Larenks kanserli hastalarda yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Quality of life after treatment in patients with laryngeal cancer
- Tez No: 193397
- Danışmanlar: PROF.DR. EMRE CİNGİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: larenks kanseri, yaşam kalitesi, EORTC QLQ-C30, EORTC QLQ-H&N35, larynx cancer, quality of life, EORTC QLQ-C30, EORTC QLQ-H&N35
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZETKaya, E. Larenks kanserli hastalarda yaşam kalitesinin değerlendirilmesi.Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz HastalıklarıAnabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2006. Bu çalışma 01.06.2003 ile01.06.2006 tarihleri arasında yapılmıştır. Larenks kanseri tanısı konulan, cerrahi ya dakemoradyoterapi tedavisi uygulanan ve tedavi sonrası 12. aylarına kadar tümör nüksübulunmayan 52 hasta (51 erkek, 1 kadın, ortalama yaş 58) ile yapılmıştır.Çalışmamızda larenks kanserli hastaların yaşam kalitelerini değerlendirmek içinEORTC QLQ-C30 Version 3.0 ve EORTC QLQ-H&N35 anketleri kullanıldı.Kemoradyoterapi grubunda, duyu (koku ve tat) problemleri ve ağız kuruluğuşikâyetleri cerrahi tedavi grubuna göre daha fazla miktarda saptandı. Parsiyel larenjektomiuygulananlarda fiziksel fonksiyonlar daha iyi, kemoradyoterapi uygulananlarda ise bulantı,kusma, cinsellikte azalma, ağız kuruluğu ve yapışkan tükürük şikâyetleri ile mali zorluklardaha fazla olarak saptandı. Boyun diseksiyonunun yaşam kalitesine olan etkisiaraştırıldığında; radikal boyun diseksiyonu ve parsiyel larenjektomi yapılan olgularda, sadeceparsiyel larenjektomi yapılan olgulara oranla duygusal, kavrama ve sosyal fonksiyonlarazalmış ancak konstipasyon, cinsellikte azalma, ağrı kesici ilaç kullanımı ve diş sorunlarıartmıştı. Parsiyel larenjektomililerde fiziksel, uğraş, sosyal fonksiyonlar daha iyi, ancak kalıcıtrakeostoması olan hastalarda yorgunluk, konstipasyon, iştah kaybı, duyu (koku ve tat),konuşma, diş problemleri ve sosyal ortamda ilişki kurma sıkıntısı daha fazla olarak saptandı.Aynı evrelerde olup, farklı tedavi uygulanan büyük hasta serileri ile yapılacak çokmerkezli ve uzun süreli benzer araştırmalar sonucunda hastaların yaşam kalitesininiyileştirilmesi yönünde çok daha fazla ilerlemeler kaydedileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTKaya E. Quality of life after treatment in patients with laryngeal cancer.Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Medical Speciality Thesis inDepartment of Ear Nose Throat, Eskişehir, 2006. This study was performed in our clinicbetween January 2003 and June 2006. The study was achieved with 52 subjects (1 woman, 51men; mean age 58) diagnosed as larynx cancer and treated by laryngectomy or chemo-radiotherapy and followed as tumor free at least 12 months.Quality of life was evaluated with two questionnaires EORTC QLQ-C30 Version 3.0and EORTC QLQ-H&N35.When we compared the groups according to the problems of sensation (smelling andtesting) and dryness of the mouth it was found as increased in the chemo-radiotherapy group.According to physical functions the quality of life was found as good in the group treated bysurgery. According to the problems of vomiting, nausea, impotans, mouth dryness, stickysaliva, increasing the cost, these problems were increased in the chemo-radiotherapy group.When we investigated of the neck dissection on the quality of life in the patients underwentpartial laryngectomy with radical neck dissection as to only underwent partial laryngectomy,the sentimentality and social activity was found as decreased, sexual problems, constipation,dental problems, analgesics using for pain was found as increased in the group treated by neckdissection. Social activity and physical occupation was increased in the patients withtraceostomy free, however fatigue, constipation, dental problems, speaking difficulty,sensation problems, social intercourse difficulty was found as increased in the patients withpermanent traceostomy.We concluded that the EORTC questionnaires are useful for evaluating the quality oflife and the studies which will be carried out with more patients and more duration followingwill make considerable contrubution to choice the best method for the patients with larynxcancer.