Bilateral sensorinoral işitme kaybı olan çocuklarda egzersiz programının denge, yürüme ve yaşam kalitesine etkisi
The effect of exercise programe on balance, gait and quality of life in children with bilateral sensorineural hearing loss
- Tez No: 193334
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YÜCEL YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Sensorinoral işitme kaybı, denge, yürüme, yaşam kalitesi, vestibulerrehabilitasyon
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZETB LATERAL SENSOR NORAL Ş TME KAYBI OLAN ÇOCUKLARDA EGZERS ZPROGRAMININ DENGE, YÜRÜME VE YAŞAM KAL TES NE ETK SFizyoterapist Cemile DOĞANAmaç: Çalışmamızın amacı; şiddetli düzeyde bilateral SN K bulunan 5-15 yaş arasıçocuklarda; denge ve yürüme becerileri ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi veegzersiz programının bu sonuçlar üzerine etkisinin değerlendirilmesidir.Gereç ve yöntem: Çalışmaya Ekim 2005-Ocak 2006 tarihleri arasında Besmer şitmeKonuşma ve Ses Bozuklukları Tanı ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi gören, şiddetlidüzeyde bilateral SN K bulunan 5-15 yaş arası 26 çocuk dahil edildi ve rasgele seçim yöntemikullanılarak egzersiz ve kontrol grubu olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Egzersiz grubuna görsel-motor eğitim, denge eğitimi, görsel ve somatosensor fonksiyonları arttırmaya yönelikaktivitelerden oluşan vestibuler rehabilitasyon egzersizleri, haftada üç kere 12 haftalık süreboyunca uygulandı. Bu süre içerisinde hem egzersiz hem de kontrol grubundaki çocuklarBesmer'de aldıkları odyolojik eğitime devam ettiler. Olgular çalışmanın başında ve sonundaolmak üzere toplam iki kez denge, yürüme becerileri ve yaşam kalitesi açısındandeğerlendirmeye alındı. Denge becerileri değerlendirmesinde Pediatrik Denge Skalası (PDS);yürüme becerileri değerlendirmesinde Fonksiyonel Yürüyüş Değerlendirmesi (FYD); yaşamkalitesi değerlendirmesinde ise Health Utilities Index Mark 3 (HUIM3) kullanıldı.Bulgular: Egzersiz grubunda, egzersiz programı sonrası PDS ve FYD skorlarında anlamlıgelişme saptanırken (p0.05). Hemegzersiz hem de kontrol grubunda tedavi öncesi ve sonrası PDS ile FYD skorları arasındaistatistiksel olarak güçlü ve anlamlı bir korelasyon olduğu bulunurken; HUIM3 ile PDS veFYD skorları arasında korelasyon belirlenmedi.Sonuç: SN K olan çocuklarda, denge ve yürüme becerileri arasında anlamlı bir ilişkigözlenirken, yaşam kalitesi ile denge ve yürüme becerileri arasında ilişki belirlenmemiştir. Bugruptaki çocuklarda egzersiz programının denge ve yürüme becerilerinde gelişmeye nedenolduğu, bununla birlikte yaşam kalitesine etkisi olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTHE EFFECT OF EXERCISE PROGRAME ON BALANCE, GAIT AND QUALITYOF LIFE IN CHILDREN WITH BILATERAL SENSORINEURAL HEARING LOSSPhysical Therapist Cemile DOĞANObjectives: The purpose of our study is to examine relation between gait and balance skills,and quality of life in children between the ages of 5 and 15 who have severity level bilateralsensorineural hearig loss (SNHL); and to evaluate the effects of exercise program on thisoutcomes.Meterials and Method: 26 children between the ages of 5 and 15 who have severely SNHL,and attended the Besmer Hearing Speech and Voice Disorders Diagnosis and RehabilitationCenter between October 2005- January 2006 were included to this study. The children wererandomly assigned to two grups exercise and control. Vestibuler rehabilitation exercisesconsisted of visual motor training, balance training, activities that enhancement of visual andsomatosensory functions were applied three times weekly for 12 weeks. At this time, thechildren in both exercise and control groups continued audiological education in Besmer.Subjects were evaluated, with looking balance,gait skills and quality of life, two times atinital and final part of the study. Balance skills were assessed using the Pediatric BalanceScale (PDS); gait skills were assessed using the Functional Gait Assessment (FGA); qualityof life was assessed using the Health Utilities Index Mark 3 (HUIM3).Results: In the exercise group, PDS and FYD scores significantly improved after the exerciseprogram (p0.05). Pre andpost treatment powerful and significant correlation between PDS and FYD scores was foundon both exercise and control groups; correlation between HUIM3 and PDS, FYD scoreswasn?t determined.Conclusion: In children with sensorineural hearing loss, significant relation was foundbetween gait and balance skills, although significant relation between gait and balance skillsand qualiy of life was not determined. It was concluded that exercise programe causedimprovement of gait and balance skills, althought no effect on quality of life on the children inthis group.Key Words : Sensorineural hearing loss, balance, gait, quality of life, vestibular rehabilitation