, Eko-Planar Görüntüleme, Böbrek1
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETAmaç: Bu çalışmanın amacı, difüzyon ağırlıklı manyetik rezonansgörüntüleme (MRG) tekniğini kullanarak, kronik böbrekyetersizlikli (KBY) hastalar ve sağlıklı gönüllülerde, böbrek ADCdeğerlerini hesaplamak ve kıyaslamaktır.Gereç ve Yöntem: 20 kronik böbrek yetersizlikli hasta ve 45sağlıklı gönüllüden, nefes tutma esnasında difüzyon ağırlıklı eko-planar (EPI) görüntüler alındı. Hem korteks hem de medulladanb100, b600 ve b1000 değerleriyle ADC ölçümleri gerçekleştirildi.Bulgular: Normal böbreklerde, ortalama ADC değerleri b100,b600 ve b1000 değerleri için sırasıyla kortekste0,00339±0,00045, 0,00237±0,00023, 0,00193±0,00016mm2/sn; medullada ise 0,00298±0,00047, 0,00213±0,00019 ve0,00171±0,00015 mm2/sn bulunmuştur. KBY'li böbreklerde,ortalama ADC değerleri; b100, b600 ve b1000 değerleri içinsırasıyla kortekste 0,00323±0,00055, 0,00209±0,00033,0,00153±0,00011 mm2/sn; medullada ise 0,00281±0,00067,0,00183±0,00035 ve 0,00146±0,00016 mm2/sn bulunmuştur.Hem normal böbreklerde hem de KBY'de renal korteks ADCölçümleri b100, b600 ve b1000 değerleri için medulladan anlamlıolarak yüksek bulunmuştur. Renal korteks ve medulla ADCölçümleri, KBY'de b600 ve b1000 değerleri için normalböbreklere göre anlamlı biçimde düşük bulunmuştur.Tartışma: Böbreklerin difüzyon ağırlıklı eko-planargörüntülemesi, difüzyon ve perfüzyonu da içeren böbrekfonksiyonları hakkında bilgi vermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMEASUREMENT AND COMPARISON OF RENAL APPARENTDIFFUSION COEFFICIENTS (ADC) BETWEEN CHRONIC RENALFAILURE AND NORMAL KIDNEYS BY DIFFUSION WEIGHTEDMAGNETIC RESONANCE IMAGINGPurpose: The aim of this study was to measure and comparethe renal apparent diffusion coefficients (ADC) in chronic renalfailure (CRF) and healthy volunteers by using diffusion-weightedmagnetic resonance imaging (MRI).Materials and methods: Diffusion weighted (DW) echo-planar(EPI) MR imaging was performed to 20 patients with chronicrenal failure and 45 healthy volunteers during breath hold. ADCsof b100, b600 and b1000 values were calculated from both renalcortex and medulla.Results: In normal kidneys, mean ADC values were0,00339±0,00045, 0,00237±0,00023, 0,00193±0,00016mm2/sn in cortex; 0,00298±0,00047, 0,00213±0,00019 and0,00171±0,00015 mm2/sn in medulla for b100, b600 andb1000, respectively. In CRF, mean ADC values were0,00323±0,00055, 0,00209±0,00033, 0,00153±0,00011mm2/sn in cortex; 0,00281±0,00067, 0,00183±0,00035 and0,00146±0,00016 mm2/sn in medulla for b100, b600 andb1000, respectively. ADC values were significantly higher incortex than medulla for b100, b600 and b1000 in normal kidneysand CRF. The ADC measurements of renal cortex and medullafor b600 and b1000 were significantly lower than normal kidneysin chronic renal failure (CRF) kidneys.2