Isı uygulamasının konvansiyonel cam iyonomer simanların mekanik özellikleri üzerine etkisi
Effect of the heat on the mechanical properties of conventional glass ionomer cements
- Tez No: 193236
- Danışmanlar: PROF.DR. BİLGE HAKAN ŞEN, PROF.DR. CEMAL ERONAT, PROF.DR. ECE EDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cam iyonomer siman, mekanik dayanıklılık, yönlendirilmiş sertleşme, ısı, glass ionomer cement, mechanical strength, command set, heat
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın amacı, ısı uygulaması ile konvansiyonel cam iyonomer simanın (Fuji IX GC,Japonya ve AmalgomerCR AHL,İngiltere) mekanik özelliklerinin arttırılmasıdır. Isının cam iyonomer simanın sertleşmesi esnasındaki etkisibasma dayanıklılığı, eğilme dayanıklılığı, yüzey sertliği testleri ile saptandı, yüzey özellikleri SEM ve yansıtmalı ışıkmikroskobu ile değerlendirildi, ısı uygulaması nedeniyle konvansiyonel cam iyonomer simanda oluşan sıcaklık artışıtesbiti ve radyopasite değerlendirmesi de çalışmaya dahil edildi.Çalışmada kondanse edilebilen konvansiyonel cam iyonomer siman Fuji IX (GC,Japonya) ve seramiklegüçlendirilmiş konvansiyonel cam iyonomer siman Amalgomer CR (AHL,İngiltere), ısı kaynağı olarak elektrikle çalışan,metal uç kısmı ile ısı veren havya (Lötstation MLS-48, Verzeuge, Almanya) kullanıldı. Cam iyonomer simanlarınbaşlangıç sertleşme süresinin bitiminin ardından 2 dakika süre ile 80±20C sıcaklık uygulandı. Mekanik dayanıklılık testlerikonvansiyonel cam iyonomer simanın sertleşme süresinin bitiminden 24 saat sonra yapıldı.Her iki dolgu materyali arasında basma dayanıklılığı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Isıuygulaması ile basma dayanıklılığı istatistiksel olarak anlamlı bir artış göstermedi.Çalışmada her iki materyalin eğilme dayanıklılığı birbirine benzer bulundu. Fuji IX'a ısı uygulandığında eğilmedayanıklılığı istatistiksel olarak farklı bulunmadı. Amalgomer CR'a ısı uygulandığında eğilme dayanıklılığı istatistikselolarak anlamlı şekilde arttı. Isı uygulaması sonrası Amalgomer CR, Fuji IX'a göre daha fazla eğilme dayanıklılığıgösterdi.Her iki materyalin mikrosertliği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu. Amalgomer CR'ın mikrosertliğiFuji IX'dan daha yüksektir. Isı uygulaması ile her iki materyalin mikrosertliği istatistiksel olarak anlamlı şekilde arttı.SEM incelemesinde Amalgomer CR kontrolde, Fuji IX kontrole göre daha az çatlak gözlendi. Konvansiyonel camiyonomer simanın ara yüzeylerinin SEM incelemesinde Fuji IX'un Amalgomer CR'a göre daha fazla matris ve daha küçükpartikül boyutlarına sahip olduğu, Amalgomer CR'da Fuji IX'a göre daha yoğun ve daha çok partikül bulunduğu tesbitedildi. Isı uygulandığında her iki materyal de, azalan matris ve artan partikül miktarı ile birlikte daha yoğun bir materyalgörünümü aldı.Her iki materyal radyopasite açısından değerlendirildiklerinde, Fuji IX'a göre Amalgomer CR'ın radyopasitesi dahayüksek bulundu. Isı uygulanması, her iki materyalin radyopasitesinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmadı.Sonuç olarak, ısı uygulamasının konvansiyonel cam iyonomer simanın mekanik özelliklerini olumlu yönde etkilediğisaptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to assess the effect of heat activation on the mechanical properties of glassionomer cements. The effect of heat on glass ionomer cements during their setting was evaluated by measuringcompressive strength, flexural strength, micro hardness, surface roughness with SEM and binocular micropscope, andthermal changes. Radiopacity of these materials were evaluated with this study as well.Heat was applied with soldering iron for 2 minutes at 80±2oC. All of the mechanical tests were carried out 24 hoursafter the setting of glass ionomer cements. A condensable glass ionomer cement Fuji IX and a ceramic- reinforced glassionomer cement Amalgomer CR were used as test materials.No significant differences in compressive strength were reported between Fuji IX and Amalgomer CR. Moreover,no significant differences in compressive strength were found between control and heated groups, as well.There was no statistically significant differences in flexural strength for Fuji IX in both groups. On the contrary,when the heat was applied to the Amalgomer, its mean flexural strength reached to a value that was higher than that ofAmalgomer control and this time, significant differences were noted.On the other hand, significant differences in micro hardness were found between the control and the heatedgroups and between Fuji IX and Amalgomer CR. It was also understood that the heat application increased the microhardness values of both glass ionomer cements. Without heat application, the micro hardness of Amalgomer CRexceeded the micro hardness of Fuji IX.In the SEM evaluation, a well-dispersed particle distribution was observed. Fuji IX control has more cracks on thesurface than Amalgomer CR control. The evaluation of interface of conventional glass ionomer cements an increase innumber of the particles and particle sizes and a decrease in matrix, after heat application. Amalgomer CR showed amore dense structure and there were more particles with larger sizes.No significant differences in radiopacity were found between the control and the heat groups for both materials.However, the radiopasite of Amalgomer CR control was higher than Fuji IX control.As a conclusion, it is established that the heat enhanced the mechanical properties of conventional glass ionomercements.