Süt ineği rasyonuna formik asitle olgunlaştırılmış mısır silajı katılmasının döl verimi, buzağı sağlığı, süt verimi ve sütün kompozisyonuna etkisi
Effect of formic acid addition into corn silage in dairy cow ratio on reproduction, health of calves, milk yield and milk composition
  1. Tez No: 193387
  2. Yazar: OLCAY KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE KOCABAĞLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: süt ineği, silaj, formik asit, süt, döl verimi özellikleri, Dairy cows, silage, formic acid, milk, reproduction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada, süt ineklerinin beslenmesinde kaba yem olarak kuru ot, mısır silajı veyaformik asit katkılı mısır silajı kullanılmasının süt verimi ve kompozisyonuna, bazı kanparametrelerine, döl verimi ve buzağı sağlığına etkileri incelenmiştir.Araştırmada, 2-4. laktasyonda 7 aylık gebe 30 Holstein sığır üç gruba bölünerekkullanılmıştır. Aynı tarladan hasat edilen mısırlardan bir kısmı katkısız, diğer kısmı 3litre/ton oranında formik asit katılarak (Kemisile) silolanmıştır. Çalışmadaki hayvanlar,kuru dönemde kısıtlı, laktasyon döneminde ad-libitum kaba yem ve süt verimlerine görebelirlenen miktarda konsantre yem ile beslenmiştir. Hayvanların süt verimi vekompozisyonu ile buzağı sağlıkları takip edilmiştir. Verilerin istatistikdeğerlendirmelerinde ANOVA ve Duncan-testinden yararlanılmıştır. Çalışmada, formikasit kullanımının silajların besin maddeleri kayıplarını azalttığı belirlenmiştir. Formikasitle olgunlaştırılmış mısır silajı ile beslenen ineklerin, normal silajla beslenen grubagöre süt verimi ve süt kompozisyonlarının olumlu şekilde etkilendiği saptanmıştır(P0,05).Döl verimi ve buzağıların sağlığında önemli bir farklılık bulunmamıştır.Elde edilen bulgulara göre; süt sığırlarının beslenmesinde kullanılan mısır silajınaformik asit katılmasının, silaj kalitesini arttırdığı, silajdaki besin maddesi kayıplarınıazalttığı ve dolayısı ile süt verimi ve kompozisyonunu olumlu yönde etkilediğibelirlendiğinden, süt sığırı yetiştiricilerinin silajlarına katkı maddesi olarak formik asitilave etmesi tavsiye edilebilir.
Özet (Çeviri)
Effects of feeding dairy cows with grass hay, corn silage or corn silage with formic acidas forage on milk yield and composition, some blood parameters, reproduction andcalve health were observed in this study.Thirty Holstein cows (seven months pregnant) were divided into 3 groups. Cornharvested from same land (farm) was divided into two parts. In one part of the corn 3liter/tonne formic acid (Kemisile) was added and other part of the corn contained noadditives. Animals in dry period were fed at a restricted level but forage was offered adlibitum in lactating period and the amount of concentrate feed was arranged accordingto their milk yield. Blood samples were also collected from animals for six times duringthe experiment to determine serum SGOT, SGPT and urea levels. ANOVA andDuncan-test were performed for statistical evaluations of the data. It was found thatformic acid incorporation into silage increased nutrient content of silage in the currentstudy. Compared to cows fed normal silages, cows fed corn silage with formic acid hadmore milk yield and milk composition and statistically significant differences werefound between the groups (P0.05).It was determined that addition of formic acid into corn silage improved silage qualityand nutrient content and therefore, had a positive effect on milk yield and composition.In conclusion, incorporation of formic acid into silage can be recommended to dairycow farmers.