Serebral palsili çocukların özbakımlarını gerçekleştirme düzeyleri ve etkileyen etmenlerin incelenmesi
Investigatıon of the fulfilment levels of the self-care skills of the children with cerebral palsy and affectional factors
  1. Tez No: 193305
  2. Yazar: BETÜL YAVUZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SANİYE ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, Öz Bakım, Çocuk, Cerebral palsy, Self-Care, Childi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Araştırma, Serebral Palsili çocukların öz bakımlarını gerçekleştirme düzeyleri veetkileyen etmenleri incelemek amacıyla karşılaştırmalı tanımlayıcı olarak yapılmıştırAraştırmanın örneklemini üç Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ve birÜniversite Hastanesi Serebral Palsi polikliniğine üç aylık veri toplama süresince gelen 3-6 yaş 42, 7-18 yaş 48 olmak üzere toplam 90 SP'li çocuğun annesi oluşturmuştur.?Tanımlayıcı Özellikler Soru Formu? ve ?Öz Bakım Soru Formu? kullanılaraktoplanan veriler Kruskal-Wallis, Mann Whitney U testi, Korelasyon analizi iledeğerlendirilmiştir.Öz bakım puan ortalaması 3-6 yaş grubunda 43,8±27,6 ve 7-18 yaş grubunda37,0±24,3'tür. 3-6 yaş grubunda kardeş sayısı, spastisiteyi azaltan ilaç kullanımına göre,her iki yaş grubunda çocukların cinsiyeti, anne eğitimi, haftalık rehabilitasyona gitmesıklığına göre öz bakım puan ortalamaları arasında fark bulunmamıştır. Her iki gruptaspastisite derecesi, 7-18 yaş grubunda ek sağlık sorunu olması ve spastisiteyi azaltan ilaçkullanımına göre gruplar arasında anlamlı farkın olduğu saptanmıştır. Annelerin özbakıma izin verme puanları 3-6 yaş ve 7-18 yaş grubunda sırasıyla 6,0±3,1 ve 5,1±3,1,annelerin öz bakımı destekleme puanları ise 4,2±2,4, 3,6±2,8 olarak yetersizbulunmuştur.Her iki yaş grubundaki çocukların yaş ortalamaları, annelerin çocuklarının özbakımlarına izin verme, destekleme/teşvik etme puan ortalamaları ile öz bakım puanortalaması arasında pozitif yönde, istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu, anne yaşıile öz bakım puanı ortalaması arasında ise 3-6 yaş grubunda pozitif yönde anlamlı birilişki olduğu, 7-18 yaş grubunda ilişkinin olmadığı saptanmıştır.SP'li çocukların öz bakım düzeyleri yeterli olmayıp bu konuda çocuk ve annelerineğitime/desteğe gereksinimleri vardır.
Özet (Çeviri)
The research has been carried out as comparative descriptive in order toinvestigate the fulfillment levels of the self-care skills of the children with cerebral palsyand affectional factors.The subjects of the research has been formed by the mothers of the 90 childrenwith cerebral palsy- 42 from 3-6 aged group, 48 from 7-18 aged group- coming to thecerebral palsy polyclinic of a university and a Private Education and RehabilitationCenter during data collecting period for 3 months. Data collected by using ?DescriptiveCharacteristics Questionnaire? and ?Self-care Questionnaire? have been evaluated byKruskal-Wallis, Mann Whitney U test and Correlation analysis.The mean of the self-care points in 3-6 aged group was 43,8±27,6 and in 7-18 agedgroup was 37,0± 24,3. Any difference wasn?t found between the mean of self-care pointsaccording to the fruquency of going to the rehabilitation weekly, the education of themother, the gender of the children in both groups and according to the number of thesisters or brothers, using of the medication that decrease spasticity in 3-6 aged group. Ameaningful difference has been determined at the degree of the spasticity between twogroups according to the presence of an additional health problem and the using of themedication that decrease spasticity in 7-18 aged group. Giving permission to selfcarepoints of the mother in 3-6 aged and 7-18 aged groups were 6,0 ±3,1 and 5,1 ±3,1respectively, supporting selfcare points of the mothers have been found insufficient as4,2 ±2,4 and 36 ±2,8.A positive relationship was found between the mean of selfcare points and themean of the age of the children of both groups, the mean of the giving permission tochildren to their self-care points of the mother, supporting/encouraging self-care pointsof the mothers in both groups and there was a meaningful relationship statistically. Apositive meanigful relationship was also found in 3-6 aged group between the mean ofthe self-care points and the age of the mother, no relationship was determined in 7-18aged group.The self-care levels of the children aren?t sufficient, the children and the mothersneed education/ support about this subject.