Spagetti el bilek kesilerinde primer tamirlerin fonksiyonel sonuçları
Functional results of primary repairs in spaghetti wrist lacerations
  1. Tez No: 314505
  2. Yazar: ERSİN EKİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Dash Scoring, Early Rehabilitation, Lister classification, Seddon Classification, Spaghetti Wrist Lacerations
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
Amaç: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalında spagetti el bileği kesisi nedeniyle tedavi edilen hastaların sonuçlarının değerlendirilmesiGereç ve Yöntem: 2003 Ağustos-2010 Ağustos tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalında spagetti el bileği kesileri nedeniyle opere edilip damar, sinir ve tendon tamirleri yapılan 93 hastadan dosyasına ve kendisine ulaşılabilen 57 hasta değerlendirilmiştir. Hastaların preoperatif, erken postoperatif muayenelerinden edinilen bilgiler, son kontrol muayenelerinden elde edilen bilgiler, fonksiyonel sonuçlar, Lister Parmak Hareket Açıklığı Sınıflaması, Seddon ve MRC sınıflamaları, DASH Skorlaması, El Bilek Romları, İki nokta duyarlılığı testi, Kavrama güçleri, Tendon ve Sinir tamir evreleri, Elektronorinogram sonuçları, Allen testi, Oppozisyon kısıtlılığı ve Pençeleşme varlığı, Yaş, Kesi türü, Kesi nedeni, Meslek grupları, Rehabilitasyon Yöntemlerine, İşe Geri Dönebilme Yeteneği, İntrinsik Kasların motor güçlerine göre değerlendirilmeye alındılar.Bulgular: Hastaların 54'ü erkek, 3'ü kadındı. Yaş ortalaması 26,6 idi (8-63). 57 hastanın toplamda 85 (44 ulnar, 41 median) sinirleri, 74 (28 radial, 46 ulnar) arterleri ve 26'sı ekstansör yüzde olmak üzere toplam 564 el bilek ve parmak fleksörü tendonları tamir edildi. Ortalama erken takip süresi 7,2 hafta iken, Ortalama geç takip süresi 45,4 ay idi. Hastalar Kleinert ve Duran-Hauser rehabilitasyon yöntemlerine gore post-operatif rehabilite edildiler.Lister Skalasına gore (%51,9) mükemmel, (%23,7) iyi,( %17,4) ortalama, (% 7) kötü sonuç,Seddon Sınıflamasına göre Median sinirde 13 (%31,7) hastada mükemmel, 16 (% 39,2) iyi, 10 (% 24,4) vasat, 2 (% 4,9) kötü sonuç,Seddon Sınıflamasına gore ulnar sinirde 4 (% 9,1) mükemmel, 16 (% 36,4) iyi, 16 (% 36,4) vasat, 8 (% 18,1) kötü sonuç, Allen Testine gore 28 radial arterin 19 (% 67,9)'unda açık patens, 46 ulnar arterin 28 (60,9)'inde açık patens elde edildi.8 hastanın eski işine dönemediği ve iş yapabilirlik yeteneğini kaybettiği görüldü. Kavrama gücü kayıpları ölçüldüSonuç: Spagetti el bilek kesileri, tedavisi ve takibi yüksek düzeyde bilgi ve beceri gerektiren, geç dönem komplikasyonları nedeniyle hastaları kişisel ve toplumsal hayatta kısıtlayabilen,önemli el cerrahisi acilleridir Düzenli takip, cerrahi tecrübe, uygun cerrahi materyal,cerrahi yöntem, etkin rehabilitasyon tedavinin kilit noktalarıdır.AnahtarKelimeler: Dash Skoru, Erken Rehabilitasyon, Lister sınıflaması, Seddon Sınıflaması, Spagetti El Bilek Yaralanması.
Özet (Çeviri)
Aim: Evaluate the outcomes of patients treated because of spaghetti wrist laceration in Cukurova University Faculty of Medicine in the Division of Orthopedics and TraumatologyMethods: Between August 2003-August 2010, Cukurova University Faculty of Medicine in the Division of Orthopedics and Traumatology, whether, nerves, tendons and the vessels repaired in 57 patients operated for spaghetti wrist lacerations reached from the 93 patients are considered. From the files of the patients, preoperative, early postoperative inspection and examination informations are obtained and in the last control, functional results obtained from examinations, evaluated according to the classification of the Lister finger range of motion scale, Seddon and MRC classifications, DASH Score for wrist and ROM, two points discrimination test, grip strength, tendon and nerve repair stages, Elektronorinogram results, Allen test, Limitation of Opposition and The presence of clawing, age, type of laceration, the laceration reason, profession of patient groups, the methods of rehabilitation, intrinsic muscle aktivity and power, capability of returning job were included.Results: In 57 patients, 54 patients were male and 3 were female. Average age was 26.6 (8-63). In 57 patients, 85 (44 ulnar, 41 median) nerves, 74 (28 radial, 46 ulnar) arteries, 26 extensor side tendon and 538 wrist and finger flexor tendons were repaired. Mean early follow-up period was 7,2 weeks, mean late follow-up period was 45.4 months. Post-operative period, patients rehabilitated according to Kleinert and Duran-Hauser rehabilitation procedures. According to the Lister scale %51.9 excellent, %23.7 good, %17.4 average, %7 poor results, by Classification of Seddon the Median Nerve 13 (%31.7) patients had excellent, 16 (%39.2) good, 10 (%24.4) moderate, 2 (%4.9) poor results, according to Seddon Classification of Ulnar Nerve excellent in 4 (%9.1), good in 16 (%36.4), 16 (%36.4) moderate, 8 (%18.1) poor results, according to Allen Test of the 28 radial artery 19 (%67.9) cases have open patency, of the 46 ulnar artery 28 (60.9) patients have open patency. 8 of the patients not able to return towards the patient's former job. Measured the grip strength loss, Capabilities to do job and lose of the ability to work, study.Conclusions: Spaghetti wrist lacerations are important emergencies of the hand surgery and treatment of injury requires high level of knowledge and skills, because of the long term complications that may limit patients' in personal life and in social life. Regular follow-up, surgical experience, appropriate surgical material, surgical method, effective rehabilitation therapy are the key points of the treatment.