El parmak tümörleri.
Tumors of the hand fingers.
- Tez No: 193346
- Danışmanlar: PROF.DR. TUFAN KALELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: parmak, tümör lokalizasyonu, tümörsınıflandırması.4, finger, tumor localization, tumor classificatio5
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZETUludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji AnabilimDalı Ocak 1995-Aralık 2005 tarihleri arasında parmak tümörü ve tümörbenzeri lezyon nedeniyle ameliyat edilen 150 hasta çalışmaya dahil edildi.Tümoral lezyonların lokalizasyonu parmaktaki anatomik bölgelere göreyapıldı.Kemik dokusundan kaynaklanan tümörler yerleştiği falanksa göreproksimal (zon I), orta ( zon II) ve distal (zon III) yerleşimli olaraksınıflandırıldı.Başparmakta bu proksimal ( zon I ) ve distal (zon III ) olaraksınıflandırıldı.Yumuşak doku tümörlerinin yerleşiminde yine anatomik kriterler gözönünde bulundurularak parmaklar çeşitli zonlara ayrıldı.Metakarpo-falangeal eklem zon I'e dahil edildi, proksimal interfalangealeklem zon II'ye, distal interfalangial eklem ise zon III'e dahil edilmiştir.Başparmak farklı olarak sadece zon I'i ve zon III'ü içermektedir.Parmak cilt ve cilt altı anatomisinin dorsal ve volarda farklılıkgöstermesi göz önünde bulundurularak yumuşak doku tümörleri ayrıca dorsalve volar olarak da sınıflandırılmıştır.Sonuçta; çalışmada en sık görülen tümör benzeri lezyon sinovit veganglion oldu. En sık 3. parmak ve zon Ia `da saptandı.En sık benign yumuşak doku tümörü tendon kılıfı dev hücreli tümöroldu. Yoğunlukla 2. parmak zon I a ve zon II a'da saptandı.Kemik ve kıkırdak dokusu tümörlerinden en sık enkondrom veosteokondrom görüldü. En sık erkeklerde, sağ elde ve zon I'de görüldü.Olguların çoğu kadındı.Tümörler en sık sağ elde ve işaret parmağında saptandı.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTUMORS OF THE HAND FINGERSThe department of Orthopedics and Traumatology of Uludag Universityhas included to the study 150 patients operated because of finger tumoursand tumour like lesions between December 1995-January 2005.The localization of tumoral lesion has been done according to anatomicareas.The bone tumors have been classified according to the phalanx theyare located on as zone I (the prozimal phalanx) , zone II ( the middlephalanx) and the zone III (the distal phalanx).For the thumb it is zone I ( the proximal phalanx) and zone III ( thedistal phalanx).Classifying soft tissue tumors according to their anatomic localizationthe finger has been divided into different zones.The metacarpophalangeal joint has been included in zone I, theproximal interphalangeal joint in zone II and the distal interphalangeal jointhas been included in the zone III.As for the thumb, it has only the zone I and III.Taking into consideration the fact that cutaneous and subcutaneoustissues of the finger have different characteristics on the dorsal and volarsides, soft tissue tumors of the finger have been classified as volar and dossalas well.In conclusion, the most frequent tumor like lesions were synovitis andganglion. Mostly on the 3rd finger on the zone I a.The most frequent soft tissue tumor was the giant cell tumor of thetendon sheath. Mostly seen on 2nd finger, on the zone Ia and the zone IIa.The most frequent bone and cartilage tumors were enchondroma andosteochondroma. Men dominantly affected. Right hand and the zone I werethe most frequent localizations.Woman were in dominance.The tumors were mostly seen on the right hand and on the index finger.