Ailelerin bulaşık makinesine sahip olma ve kullanımlarına ilişkin eğilimlerinin belirlenmesi
Determining tendency of families concerning with having dishwasher and using of the machine
- Tez No: 193258
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CANAN YERTUTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: dishwasher, using dishwasher, having dishwasher, choosing dishwasher
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile ve Tüketici Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZETDeğirmenci, E., Ailelerin Bulaşık Makinesine Sahip Olma veKullanımlarına lişkin Eğilimlerin Belirlenmesi, Hacettepe ÜniversitesiSağlık Bilimleri Enstitüsü Aile ve Tüketici Bilimleri Programı Yüksek LisansTezi, Ankara, 2006. Araştırma ailelerin bulaşık makinesine sahip olma vekullanımlarına ilişkin eğilimleri belirlenerek, ailelere bulaşık makinesinin verimlikullanımına, üreticilere ise üretimlerine yön verecek önerilerde bulunmakamacıyla planlanmıştır. Araştırma, Ankara il merkezine bağlı olan tesadüfiyöntemle seçilen sosyo ekonomik düzeyi birbirinden farklı üç semtteyürütülmüştür. D E'den alınan veriler doğrultusunda, ?Toplam ÖrneklemGenişliği? formülü kullanılmış ve araştırmaya alınacak kişi sayısı N=372 olarakbelirlenmiştir. Araştırmanın verileri geliştirilen anket formuna bağlı kalınarak22.01.2005 - 13.03.2005 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmaya alınanailelerin %40,3'ü bulaşık makinesine sahiptir. Bulaşık makinesine sahip olmamanedeni olarak aracın pahalı olmasını belirtenler (%62,9) ilk sırada yeralmaktadır. Ailelerin bulaşık makinesine sahip olma süresi ortalama beş yıldır.Bulaşık makinesine sahip olma nedenleri arasında bulaşık yıkamak içinharcanan zamanın azaltılmasını belirtenler (%67,3) önde gelmektedir. Bulaşıkmakinesini seçerken ucuz olmasına dikkat eden aileler (%36,7) ilk sırada yeralmaktadır. Araştırmaya katılanların çoğu (%86,0) bulaşık makinesinikullanabilemektedir. Kullanamayan kişiler ise öncelikli neden olarak bulaşıklarımakineye yerleştiremediklerini (%66,7) belirtmişlerdir. Bulaşık makinesinin temizyıkamasından memnun olan aileler çoğunluktadır(%78,3). Bulaşık makinesinikullanabilenler arasında, bulaşıkları bazen elde bazen makinede yıkadıklarınıbelirtenler (%34,9) önde gelmektedir. Araştırma kapsamına alınanların %65,1'imakinelerini çoğunlukta tam doluyken çalıştırmaktadır. Araştırma kapsamınaalınan kişilerin %51,2'si tüm bulaşıkları makinede yıkamaktadır. Bulaşıklarımakineye yerleştirmeden önce akar soğuk su altında temizlediklerini belirtenler(%28,7) önde gelmektedir. Bulaşık makinesini kullanabilenler arasında bildikleriprogramları tüm bulaşıklarda kullananlar (%51,2) önde gelmektedir.Anahtar Kelimeler : Bulaşık makinesi, bulaşık makinesi kullanımı, bulaşıkmakinesine sahip olma, bulaşık makinesi seçimi.
Özet (Çeviri)
SUMMARYDegirmenci, E. Determining tendency of families concerningwith having dishwasher and using of the machine. Hacettepe Univercity,Institue of Health Sciences, Program of Family and ConsumerScience,Master's degree. The research is carried out in order to giveconsumers and manifacturers some guidance about efficient usage andproduction of dishwashers. The research is performed in three regionsselected randomly in Ankara. These regions have different socioeconomicallevels. By the help of data obtained from State Statistical Institute, N isdetermined as 372 with Total Sample Widenes Formula. Data arecollected between dates 22.01.2005- 13.03.2005 by using survey form.40.3% of families involved in the research have dishwashers. 62.9% ofparticipants show cost of the machine as a reason for not having it. Averageperiod for having a dishwasher is 5 years. %67.3 of participants state thatdecreased time spending for washing dishes, is foremost reason to buy adishwasher. The percentage of participants, who pay attention to cost ofmachine while choosing dishwasher, is %36,7. Most of participants are ableto use dishwashers. (86.0%) 66.7% of participants state that they can notplace dirty dishes in dishwasher. Most of families are pleased that machinewash dishes cleanly(78,3%). Some of participants wash dirty dishesmanually although they are able to use dishwashers(34,9%). 65,1% offamilies run dishwashers when machines are filled completely. Thepercentage of participants, who wash whole dirty dishes by dishwashers, is51,2%. Some of families rinse dirty dishes under faucet manually beforeplacing in dishwasher(28,7%). The percentage of participants usingprograms, that they know well, for whole dirty dishes is 51,2%.