Beyin tümörlerinin radyoterapi planlamasında, BT ve MR görüntü eşleştirilmesinin hedef volüm belirlenmesine ve doz dağılımına etkisi
The effect of CT-MR image registration on target volume delineation and dose distribution in radiotherapy planning of brain tumors
- Tez No: 193423
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YAVUZ ANACAK, ÖĞR.GÖR. NEZAHAT OLACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Onkoloji, Physics and Physics Engineering, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Radyoterapi, manyetik rezonans görüntüleme, görüntü eşleştirme, Radiotherapy, magnetic resonance imaging, image registration
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmanın amacı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi AnabilimDalı'nda mevcut cihaz ve yazılımlar kullanılarak yapılabilen BT ve MR görüntü eşleştirmesininhassaslığını incelemek ve işlem sırasındaki hata payını belirlemektir.Görüntü eşleştirme işleminden önce kliniğimizde bulunan BT cihazının kalibrasyon değerlerikontrol edilmiş ve hastaların planlamaları arşivden tedavi planlama sistemine geri yüklenmiştir.Eşleştirme işlemi dört adet anatomik nokta kullanılarak gerçekleştirilmiş ardından gözler ve tümöre aitkonturlar girilmiştir.ProVision yazılımı ile yapılan eşleştirmede eşleştirme skoru 10 üzerinde 9.51 ± 0.11; mesafe1.92 ± 0.51 mm olarak belirlenmiştir. Hem MR üzerinde hem de BT üzerinde girilen göz konturlarınınmerkez koordinatları karşılaştırılmış ve sapmanın sağ göz için maksimum 2.25 mm sol göz içinmaksimum 2.11 mm olduğu bulunmuştur. Tümör hacimleri karşılaştırıldığında eşleştirilmişgörüntülerden üretilen hacimlerin daha büyük olduğu bulunmuştur ( 75.37 cm3 vs. 44.81 cm3 ). Ancakeşleştirme uygulanmadan yapılan planlarda tümörlerin % 95 - 107 doz aralığına girdiği saptanmıştır.Çalışmamızın sonucunda, kliniğimizde bulunan sistemler ile görüntü eşleştirme işlemininuygulanabilir ve tekrarlanabilir olduğu, bu işlemin tümörlü dokuların konturlamasında fayda sağladığıgörülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the accuracy of CT-MR image registration performedusing tomography system and software present in Department of Radiation Oncology, Ege UniversityHospital and discover the magnitude of error during the process.First calibration data of the CT was reviewed and treatment plans loaded back into thetreatment planning system from archieve. Following image registration, done using four anatomiclandmarks, deliniation of eyeballs and target volume took place.The registration score was 9.51 ± 0.11 out of 10 and mean distance was 1.92 ± 0.51. Centercoordinates of the eyeballs contured using MR and CT images were compared. Maximum differencewas 2.25 mm for the right eye and 2.11 mm for the left eye. When tumor contours were compared it isfound out that volumes produced from registered images were bigger ( 75.37 cm3 vs. 44.81 cm3 ). Butit has seen that in the treatment plans without image registration, the tumor volume received 95-107% of presicribed dose.In conclusion, image registration process found to be applicable and reproducable for ourclinic. It has seen that image registration approves target volume delineation.