Kronik granulomatoz hastalık ve alt gruplarının tanısında DHR 123 testi ve anti-NADPH oksidaz komponent antikorlarla akım sitometrik analizin yeri
The place of DHR 123 test and flowcytometric analysis by anti-NADPH oxidase component antibodies in the diagnosis of cgd and in its subgroups
  1. Tez No: 193259
  2. Yazar: MUSTAFA YAVUZ KÖKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN SANAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Chronic granulomatous disease, gp91, p22, p47, p67, DHR 123
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZETKronik granulomatoz hastalık (KGH) NADPH oksidaz enzim yapısınıoluşturan X kromozomunda CYBB, ve otozomal CYBA, NCF1 ve NCF2genleri tarafından kodlanan, dört oksidaz proteininden (sırası ile gp91, p22,p47, p67) birisinin eksikliği sonucu bazı bakteri ve mantarlarınöldürülememesi ile karakterize nadir görülen bir immün yetmezlik hastalığıdır.Bu çalışmada, DHR 123 testi ve anti-NADPH oksidaz komponent antikorlarıile akım sitometrik değerlendirmenin KGH tanısı ve KGH alt grupayırımındaki yerini değerlendirmek üzere, Hacettepe Üniversitesi ÇocukHastanesi mmünoloji Ünitesinde KGH tanısı alan 23 hasta (19 aile), 53 ailebireyi ve 18 sağlıklı kontrol çalışıldı. Ayrıca, 9 hastada sekans analizi ilearaştırılarak ilgili mutasyon belirlendi.DHR 123 testi ile 19 ailenin 5'inde (%26.3) X-linked, 12'sinde (%63.6) iseotozomal (p22, p47 veya p67) KGH, 9 aile bireyinde (5 aile) X-linkedtaşıyıcılık bulundu. Hastaların 7'sinde (6 aile) ön planda p47 defektidüşünüldü. Böylece literatürdeki bilgilerden farklı olarak ülkemizde akrabaevliliklerinin yüksek olmasına bağlı olarak otozomal resesif formun diğerimmün yetmezliklerde olduğu gibi daha sık olduğu saptandı. DHR 123 testiverileri özgün antikorlarla alt grup analiz sonuçları ile birleştirilerek alt grupdeğerlendirmesi yapıldığında hastalardan 8`inde gp91 (5 aile), 7'sinde p47 (6aile), 2'sinde p22 ve 1'inde p67 defekti düşünüldü. Hastaların 3'ünde p22,p67 ve 2'sinde (%10.1) ise gp91, p22 defekti (X-linked, otozomal) ayırımıyapılamadı. Elde edilen sonuçlar mutasyon analizi yapılabilen 9 hastanınsonuçları ile karşılaştırıldı. Sekans analizi ile hastalardan 4'ünde (2 aile) gp91ve 5'inde (4 aile) p47 defekti olduğu gösterildi. Bu sonuçlar DHR 123 veantikorlarla yapılan test sonuçları ile uyumlu bulundu.Sonuç olarak, DHR123 ve anti-NADPH oksidaz komponent antikorları ile altgrup çalışmalarının KGH tanısı, alt grup ayrımı, özellikle de gp91 ve p47defektlerinin ayırımında büyük ölçüde bilgi verdiği belirlenmiştir. Bunlarınyanında X-linked taşıyıcılarda normal nötrofil yüzdesinin ileri yaşlardaazaldığı buna karşılık aktivitelerinin arttığı yönünde bulgular elde edilmiştir.Anahtar kelime: Kronik granulomatoz hastalık, gp91, p22, p47, p67, DHR 123
Özet (Çeviri)
ABSTRACTChronic granulomatous disease (CGD) is a rare inherited disordercharacterized by susceptibility to severe bacterial and fungal infections. Adefect in any one of the four components of the NADPH oxidase, gp91, p22,p47 or p67, encoded by the X-linked CYBB gene and the autosomal CYBA,NCF1 and NCF2 genes, respectively, abolishes the activity of the oxidase.In this study, 23 patients with CGD diagnosed in Immunology Division ofHacettepe University Children?s Hospital and 53 family members (from 19families) and 18 control samples were evaluated by DHR 123 and anti-NADPH oxidase antibodies to determine the significance of these methods inthe diagnosis of CGD and its sub-groups. Additionally sequence analyisiswere performed in 9 patients.DHR 123 test results showed that five of 19 families (26.3%) had X-linkedand 12 (63.6%) had autosomal form of CGD. Nine family members from 5families were X-linked carriers. Results were consistent with p47 defect in 7patients from 6 families. As in other autosomal resesive (AR) disorders, themajority of our patients had AR form of CGD in contrast to the predominanceof X-linked form in the literature, which probably is due to high frequency ofconsanguineous marriages in our country. When DHR 123 test and subgroup analysis by specific antibodies were evaluated together, 8 patients (5family) were diagnosed as having gp91 defect, 7 as p47 (6 family), two asp22 and one as p67 defect. In three patients differentiations between p22and p67 and in 2 patients between gp91 and p22 (autosomal, X-linked) couldnot be made by these tests. Sequence analysis showed that four patientshad a gp91 and five had a p47 defect. Mutation analysis confirmed theresults obtained by DHR 123 and by specific antibodies.In conclusion, DHR 123 test and flow cytometric evaluation by anti-NADPHoxidase antibodies are highly successful in the diagnosis of CGD and subgroup detection, particularly for gp91 and p47 defects. Additionally, ourfindings have shown that the percentage of normal neutrophils of X-linkedcarriers decreases with age while their activity tends to increase.