Trifolium pannonicum Jacq. subsp. elongatum (Willd.) Zoh. bitkisi üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognosic investigations on trifolium pannonicum Jacq. subsp. elongatum (Willd.) Zoh.
- Tez No: 193393
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYNUR SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Fabaceae, Trifolium, Clover, Flavonoids
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZETBelge, F.Y. (2006). Trifolium pannonicum Jacq. subsp. elongatum (Willd.) Zoh. BitkisiÜzerinde Farmakognozik Araştırmalar. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü,Farmakognozi ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.Bu çalışmada, Trifolium cinsinin Türkiye için endemik bir türü olan ve T. pratense ile aynıseksiyonda (sect. Trifolium) bulunan T. pannonicum subsp. elongatum bitkisinin çiçekleri,flavonoitleri açısından incelenmiştir. Etil asetat ekstresi ilk olarak vakum likit kromatografisiile ayrılmış, elde edilen fraksiyonlardan preparatif KK ve İTK yöntemleri ile maddeler izoleedilmiş ve Sephadex sütundan geçirilerek saflaştırılmıştır. İzole edilen maddelerin yapıları,UV ve 1H-NMR spektrumlarının değerlendirilmesi ve şahit maddelerle kromatografik olarakkarşılaştırılması ile saptanmıştır.Flavon glikoziti olan luteolin-7-galaktozit ve flavonol glikoziti olan kersetin-3-galaktozitelde edilmiş, kersetin ve izokersitrin ise kromatografik olarak teşhis edilmiştir.Luteolin-7-galaktozit Fabaceae familyasından ilk defa bu çalışmada elde edilmiştir.DPPH metodu ile yapılan antioksidan aktivite tayini sonucunda, EC50 değeri, 0,236 mg/mlolarak bulunmuş ve bitkinin çiçeklerinin güçlü antioksidan aktiviteye sahip olduğusaptanmıştır.Anahtar Kelimeler : Baklagiller, Trifolium, Yonca, Flavonoidler, Antioksidatif etkiBu çalışma İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafındanT-537/21102004 no'lu proje olarak desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBelge, F.Y. (2006). Pharmacognosic Investigations on Trifolium pannonicum Jacq. subsp.elongatum (Willd.) Zoh. İstanbul University, Institute of Health Science, Department ofPharmacognosy. Postgraduate Thesis. İstanbul.In this study, the flavonoid compounds from the flowers of Trifolium pannonicumsubsp. elongatum have been investigated. T. pannonicum subsp. elongatum is an endemicspecies of the Trifolium genus in Turkey, and a member of the section that also harbours T.pratense.The ethyl acetate extract was subjected to vacuum liquid chromatography. Thecompounds were isolated from VLC fractions with preparative paper and thin layerchromatography, and then purified over Sephadex column. The structures of the isolatedcompounds have been elucidated using spectral methods (UV and 1H NMR), and bycomparing chromatographically with authentic samples. Quercetin-3-galactoside andLuteolin-7-galactoside have been isolated as flavonoid compounds from the flowers of theplant. Quercetin-3-glycoside and quercetin have been detected chromatographically.Luteolin-7-galactoside has been isolated from the family Fabaceae for the first time.The antioxidant activity of Trifolium pannonicum subsp. elongatum flowers was determinedwith DPPH method. The EC50 value has been found as 0.236 mg/ml, which indicates a strongantioxidant activity.