E vitamininin ccl4?e bağlı karaciğer hasarları ve karaciğer mast hücreleri üzerine etkisi
The effects of vitamin e on liver mast cells and on liver damages related to cci4
  1. Tez No: 193196
  2. Yazar: NUR YUMUŞAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYHAN ERALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: karaciğer, karbon tetraklorür, E vitamini, mast hücreleri, MDA, Liver, Carbon tetrachloride, Vitamin E, Mast Cells, MDA
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Karaciğer hasarlarının başlangıç dönemlerinde tespit edilmesi ile kronikkaraciğer hasarları ve siroz gelişimini önleyebilecektir. Çalışmamızda, karbontetraklorür uygulaması ile oluşturulan karaciğer hasarında; E vitaminin karaciğerhistomorfolojisi üzerindeki koruyucu rolü, MDA seviyeleri ve mast hücreleri üzerineetkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmamızda sıçanlar beş gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu olan I. grubaintraperitonal (i.p.) olarak bir hafta süreyle 0.2 mg/kg serum fizyolojik uygulandı. II.gruba intramüsküler (i.m.) 250 mg/kg E vitamini verilirken, III. gruba i.p. olarak birhaftalık süre içinde; birer gün ara ile üç defa 0.2 ml/kg karbon tetraklorür (CCl4)verildi. IV. gruba eş zamanlı olarak üç kez 250 mg/kg E vitamini i.m. ve üç kez 0.2ml/kg CCl4 i.p. uygulandı. V. gruba ise önce 250 mg/kg E vitamini i.m. olarak sadecebir kez verildi. Ardından üç kez 0.2 ml/kg CCL4 i.p. olarak uygulandı. Deney sonundasakrifiye edilen sıçanlarda; histomorfolojik inceleme yanında, biyokimyasal MDAdeğerlerine bakıldı.III. grupta oluşan histopatolojik bulguların şiddeti, IV. ve V. grupta azalırken, Evitamininin, MDA değerlerini düşürmesi yanında mast hücre sayılarını azalttığısaptandı.
Özet (Çeviri)
It may be possible to prevent the development of cirrhosis and chronical liverdamages by determining the liver damages at the beginning phases. In our research,it is aimed to investigate the preservative role of vitamin E on the liverhistomorphology, MDA levels and the influences on the Mast cells by the liverdamage which is formed by the practice of carbon tetrachloride.In our research rats were classified in 5 groups. To the first group, which is thecontrol group, 0.2 mg/kg serum physiological was implemented for a week period byintraperitoneal ( i.p.) way. While 250mg/kg E vitamin was given to the second groupas intramuscular ( i.m.), three times 0.2 ml/kg carbon tetrachloride (CCl 4) as i.p. wasgiven on alternate days in a week period to the third group. To the fourth group, threetimes 250 mg/kg E vitamin as i.m. and 0.2 ml/kg CCl as i.p. were practisedsimultaneously. To the fifth group, firstly 250 mg/kg vitamin E as i.m. was practisedjust once. Afterwards 0.2 ml/kg CCl4 as i.p. was practised three times. At the end ofthe experiment nearby the histomorphological investigation, biochemical MDA valuesare evaluated on the sacrificed rats.While the intensity of histopatological findings abating in the forth and fifthgroups which are formed in the third group, it is determined that vitamin E caused todecrease the MDA values and in addition to this it is reduced the number of mastcells.