Hipertansiyonlu hastalarda ACE gen polimorfizminin araştırılması
ACE gene polymorphism in patients with hypertansion
- Tez No: 193160
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TAMMAM SİPAHİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Moleküler Tıp, Biophysics, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Angiotensin Converting Enzim, Hipertansiyon, Polimorfizm, Angiotensin Converting Enzyme, Hypertension, Polymorphism
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Hipertansiyon, önemli bir sağlık problemidir. Kan basıncı ve tuz dengesiüstündeki renin-angiotensin sistemi sayesinde düzenlenir. Angiotensin ConvertingEnzim (ACE)'de bu sisteme ait bir enzimdir. ACE İnsertion / Deletion (I/D)polimorfizmi çeşitli kardiovasküler hastalıklarda önemli olduğu gösterilmiştir. FakatACE I/D polimorfizminin hipertansiyonda rolü olduğunu gösteren çalışmalar olmaklabirlikte hipertansiyona etkisi olmadığını gösteren çalışmalarda mevcuttur.Çalışmamızda 79 hipertansiyonlu hasta ve 38 kontrol gurubunda Polimeraz ZincirReaksiyonu (PCR) ve agaroz jel sistemi ile ACE I/D polimorfizmi çalışıldı. Erkek hastave kontrol guruplarında genotip dağılımları normal bulundu. ACE Deletion / Deletion(DD) genotipi kadın hasta gurubunda (%35.5) anlamlı şekilde kontrol gurubuna göreyüksek bulundu (%21.4). Bu sonuçlara göre ACE DD genotipi kadınlardahipertansiyon ile ilişkili olduğu gösterildi ancak bu fark erkeklerde gösterilemedi.
Özet (Çeviri)
Hypertension is common healt problem. The renin aniotensin system(RAS) helpsmaintain blood pressure and salt homeostasis appears important in the hypertension.Angiotensin Converting Enzyme (ACE) a key component of RAS. Insertion/Deletionpolymorphism of ACE gene has been implicated in the pathonesis of cardiovasculardiseases. In addition to this, the association between ACE I/D polymorphism andhypertension is controversial, when numerous studies have addressed the role of ACEI/D polymorphism the development of hypertension, there were different studiesshowed that no corelation has been found between ACE I/D polymorphism anddevelopment of hypertension. We analyzed the ACE gene ACE I/D polymorphism in 79patients with hyperension group and 38 age matched healthy individiuals as a controlgoup by using a polymerase chain reaction assay, and agarose gel electrophoresissystem. The genotype distribution were no different between the patients and normalcontrol groups in the men. But the frequency of ACE Deletion /Deletion (DD) genotypein patients with hyperension (35.5%) was significantly higher than in controls (21.4%)in he women.