HBsAg Negatif Olgularda HBV DNA Pozitifliğinin Araştırılması
Searching HBV DNA Positive When HBsAg is Negative
- Tez No: 193321
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ULUKANLIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Occult HBV, HBsAg negatif HBV DNA pozitif, HBVmutantları, Occult HBV, HBsAg negative HBV DNA positive, HBV mutants
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Dünyada kan yoluyla en fazla yayılan viral enfeksiyon olan hepatit B virüsü(HBV), kronik karaciğer hastalığı ve hepatosellüler karsinoma gelişme riskiaçısından önemli bir toplum sağlığı sorunudur.HBV DNA nın ölçülmesi kronik hepatit B enfeksiyonuna yaklaşımda önemlibir parametredir. Donörlerde HBV antikorları mevcut yada mevcut olmadan HBsAgnegatif fakat HBV DNA pozitif olduğu durumlarda gizli HBV enfeksiyonundan sözedilir. Gizli HBV enfeksiyonunun frekansı HBV DNA ve HBsAg testlerinin herikisininde duyarlılığına bağlıdır.En fazla kan ünitelerinde bulaşıcılık olduğu için buralarda HBsAg taranmasıyapılmaktadır, HBsAg negatif componentlerin bir kısmı pencere dönemindeserolojileri negatiftir fakat enfeksiyonun geç dönemleri esnasında da negatif olabilir.Bu çalışmada HBV DNA'nın tanı ve takipteki önemi ile hepatit B'li hastalardaserolojik markerler ile HBV DNA arasındaki ilişki araştırıldı.2002-2005 yılları arasında hastanemize HBV DNA istemiyle 2355 hastabaşvurdu. HBV DNA sonuçları; hepatit markerları ve AST, ALT değerleriyle birliktekontrol edilerek yorumlandı.Çalışmamızda 260 HBsAg negatif olgunun 27 sinde (% 10,4) HBV DNApozitifliği saptanmıştır. 27 HBV DNA pozitif olgunun viral yük miktarlarınabakıldığında 1 hastada 108 kopya/ml, 1 hastada 107, 1 hastada 105, 8 hastada 104 ve 16hastada 10000 kopya/ml nin altında viral yük bulunmuştur.HBV DNA pozitif bu 27 olgunun hepatit markerları incelendiğinde 19'unda(%70,3) anti-HBc IgG pozitifliği, 15'inde (% 55,5) anti-HBs pozitifliği, 14'ünde(%51,8) anti-HBe pozitifliği bulunmuştur. HBsAg negatif HBV DNA pozitif 27hastanın 6'sında tüm serolojik göstergeler (Anti-HBs, Anti-HBe, Anti-HBc, HBeAg,HBcIgM) negatif bulunmuştur..Bu sonuçlar Güneydoğu Anadolu bölgesi ve özellikle Şanlıurfa'da gizli HBVenfeksiyonun önemli oranlarda olduğunu ve özellikle bulaşta önemli rol oynayantransfüzyon kanlarında Hepatit B virusunun yalnız ELISA testleri ile taranılmasınınyeterli olmayacağı bunun yanında bu sonucu konfirme edecek ikinci bir sistemin(moleküler tabanlı ) gerekli olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The hepatitis B virus (HBV), which is the most widespread viral infectiontransmitted by blood, is a significant public health problem in terms of chronic liverdisease and hepatocellular carcinoma.The measurement of HBV DNA levels in serum has become an important toolfor managing chronic HBV infection. Donations negative for HBsAg, but positive forHBV DNA, with or without the presence of HBV antibodies, correspond to occultHBV infection. The frequency of occult HBV infection depends on the relativesensitivity of both HBsAg and HBV DNA assays.While most infectious blood units are removed by screening for Hepatitis Bsurface antigen (HBsAg), there is clear evidence that transmission by HBsAg-negativecomponents occurs, in part, during the serologically negative window period, but moreso during the late stages of infection.In this study, the relationship between serological markers and HBV DNA isstudied to determine the importance of HBV DNA in both diagnosis and follow uphepatitis B patients.Between 2002 and 2005 years 2355 patients came our hospital with HBV DNArequest. We commended the results of HBV DNA with by checking hepatitis markersand AST-ALT results.In our searches it is found that from 260 HBsAg negative patients of 27(10,4%) is positive When it is looked into the viral load amount of 27 HBV DNApositive patients, in 1 patient 108, in 1 patient 107, in 1 patient 105, in 8 patients 104and in 16 patients under 10000 copy/ml viral load is found.When the hepatitis markers of 27 HBV DNA positive patients are looked into,in 19 patients (70,3 %) positive for anti-HBc IgG, in 15 patients (55,5 %)positive foranti-HBs, in 14 patients (51,8 %)positive for anti-HBe are found.From 27 patients that are negative for HBsAg positive for HBV DNA of sixpatients? hepatitis markers (Anti-HBs, Anti-HBe, Anti-HBc, HBeAg, HBcIgM) arenegatives.We understand from these results that in southeast region and particularly Sanliurfaoccult HBV infection is very high rates and ELISA test system is not enough to screenHBV in particularly transfusion blood which plays a crucial role in spreading. Also weunderstand that in addition to ELISA test, a second system (molecular) is necessary tocomfirm results.