Sıçanlarda iskemik önkoşullama ve ardkoşullamanın geçici fokal serebral iskemi modelinde nöron koruyucu etkileri
Neuronal protective effects of ischemic pre-and postconditioning with focal cerebral ischemia model of rats
- Tez No: 193348
- Danışmanlar: PROF. ENDER KORFALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Ardkoşullama, iskemi, serebral doku oksijen basıncı, ortaserebral arter iskemisi, önkoşullama, sıçanii, Cerebral tissue oxygen pressure, middle cerebral artery occlusion, ischemia, preconditioning, postconditioning, ratiii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 31
Özet
İskemik stresten saatler-günler önce karşılaşılan öldürücü olmayanönkoşullamanın, stroke'tan koruyucu olduğu uzun süreden beri bilinmesine rağmenreperfüzyonun başlangıcında kısa süreli ve birbirini takip eder şekilde uygulananreperfüzyon-reoklüzyon (ardkoşullama) dönemlerinin iskemik hasardan koruyucuözelliği yeni gösterilmiştir.Çalışmamızda, intraluminal filament yöntemi ile geçici fokal serebral iskemiyaratılan sıçanlarda iskemik ön ve ardkoşullamanın ayrı ayrı ve birlikteuygulanmasının nöron koruyucu etkileri araştırıldı.Geçici fokal serebral iskemi, 32 adet, (275±25 gr) Sprague-Dawley erkeksıçanda intraluminal filament yöntemi ile gerçekleştirildi. Sıçanlar, oklüzyon (Grup I;n=8), önkoşullama (Grup II; n=8), ardkoşullama (Grup III;n=8), ön ve ardkoşullamagrupları (Grup IV; n=8) olarak ayrıldı. Sol orta fossaya burr-hole açılarak yerleştirilenserebral doku O2 probu ile ölçüldü. Doku O2 basıncı ölçümüne (PtiO2), oklüzyonsüresince devam edildi. Dekapitasyonu takiben alınan beyin kesitleri, 2,3,5-Trifeniltetrazolium klorid (TTC) ile boyandı ve infarkt alanı hesaplandı.Orta serebral arter (OSA) oklüzyonu uygulanan tüm sıçan gruplarında PtiO2değerlerinde anlamlı düşüş saptandı (p0.05).
Özet (Çeviri)
Preconditioning, several hours or days before an ischemic stress has beenknown to protect against stroke. On the other hand, brief alternating periods ofreperfusion-reocclusion at the beginning of reperfusion (postconditioning) hasrecently been shown to reduce ischemic damage.Our study is aimed to find out the changes due to ischemia and the effect ofischemic pre- and postconditioning on cerebral O2 pressure and tissue O2 pressureand neuronal protection by using tissue O2 pressure monitoring in rats in whichtransient focal cerebral ischemia model.Transient focal cerebral ischemia was produced by intraluminal filamentmethod in 32 Sprague-Dawley male rats (275±25 gr). Rats were divided intoocclusion (Group I; n=8), preconditioning (Group II; n=8), postconditioning (GroupIII;n=8), both pre- and postconditioning groups (Group IV; n=8). Tissue pressure(PtiO2) was measured by tissue O2 probe which was placed into left middle fossathrough a burr-hole during whole occlusion procedure. Following decapitation, brainslices were obtained and they were stained with 2,3,5-Triphenyltetrazolium chloride(TTC) and infarct area was calculated.The PtiO2 values were significantly decreased in all middle cerebral artery(MCA) occluded rats (p0.05).