Hepatosellüler karsinoma dokularında ve hücre hatlarında kaveolin-C-met ilişkisinin belirlenmesi
The identification of caveolin and C-met interaction in hepatocellular carcinoma cell lines and tissues
  1. Tez No: 193219
  2. Yazar: MURAT ÇOKAKLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEŞE ATABEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Moleküler Tıp, Tıbbi Biyoloji, Biology, Molecular Medicine, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: kaveolin, kaveole, c-Met, HGF, HCC, caveolin, caveolae, c-Met, HGF, HCC
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZETHepatosellüler Karsinoma Dokularında ve Hücre Hatlarında Kaveolin ve c-Metlişkisinin BelirlenmesiMurat ÇOKAKLI, Dokuz Eylül Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyoloji ve GenetikAnabilim Dalı, 35340, Balçova- zmir, TürkiyeKaveoleyi oluşturan ana protein olan kaveolin Ras, Epidermal Büyüme FaktörüReseptörü (EGFR), ve Platelet Türevli Büyüme Faktörü Reseptörü (PDGFR) gibi sinyalmolekülleriyle ilişkiye girer. Ayrıca kaveolin, çeşitli kanser türlerinde farklı ekspresyondeğişimleri göstererek önemli roller oynamaktadır. Birçok kanser türü kaveolinle ilişkilidir,fakat kaveolinin Hepatosellüler Karsinoma (HCC)'daki rolü bilinmemektedir. Kaveolelersinyal kaskadları için uygun bölgeler olduklarından, kaveolinin Hepatosit Büyüme Faktörü(HGF) reseptörü olan c-Met ile de ilişkili olası muhtemeldir. Bu çalışmada, HCC hücrelerindekaveolin-c-Met ekspresyonları ve ilişkisi araştırıldı. lk olarak kaveolin ve c-Met ekspresyonseviyeleri HCC hücre hatlarında analiz edildi. Kaveolin ekspresyonunun az-diferansiyehücrelerde bulunurken iyi-diferansiye hücrelerde bulunmadığı, c-Met ekspresyonunun iseSNU-398 hariç tüm HCC hücre hatlarında bulunduğu görüldü. Daha sonra, SNU-475'dekaveolin ve c-Met'in HGF uyarımına bağlı olarak ko-immunopresipite olduğu belirlendi.Ayrıca, kaveolin ve c-Met ekspresyonları arşiv parafin bloklarında incelendi ve HCCdokularında kaveolin ve c-Met ekspresyonları arasında güçlü bir uyum belirlendi.Sonuç olarak, bu çalışmada c-Met'in HGF uyarımına bağlı olarak kaveolinle ilişkiyegirdiği ilk kez gösterilmiştir. Bu ilişki hepatosellüler karsinogenez sürecinde c-Met sinyalyolunun regülasyonunda önemli olabileceğinden, bu hastalığın moleküler patogenezininbelirlenmesi için yeni açılımlar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Identification of Caveolin and c-Met Interaction in HepatocellularCarcinoma Cell Lines and TissuesMurat COKAKLI, Dokuz Eylul University, School of Medicine, Department ofMedical Biology and Genetics, 35340, Balcova-Izmir, TurkeyCaveolin which is the main protein component of caveolae, interacts with severalsignaling molecules such as Ras, Epidermal Growth Factor Receptor (EGFR), and PlateletDerived Growth Factor Receptor (PDGFR). Moreover, caveolin plays important roles withdifferent expression profiles in various cancers . Many cancers are correlated with caveolin,but there is no data about the role of caveolin in Hepatocellular Carcinoma (HCC). Because ofcaveolae are an appropriate location for the signaling cascades, it is also possible that caveolininteracts with c-Met, which is Hepatocyte Growth Factor (HGF) receptor. In this study, weinvestigated the expression and interaction of caveolin and c-Met in HCC cells. Firstly, c-Metand caveolin expression levels were analyzed in several HCC cell lines. Although caveolinexpressions were only found in poorly-diferantiated cell lines but not well-differentiatedcells, c-Met expressions were found positive in all cell lines except for SNU-398. Secondly,we showed that c-met coimmunoprecipitated with caveolin under HGF induction on SNU475. Additionaly, caveolin and c-Met expressions were determined in parafin-embeddedarchive materials by immunohistochemistry, and a strong correlation was found betweencaveolin and c-Met expressions in HCC tissues.As a conclusion, it was demostrated firstly in this study that c-met interacts withcaveolin under HGF induction. Since this migth have a role in the regulation of c-Metsignalling during hepatocarcinogenesis, this study opens new insigths in the determination ofmolecular pathogenesis of disease.