Şizofrenili hastalarda periferal kan lenfositlerindeki (pbl) drd3 geni mrna düzeyleri ile drd3 geni ser9gly polimorfizmi arasındaki ilişkinin araştırılması
İnvestigation of relationship between mrna levels of drd3 in human peripheral blood lymphocytes (pbl) and ser9gly polymorphism of drd3 gene in schizophrenia patients
  1. Tez No: 193165
  2. Yazar: MERAL URHAN KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET EMİN ERDAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikiyatri, Tıbbi Biyoloji, Psychiatry, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: DRD3, mRNA, Dopamin Reseptörleri, RT-PCR, Şizofrenixiii, DRD3, mRNA, Dopamine Receptors, RT-PCR, Schizophreniaxiv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZETŞizofreni populasyonun yaklaşık %1'ini etkileyen, etiyolojisinde çevresel vekalıtımsal risk faktörlerinin bulunduğu multifaktöryel nöropsiyatrik birhastalıktır.Son yıllarda beyinde bulunan D3, D4 ve D5 dopamin reseptörleri (DRD3,DRD4, DRD5) alt tipleri mRNA'larının insan periferal kan lenfositlerinde debulunduğu rapor edilmiştir. Bu reseptörlerin beyindeki reseptör miktarınıyansıttığı öne sürülmüştür.Daha önce birçok genetik polimorfizmin şizofreni ile ilişkisi araştırılmıştır.Bunlar arasında DRD3 geninde Bal I restriksiyon bölgesindeki Ser9Glyvaryantının şizofreniyle ilişkili olduğu rapor edilmiştir.Bu çalışmanın amacı şizofren hastalarda, periferal kan lenfositlerindekiDRD3 mRNA düzeylerinin bu hastalık için bir marker olarak görev yapıpyapmayacağının ve DRD3 geni Ser9Gly polimorfizmi ile DRD3 mRNA düzeyleriarasında bir ilişki olup olmadığının araştırılmasıdır.51 şizofren hasta ve 55 sağlıklı kontrol bireyin lenfositlerinden RNA izoleedildi ve revers transkriptaz polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) yapıldı.Ser9Gly polimorfizmi genomik DNA'nın polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ileamplifikasyonundan sonra Bal I endonükleaz restriksiyon enzimi izoşizomeri olanMls I restriksiyon enzimi ile kesilerek genotiplendirildi. Bu çalışmada şizofreni ileSer9Gly polimorfizmi genotip dağılımı ve alel frekansları arasında önemli birfarklılık bulunmadı. Ayrıca DRD3 mRNA düzeyleri ile Ser9Gly polimorfizmigenotip dağılımı ve alel frekansları bakımından şizofreni hastaları ile kontrolgrubu arasında anlamlı bir farklılık gözlenmedi. Ancak, paranoid ve dezorganizeşizofreni tipleri arasında DRD3 mRNA düzeyleri bakımından önemli bir farklılıkbulundu.Şizofreni alt tiplerinin tanısı ve takibinde lenfositlerdeki D3 dopaminreseptör mRNA düzeyleri bir marker olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSchizophrenia is a common neuropsychratric disorder that affectsapproximately 1% of the population. The etiology of the disorder is likely to bemultifactorial, a combination of enviromental and inherited genetic risk factors.In recent years, it has been reported that mRNAs of D3, D4 and D5dopamine receptors? (DRD3, DRD4, DRD5) subtypes which expressed in the brainpresent in human peripheral blood lymphocytes (PBL). It has been suggested thatthese dopamine receptors found in lymphocytes may reflect receptors found in thebrain .Previously, several genetic polymorphisms were investigated for anassociation with schizophrenia in various populations. Among them, Ser9Glyvariant in the Bal I restriction site of the dopamine D3 receptor gene was reportedto be associated with schizophrenia.The aim of this study is to investigate whether mRNA levels of DRD3 inPBLs of schizophrenia patients can serve as peripheral markers for this disorder,and relationship between DRD3 m RNA of levels and Ser9Gly polymorphism inDRD3 gene.From 51 schizophrenic patients and 55 controls lymphocyte RNA wasisolated, and a reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) wascarried out. Ser9Gly polymorphism was typed by Mls I restriction enzyme which isisoschizomer of Bal I restriction enzyme digestion following amplification ofgenomic DNA by the polymerase chain reaction (PCR) method.In this study, we found no association between genotypic counts and alellefrequencies of Ser9Gly polymorphism and schizophrenic and controls. In additionany significant difference between DRD3 mRNA of levels and genotypic countsSer9Gly polymorphismin schizophrenic and controls. However we foundsignificant differences between DRD3 mRNA levels schizophrenia subtypes.We purpose the D3 receptor mRNA on blood lymphocytes can be used as amarker for identification and followup subgrups of schzophrenia.