Şizofrenide travma sonrası stres bozukluğu ve yaşam kalitesine etkisi
Postreumatic stress disorder and effect on quality of life in people with schizophrenia
  1. Tez No: 193394
  2. Yazar: ŞEYDA ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. GÖKAY AKSARAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: şizofreni, travma sonrası stres bozukluğu, yaşam kalitesi, eş tanı, Schizophrenia, posttraumatic stress disorder, quality of life, comorbidity
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZETAlkan, Ş. Şizofreni hastalarında travma sonrası stres bozukluğu ve yaşam kalitesineetkisi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı. TıptaUzmanlık Tezi, Eskişehir, 2006. Bu çalışmada şizofreni hastalarında travma sonrası stresbozukluğu eş tanısının sıklığı, sosyodemografik özelliklerle ilişkisi, klinik özellikleri,şizofreniye özgü belirti bulgulara ve şizofreni hastalarının subjektif yaşam kalitesine etkisideğerlendirilmesi amaçlanmıştır.Psikiyatri polikliniğinde takip edilmekte olan ve hastalığın alevlenme dönemindeolmayan 80 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılara araştırmacı tarafından geliştirilendemografik veri anketi, Pozitif Semptomları Değerlendirme Ölçeği (PBDÖ), NegatifSemptomları Değerlendirme Ölçeği (NBDÖ), Travma Sonrası Stres Bozukluğu Ölçeği(TSSB-Ö) ve Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kısa Form-36 (SF-36) uygulanmıştır. Şizofreni tanısıolmaksızın travma sonrası stres bozukluğu tanısı olan yaş ve cinsiyet açısından benzer 20hasta Travma Sonrası Stres Bozukluğu'na özgü belirtilerin dağılımındaki olası farklarınbelirlenmesi amacıyla kontrol grubu olarak alınmıştır. Elde edilen verilerindeğerlendirilmesinde ki-kare testi, t-testi, Spearmans korelasyon analizi kullanılmıştır.Çalışmanın sonucunda şizofreni hastalarındaki travma sonrası stres bozukluğu belirtikümeleri, şizofreni hastalığı olmayan travma sonrası stres bozukluğu olan hastalarla benzerözellikler göstermiştir. Şizofrenide yaşam boyu ve şimdi TSSB eş tanısı varlığının PBDÖtoplam puanlarında anlamlı yükselmeye ve yaşam kalitelerinde azalmaya neden olduğusaptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAlkan, Ş. Posttraumatic stress disorder in patients with schizophrenia and the impacton quality of life. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, MedicalSpeciality Theses in Department of Psychiatry, Eskişehir, 2006. This study aimed to assesin frequency of comorbid posttraumatic stress disorder (PTSD), its relation withsociodemographic characteristics, clinic characteristics, sign and findings special toschizophrenia in schizophrenia patients and to evaluate the impact of comorbid posttraumaticstress disorder on quality of life in these patients.Eighty outpatients were assessed the demographic data questionnaire, Scale forAssessment of Positive Symptoms (SAPS) , Scale for Assessment of Negative Symptoms(SANS), Clinician-Administered PTSD Scale (CAPS) and the Medical Outcomes Study 36-Item Short-Form Healthy Survey (SF-36) by all participants. Twenty patients who haveposttraumatic stress disorder but without schizophrenia diagnose were grouped as controlsubjects to determine of possible differences in distribution of special signs and findings ofposttraumatic stress disorder. For statistical analysis, all data were calculated by t-test,Spearman?s correlation analysis.In the results, we determine that similar characteristics in the sign clusters ofposttraumatic stress disorder with and without schizophrenia patients. We found that PTSDcomorbidity was associated with increased total scores on Scale for Assessment of PositiveSymptoms (SAPS) and decreased quality of life of patients with schizophrenia.