Serebral kitlesel lezyonların ayırıcı tanısında manyetik rezonans spektroskopik inceleme
Magnetic resonance spectroscopic imaging in differential diagnosis for cerebral mass lesions
  1. Tez No: 193187
  2. Yazar: ŞERİFE LEBLEBİSATAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YUNUS KENAN BIÇAKCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: MR spektroskopi, beyin neoplazmları, tanı, MR Spectroscopy, brain neoplasms, diagnosis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZETSEREBRAL K TLESEL LEZYONLARIN AYIRICI TANISINDA MANYET KREZONANS SPEKTROSKOP K NCELEMESerebral kitlesel lezyonu olan hastaların optimum klinik yönetimi için doğru tanı esastır.Konvansiyonel MR morfolojiyi değerlendiren yüksek rezolüsyonlu bir tekniktir. Ancak kesintanı vermede yetersiz kaldığı durumlarda doku biyokimyası hakkında bilgi veren MRspektroskopi gibi fonksiyonel tekniklere ihtiyaç ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın amacıserebral lezyonların ayırıcı tanısında MR spektroskopinin rolünü ve neoplastik-nonneoplastiklezyon ayrımında sensitivite, spesifisite ve doğruluğunu değerlendirmektir.1,5 Tesla cihazda PRESS lokalizasyon metodunda Probe-P puls sekansı ile orta TE(TE=144) ile çalışıldı. Tanısı patoloji veya klinik-radyolojik takip ile kesinleşmiş 55 olgudan37'sinde tek ve 18'inde multivoksel inceleme yapıldı. 46 olguda lezyona ve 9 olguda lezyonperiferine yönelik inceleme gerçekleştirildi.Olguların 20'sinde kesin tanı tümöral ve 35'inde nontümöral patoloji idi. MRS serebrallezyonlarda tümörü saptamada % 100 sensitivite, % 91,7 spesifisiteye sahip bulundu. Pozitifprediktif değer % 86,4 ve negatif prediktif değer % 100 idi. Neoplastik-nonneoplastik lezyonayrımında NAA/Cho, NAA/Cr, Cho/Cr ve Cho/NAA oranlarının değerlendirildiği buçalışmada en kullanışlı olan Cho/NAA oranı olup Cho/Cr oranı da hassas bulundu.MR Spektroskopinin serebral lezyonlarda neoplastik-nonneoplastik lezyon ayrımındagüvenilir bir yöntem olduğu sonucuna varılmıştır. Elde edilen spektral verilerden tümörüseçmede en hassas olanı Cho/NAA oranı olup kolin artışı tümör lehine önemli bir bulgudur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMAGNETIC RESONANCE SPECTROSCOPIC IMAGING INDIFFERENTIAL DIAGNOSIS FOR CEREBRAL MASS LESIONSIn the case of cerebral mass lesions, for the optimal clinical management accuratediagnosis must be done. Conventional MRI is a high resolution technique for morphologicalevaluation. However in some conditions it may be insufficient and new modalities givinginformation about histological biochemicals have been discovered.The aim of the study was to evaluate the role of MR spectroscopy in cerebral masslesions with sensitivity, specificity of neoplastic-nonneoplastic lesion differential diagnosis.In the study, for total 55 cases whose diagnosis were definite with pathological orclinical and radiological follow-up, 37 cases single and remaining 18 cases multivoxelimaging have been performed.In PRESS localization method Probe-P pulse sequence were studied with intermediateTE (TE=144). Twenty of cases were diagnosed as tumor and 35 were not. In cerebral lesionsfor tumor detection MRS was 100% sensitive and 91.7% specific. Positive predictive valuewas 86.4% and negative predictive value was 100%. In this study in the neoplastic-nonneoplastic lesion differential diagnosis NAA/Cho, NAA/Cr, Cho/Cr and Cho/NAA ratioswere evaluated and most useful was found to be Cho/NAA ratio and Cho/Cr ratio was foundto be sensitive also.It is concluded that MR Spectroscopy is a reliable imaging technique for thedifferential diagnosis in cerebral mass lesions whether it is neoplastic or nonneoplastic lesion.The spectral data?s from the study have indicated that the most sensitive parameter for tumordiagnosis is the ratio of Cho/NAA as increase in choline indicates tumor lesion.