Desfluran ve sevofluran anestezisinde uygulanan larengeal maskenin; hemodinamik parametreler ve üst solunum yolu refleksleri üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması.
The comparison of larengeal mask airway effects on hemodynamic parameters and upper airway reflexes in desflurane and sevoflurane anaesthesia.
- Tez No: 193161
- Danışmanlar: PROF.DR. BELKIS TANRIVERDİ, PROF.DR. CEMİL SABUNCU, PROF.DR. YILMAZ ŞENTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: desfluran, sevofluran, larengeal maske, desflurane, sevoflurane, laryngeal mask
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZETBoz, E. Desfluran ve sevofluran anestezis inde uygulanan larengealmaskenin; hemodinamik parametreler ve üst solunum yolu refleksleriüzerine etkilerinin karşılaştırılması. Eskişehir Osmangazi ÜniversitesiTıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı TıptaUzmanlık Tezi, Eskişehir, 2006. Bu çalışma; üst solunum yollarına irritanetkisi olduğu bilinen desfluran anestezisinde, larengeal maskeninuygulanabilirliğini; larengeal maskenin hemodinamik parametreler ve üstsolunum yolu refleksleri üzerine etkisini araştırmak ve sevoflurananestezisinde larengeal maske uygulaması ile karşılaştırmak amacı ileplanlandı. Çalışmaya ASA1-2, 18-65 yaş arası elektif cerrahi uygulanacak 60hasta alındı. Hastalar her grupta 30'ar hasta olmak üzere rastgele 2 grubaayrıldı. Premedikasyon olarak tüm hastalara 0,5 mg/kg midazolamverildi. ndüksiyonda tüm hastalara propofol (2mg/kg) ve remifentanil(1mcg/kg) uygulandı. damede %50 N2O ve %50 O2 ile birlikte grup D de 1-2MAC desfluran, grup S de 1-2 MAC s evofluran kullanıldı.Tüm hastalardaperoperatif; arter basınçları, nabız, saturasyon, intraoperatif; MAC değerleri,öksürük, soluk tutma, laringospazm,sekresyon ; postoperatif boğaz ağrısı,sekresyon, bulantı-kusma, aldrete skoru, öksürük kaydedildi. statistikseldeğerlendirmede iki yönlü varyans analizi, kikare testi kullanıldı. Bazıverilerin karşılaştırılmasında ise friedmen varyans analizi ve mann whitneyU testi kullanıldı. Olgulara ait demografik veriler ve anestezi süreleri her ikigrupta benzerdi. Desfluran ve sevofluran anestezisinde larengeal maskeyerleştirilmesi ile hemodinamik değişikliklerin benzer olduğu, larengealmaskenin yerleştirilmesi sırasında, anestezi idamesi ve derlenme döneminde;bulantı, kusma, laringospazm, öksürük, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve sedasyonyönünden fark olmadığı saptandı. Desfluranın solunum yollarındaki irritasyonözelliğine rağmen, anestezi indüksiyonunda propofol ve remifentanilkullanılması ile desfluran anestezisinde larengeal mas kenin rahatlıklayerleştirilebildiği, yan etkisinin az ve sevofluran ile yapılan larengeal maskeuygulamaları ile benzer olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
SUMMARYBoz, E. The comparison of larengeal mask airway effects on hemodynamicparameters and upper airway reflexes in desflurane and sevofluraneanesthesia. Osmangazi University Medical Faculty in Thesis Departmentof Anesthesiology and Reanimation.In this study we investigated able to apply of larengeal mask airway ondesflurane anesthesia which is known irritant effect on upper airway, theeffects of larengeal mask airway on hemodynamics and upper airway reflexesand compare these parameters with sevoflurane.Sixty ASA physical status I-II patients, aged 18-65 years who will undergoelective surgical procedures were participated in this study. Patient weredivided randomly two group (n=30). All patients were given 0.5 mg/kgmidazolam for premedication. Anesthesia was induced by propofol (2mg/kg)and remifentanil (1mcg/kg). Anesthesia was maintained with 1-2 MACdesfluran in group D and 1-2 MAC sevofluran in group S with 50% N 2 O in50% O 2 . Peroperative artery pressure, pulse and saturation, intraoperativeMAC values, cough, breath holding, laryngospasm and secretion,postoperative throat pain, secretion, nausea-vomiting, aldrete score and coughvalues were recorded.The chi-squared test and two way Analysis of Variancewere used to for statistical analysis. The Friedmen analysis of variance andMann Whitney U test were used to compare some data. Demographics dataand duration of anesthesia of patients were similar in both two groups.Insertion of larengeal mask airway and hemodynamic changes were similar indesflurane and sevoflurane anesthesia. No differences were observed aboutnausea-vomiting, laryngospasm, cough, throat pain, hoarseness and sedationbetween the desflurane and sevoflurane anesthesia during insertion larengealmask airway, maintain and recovery of anesthesia. Five minutes sedationscore in recovery stage was different from 15, 30 and 60 min sedation scorebetween the group. Although desflurane have irritant effect on airway,larengeal mask airway can easily insertion during desfluran anesthesia whencombination with propofol and remifentanil for anesthesia induction. Wesuggested that desflurane have few side effect in this condition and it?seffects are similar with sevoflurane.