Preterm gebelik olgularında servikovajinal sıvıda fetal fibronektin ve fosforilize insülin benzeri büyüme faktörü bağlayıcı protein-1'in doğumu öngörü gücü
Volue of fetal fibfonectin and phosphorylated insulin like growth factor binding protein-1 in cervicovaginal fluid at predicting preterm delivery in preterm labor
- Tez No: 193396
- Danışmanlar: PROF.DR. KAMİL TURGAY ŞENER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preterm eylem, fetal fibronektin, fosforilize insülin benzeribüyüme faktörü bağlayıcı protein-1, Preterm labor, fetal fibronectin, phosphorylated insulin like growthfactor binding protein-1
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZETYıldız, Z. Preterm gebelik olgularında servikovajinal sıvıda fetal fibronektin vefosforilize insülin benzeri büyüme faktörü bağlayıcı protein-1'in doğumuöngörü gücü. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi KadınHastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2006.Çalışma Ocak 2004-Temmuz 2006 tarihleri arasında, SAT'a göre 24-37.gebelik haftaları arasında preterm eylem semptomları olan, çalışma kriterlerineuygun 68 gebe üzerinde yürütüldü. Pelvik muayene öncesinde fFN ve phIGFBP-1için örnekleme yapıldı. Klinisyenin gerekli gördüğü durumlarda, test sonucundanbağımsız olarak preterm eylem tedavi protokolleri uygulandı. Doğum sonu bilgilerelde edildikten sonra istatistik yapıldı. Örnekleme anındaki gebelik haftası ortalama33.5 ± 3.08'di. Doğum anındaki ortalama gebelik haftası 35.8 ± 2.92'ydi. fFN vephIGFBP-1 pozitif ve negatif olgular yaş, VK , gravida, parite, abortus sayısı,önceki preterm doğum haftaları, hemoglobin düzeyi, örnekleme anındaki gebelikhaftası yönünden karşılaştırıldığında her iki grupta da anlamlı fark saptanmadı. fFNpozitif olguların, birinci hafta sonunda %68.5'i, ikinci hafta sonunda %82.8'idoğururken, negatif olguların birinci hafta sonunda %84.4'ünde, ikinci haftasonunda %62.5'inde gebelik devam etmiştir(p=0.02). phIGFBP-1 pozitif olguların,birinci hafta sonunda %80'i, ikinci hafta sonunda %92'si doğururken, negatifolguların birinci hafta sonunda %78.6'sında, ikinci hafta sonunda %57.2'indegebelik devam etmiştir(p=0.015). fFN ve phIGFBP-1 pozitif olguların, birinci haftasonunda %80.9'u, ikinci hafta sonunda %90.4'ü doğururken, negatif olgularınbirinci hafta sonunda %92.9'unda, ikinci hafta sonunda %61.5'inde gebelik devametmiştir(p=0.008). Örneklemeden doğuma kadar geçen süre fFN(-) ve phIGFBP-1(-) gruplarda pozitif olanlara göre anlamlı olarak uzundu (p=0.003; p=0.003).Doğum anındaki gebelik haftası fFN(-) ve phIGFBP-1(-) gruplarda pozitif olanlaragöre anlamlı olarak uzundu (p=0.002; p=0.001). fFN'nin ilk 7 gün içinde doğumuöngörmesi konusu dikkate alındığında, negatif bir test sonucu pozitif bir testsonucuna göre daha anlamlıdır ve doğumun yakın olmadığı kararı verilebilir.phIGFBP-1 için durum farklıdır. lk 7 gün içinde, pozitif bir test sonucu doğumunyakın olduğunu, negatif bir test sonucu ise doğumun yakın olmadığınıdüşündürebilir. Bu bulgu, phIGFBP-1 testinin preterm eylem tanısında veyönetiminde daha etkin olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak şu söylenebilir:preterm eylem ve doğumu öngörebilecek mükemmel bir test yoktur. ÇalışmadafFN ve phIGFBP-1 testlerinin kombine kullanılması durumunda en iyi sonuçlar eldeedildi. Ancak kar maliyet açısından düşünülecek olursa, tek başına phIGFBP-1testinin kullanılması da benzer sonuçlar verdiği için fFN ile kombine edilmesimantıklı görünmemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTYildiz Z, Volue of Fetal Fibfonectin and Phosphorylated Insulin Like GrowthFactor Binding Protein-1 in Cervicovaginal Fluid at Predicting PretermDelivery in Preterm Labor. Eskisehir Osmangazi University Medical FacultyDepartment of Obstetrics and Gynecology, Resident Thesis, Eskisehir, 2006.This study was conducted on 68 eligible pregnant women admitted to thedepartment between January 2004- July 2006, between 24 to 37 weeks of gestation,with preterm labor symptoms. Prior to pelvic examination, sampling wasperformed for fFN and phIGFBP-1. When necessary for the clinician, independentof test results, preterm labor treatment protocols were initiated. Having obtainedthe postpartum information, statistical evaluation was performed. Mean age ofgestation at the time of sampling was 33.5 ± 3.08 weeks; mean age gestation at thetime of delivery was 35.8 ± 2.92 weeks. When we compared fFN and phIGFBP-1positive and negative groups based on age, BMI, gravidy, parity, number ofabortion, weeks of previous preterm pregnancies, hemoglobin levels, pregnancyweeks at the time of sampling an important difference was not appearent. 68.5%fFN(+) group delivered at the end of the first week and 82.8% at the end of thesecond week. In the fFN(-) group pregnancy continued in 84.4% at the end of thefirst week and 62.5% at the end of the second week(p=0.02). In the phIGFBP-1(+)group 80% delivered at the end of the first week and 92% at the end of the secondweek. In the phIGFBP-1(-) group 78.6% pregnancies continued at the end of thefirst week and 57.2% pregnancies continued at the end of the second week(p=0.015). In fFN and phIGFBP-1(+) group 80.9% delivered at the end of the firstweek and 90.4% at the end of the second week. In fFN and phIGFBP-1(-) group92.9% pregnancies continued at the end of the first week and 61.5% pregnanciescontinued at the end of the second week(p=0.008). Time from sampling to deliverywas significantly longer in fFN(-) and phIGFBP-1(-) group compared to the (+)group(p=0.003; p=0.003). Gestation age at the time of delivery was significantlyhigher among fFN(-) and phIGFBP-1(-) group, compared to the (+) group(p=0.002;p=0.001). Taken the predictive value of fFN for deliveries within 7 days intoconsideration, a (-) test result was found to be more important than a (+) test results,thus leading us to conclude that the delivery may not recently ensue. However, thesituation is different for the phIGFBP-1. For the first 7 days , a (+) test result showsa birth in a short time, a (-) test result shows that delivery is not expected so soon.That finding shows phIGFBP-1 test is more effective at predicting and menagementof the preterm labor. As a result that can be said: There is not a perfect test inpredicting preterm labor and delivery. In the present study, best results wereobtained by combining fFN and phIGFBP-1. But, if we look from the cost-effectiveness perspective, as phIGFBP-1 gives almost the same results with thecombined test, it does not seem reasonable to use the combination of two tests.