20-49 yaş arası normal bireylere ait görsel uyarılma potansiyelleri ve elektroretinogram kayıtlarının norm değerlerinin belirlenmesi
The determination norm data of visual evoked potentials and electroretinogram records from healthy subjects whose ages between 20 and 49 years
  1. Tez No: 193169
  2. Yazar: BORA REŞİTOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TOLGAY ERGENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel uyarılma potansiyelleri (GUP), Elektroretinogram (ERG), Elektroansefalogram (EEG), Norm değerler, Yaş, Cinsiyet, Visual evoked potential (VEP), Electroretinogram (ERG), Electroencephalogram (EEG), Norm data, Age, Sex
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, görsel uyarılma potansiyelleri (GUP) ve elektroretinogram (ERG)kaydı için standart koşulların oluşturulması ve 20-49 yaşları arasındaki sağlıklıbireylere ait norm değerlerinin tespit edilmesi amaçlandı. Çalışmaya 101 gönüllü denekkatıldı (46 Erkek, 55 Kadın). Elektrik ve sesten izole bir odada patern ve flaşuyaranlarla GUP ve ERG kayıtları alındı. Elde edilen görsel potansiyel dalgalarınınlatans ve genlik değerleri ölçüldü. Değerlerin cinsiyet ve yaş gruplarına (20-29, 30-39,40-49) göre büyük ortalamaları alındı. Elde edilen norm değerler ortalama ± standartsapma olarak ifade edildi ve bu değerlere ait %95'lik referans aralıkları hesaplandı.GUP ve ERG dalgalarının cinsiyet ve yaş gruplarına göre değişimi 2 faktörlü faktöriyelvaryans analizi ile araştırıldı. 20-49 yaşları arasında yaş farkının görsel potansiyellerüzerine etkisinin oldukça sınırlı olduğu gözlendi. Bazı görsel potansiyel dalgalarınıncinsiyet farkından etkilendiği ve kadınlarda daha büyük genlikli olduğu saptandı. Bunakarşılık latans değerleri cinsiyetler arasında daha fazla stabilite gösteriyordu.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to constitute standard conditions for visual evokedpotentials, and electroretinogram recordings and to determine norm data from healthysubjects whose ages were between 20 and 49 years. 101 healthy volunteers (46 men and55 women) participated in this study. GUP and ERG were recorded with patern andflash stimuli in an electrically shielded and sound-attenuating chamber. Latency andamplitude values of obtained visual potential waves were measured. The values weregrand averaged according to sex and age groups (20-29, 30-39, 40-49). Obtainednorm data were expressed as mean ± standard deviation, and %95 reference intervals ofthis data were calculated. For assessing the effects of sex and age groups to GUP andERG waves, the data were submitted two factors factorial variance analysis. It wasobserved that the effects of age difference as highly restricted on visual potentialsbetween 20 and 49 years. It was determined that some visual potential waves wereaffected by sex difference, and were larger amplitude in women. However latencyvalues showed more stabilization among sex differences.