Atorvastatinin kıkırdak üzerine etkisinin ratlar üzerinde araştırılması
Investigation of atorvastatin effect over the cartilage tissue in the laboratory rats
- Tez No: 193398
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜNHAN KARAKURUM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Statin, Osteoartrit
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
IIIÖZETATORVASTATİNİN KIKIRDAK DOKU ÜZERİNE ETKİSİNİNRATLAR ÜZERİNDE ARAŞTIRILMASIDr.Enver Taner BaltacıUzmanlık Tezi, Ortopedi Ve Travmatoloji Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. Günhan KarakurumEkim 2006, 39 SayfaStatinler Hiperkolesterolemi gibi çok güncel bir hastalığın tedavisinde dünyagenelinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Osteoartrit dünya genelindemilyonlarca insanı etkilemektedir. Hastalık sıklıkla ağırlık taşıyan eklemlerietkilemektedir. Eklem dejenerasyonu; günümüzde önlenemeyen ancak medikalve cerrahi tedavi yöntemleri ile ilerlemesi kısmen durdurulabilen ve özellikle ileriyaşlarda yaygın olarak gözlenen bir bozukluktur. Biz statinler ile osteoartritarasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmamızı 200-250 gramağırlığında, genç erişkin dişi olan toplam 60 adet albino rat üzerinde yaptık. Ratlarher grupta 30 rat olan iki gruba ayrıldı. 4 ay süre ile araştırma grubuna;Atorvastatin(1mg/kg) yem içine konarak verildi. Bizim çalışmamızda her iki gruptanalınan örnekler incelendi ve hiçbirinde dejenerasyona ait herhangi bir bulgu gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
IVSUMMARYInvestigation of atorvastatin effect over the cartilage tissue in thelaboratory ratsMedical Dr. Enver Taner BaltacıSupervisor : Associated Prof. Dr. Günhan KarakurumOrthopaedics and TraumatologyOctober 2006, 39 pagesSo far statins are widely used in hypercholesterolemia, which is a popular disease.Osteoarthritis effects miilions of people world-wide. The disease usually effectsweight bearing joints. Joint degeneration is a disorder, or elderly which can not beprevented but it?s progress can be stopped partially by medical and surgicalinterventions. We aimed to evaluate the relationship betwen osteoarthritis andstatins. We performed our study on 60 young adolescent female rats, weighing 200-250 gr each. Rats were randonly assigned two groups, each consisting of 30 rats.Atorvastatin(1mg/kg) was added to the feed of the experiment group during thefollowing 4 months. In our study, samples from both groups were examined and ineither group no sign of degeneration was observed.Key Words : Statins,Osteoarthritis.