Tip 2 diabetes mellituslu hastalarda serum ace gen polimorfizmi ile interlökin 6 ve interlökin 8 seviyelerinin ağız dokusu harabiyetleri ile ilişkisi.
Relation between oral tissue damage and ace gene polimorfizm and il-6 and il-8 levels in type 2 diabetic patients.
  1. Tez No: 193386
  2. Yazar: YÜKSEL ERPARDO
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖZEN DOĞAN ONUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: ACE gene polymorphism, diabetes mellitus, oral tissue damage
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
xÖZETErpardo, Y. Tip 2 Diabetes Mellitus Hastalarında Serum ACE Gen Polimorfizmi ileİnterlökin 6 ve İnterlökin 8 Düzeylerinin Ağız Dokusu Harabiyetleri ile İlişkisininİncelenmesi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ağız, Diş, ÇeneHastalıkları ve Cerrahisi ABD. Doktora Tezi. İstanbul. 2006Diabetes mellitus bütün dünyada giderek yayılan ve hastaların yaşam şekillerini ciddiboyutlarda değiştiren önemli bir hastalıktır. Tip 2 diabetes mellitus'un etyolojisi vekomplikasyonları çok faktörlüdür. Tip 2 diabetes mellituslu hastalarda oral dokuharabiyetlerinin genetik ilişkisinin olabileceği düşünülerek bu çalışma hazırlanmıştır.Bu tez çalışmasına İstanbul Üniversitesi Deneysel Araştırma Enstitüsü Moleküler TıpAnabilim Dalına başvurmuş diabetes mellitus hikayesi olmayan 52 kişilik kontrol grubuve İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Diabet Polikliniği'nde tedavigörmekte olan 51 Tip 2 diabetes mellituslu hastalar üzerinde ACE gen polimorfizmi ileserum interlökin 6 ve interlökin 8 seviyelerinin ağız dokusu harabiyetleriyle olan ilişkisiincelenmiştir. Diabetes mellituslu hastalarda ACE gen polimorfizmi incelendiğinde I/Igenotipli hastalarda bakteri plağı indeks ortalaması, periodontal sondalama ortalaması,gingival indeks ortalaması, diş hareketliliği ortalaması D/D ve I/D genotipli hastalaraoranla daha yüksek bulunmuştur ancak fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.Vücudun enflamasyona cevabında önemli rol oynayan sitokinlerden İL-6 ve İL-8değerleri tip 2 diabetes mellituslu hastalarda ağız tedavileri yapılmadan önce ve ağıztedavileri yapıldıktan sonra ölçülmüştür. Elde edilen fark istatistiksel olarak anlamlıbulunmamıştır. Çalışma bulgularımızdan ACE gen polimorfizminin, gingival dokuharabiyeti, diş hareketliliği ve periodontitis ile ilişkisi olmadığı ancak diş eksikliğinin Ialleli ile ilişkili olduğu izlenimi elde edilmiştir. Diabetes mellituslu olma süresi ile I/Igenotipi arasında istatistiksel olarak anlamlı (p=0,012) bir ilişki saptanmıştır.Anahtar Kelimeler : ACE gen polimorfizmi, Diabetes mellitus, Oral doku hasarları,Interlökin 6 ve Interlökin 8Bu çalışma İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştirma Projeleri Birimi tarafındanT144-06032003 no'lu proje olarak desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
xiABSTRACTErpardo Y.ACE gene polimorphism and interleukin 6 and 8 levels in type 2 diabeticpatients, and their relations between the oral tissue damage. Istanbul University HealthScience Center, Oral and Maxillofacial Surgery Department. PhD Thesis. Istanbul. 2006Diabetes mellitus is a metabolic disorder which is increasing all over the world rapidlyand affecting the patients lives seriously. The aetiology of type 2 diabetes mellitus ismultifactorial. This study is prepared due to the possibility of relation with genetics andoral tissue damage. In this study, 52 healthy control patients who applied to IstanbulUniversity Molecular Medicine Department and 51 type 2 diabetic patients who appliedto Istanbul Medical Faculty Diabetes Clinic participated. Clinically the bacteria plaque,periodontal probing depths, gingival tissue inflammation found more severe in diabeticpatients with ACE gene polymorphism with I/I genotype over the patients with I/D andD/D genotype. However the results were not significant statistically. On these patientsthe relation of ACE gene polymorphisms, interleukin 6 and interleukin 8 levels werecompared with the oral health damages. IL-6 and IL-8 levels were measured before andtwo weeks after the oral treatment applied. The data we collected was not significantstatistically. In our study we found that ACE gene polymorphism is not related withgingival tissue damage, periodontitis and tooth mobility. Between the period of beingdiabetic and I/I genotype of ACE gene polymorphism a significant relation found(p=0,012).