Sağlık Yüksekokulları ebelik bölümü öğrencilerinin ebelik mesleğini seçmelerini etkileyen faktörlerin incelenmesi
Health pre-licence midwifery department an observation about the students attitude towards the occupation
  1. Tez No: 193335
  2. Yazar: SENEM KAYACI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜLYA OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ebelik, Meslek, Benlik Saygısı
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZETSAĞLIK YÜKSEKOKULLARI EBEL K BÖLÜMÜ ÖĞRENC LER N NEBEL K MESLEĞ N SEÇMELER N ETK LEYEN FAKTÖRLER NNCELENMESSENEMKAYACIBu araştırma; sağlık yüksekokulları ebelik bölümü son sınıföğrencilerinin; sosyo-demografik özelliklerini incelemek, ebelik bölümü tercihdurumları ve mesleklerine ilişkin görüşlerini etkileyen etmenleri saptamakamacıyla yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini 20 sağlık yüksekokulundaki ebelik bölümü sonsınıf öğrencilerinin 575'inin tamamı oluşturmaktadır. Veri toplama aracınınbirinci bölümü, tanıtıcı bilgileri içermektedir. kinci bölüm de Rosenberg BenlikSaygısı ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde SPSS10,0 istatistik paket program kullanılmış, değişkenler arasında fark olupolmadığını değerlendirmek için ki kare analizi ve ileri analizde de kikare analiziyapılmıştır.Çalışma örneklemindeki öğrencilerin sosyodemografik özellikleri;%46.1'i 12 yaşına kadar kentte yaşamış, annelerinin %63.8'i, babalarının ise%59.8'i ilköğretim mezunudur, annelerinin %8.7'si, babalarının %34.9'ununçalışmamaktadır, %83.0'ı normal lise mezunudur. Öğrencilerin %42.1'ininebelik bölümünü tercih sırası 11 ve üzeridir; %29.2'si boş kalmamak, %27.1'ikendi isteği ile bu bölümü tercih etmiştir. Öğrencilerin okula gelmeden önce%39.0'unun ebelik mesleği hakkında herhangi bir fikri olmadığı ve %19.1'ininolumlu düşünceleri olduğu saptanmıştır. Okula başladıktan sonra ebelik mesleğihakkında düşüncelerinde olumlu yönde değişim olanların oranı % 53.9'dur.Öğrencilerin %11.5'i, mezun olduktan sonra sağlık alanında çalışmakistemediğini, %52.7'si doğumevleri/ hastahanelerde, %10.8'i koruyucu sağlıkhizmetlerinde çalışmak istediklerini belirtmişlerdir. Araştırmaya katılanöğrencilerin %59.8'inin yüksek, % 5.6'sının ise düşük benlik saygısı düzeyinesahip oldukları saptanmıştır. Öğrencilerin sosyo-demografik özellikleri, eğitimgördükleri okulların üniversite kampusu içinde olup olmaması, mezun olduktansonra çalışma istekleri, çalışmak istedikleri alanlar ve benlik saygısı düzeylerinegöre eğitim dönemleri sonunda mesleki algıları açısından anlamlı bir farksaptanmamıştır. Tercihi ilk beş içinde olan öğrencilerin ebelik hakkındakidüşünceleri, eğitimleri süresince olumsuz yönde değişmiş; ebeliğe aile isteği ilegelenlerde olumlu düşünenler fazla bulunmuştur.Araştırmanın sonuçları doğrultusunda ebelik eğitimi ve mesleğinigüçlendirmeye katkı sağlayacak önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTHEALTH PRE-LICENCE MIDWIFERY DEPARTMENT-ANOBSERVATION ABOUT THE STUDENT?S ATTITUDE TOWARDS THEOCCUPATIONSENEM KAYACIThis observation report, tries to explain following points of interests ofmidwifery final grade students; socio-demographic aspects, the reasons for choosingthe department and their point of view which covers the understanding of theiroccupation.The sample of the observation covers all 575 of the students who are studyingin 20 health pre-licence programmes. First part of the collected data containsdescriptive information. On the second part, Rosenberg Conceipt Respectivemeasurement is used. When evaluating the observation datas, SPSS 10,0 statisticspacket has been used.When identifying studying sample of students, the results show the socio-demographic features as; 46.1% lived in a city until 12 years old, mothers of 63.8%and fathers of 59.8% of the students graduated from a primary school, mothers of8.7% and fathers of 34.9% don?t work, and parents of 83.0% graduated from a highschool. 42.1% of the students preferred this department as 11th choice or higher;29.2% of the students preferred this department not to be without a work, 27.1% ofthe students preferred this department as their own choice.