Comparative evaluation of casting retention between different fixed prosthesis using the iti solid abutments with seven cements
Itı solid abutmentler ve yedi siman kullanarak yapılan farklı sabit protezlerde döküm retansiyonunun karşılaştırılmalı değerlendirilmesi
  1. Tez No: 193501
  2. Yazar: AİMAN POURAHMARİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KULAK ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Diş Hekimliği, Medical History and Ethics, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Değerlendirme, tutuculuk, simanlar, abuntman, protez.3
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
2. ÖZETITI SOL D ABUTMENTLER VE YED S MANKULLANARAK YAPILAN FARKLI SAB T PROTEZLERDEDÖKÜM RETANS YONUNUN KARŞILAŞTIRILMALIDEĞERLEND R LMESBu çalışmanın amacı farklı yapıştırma simanları kullanarak bir tarafı oluk bir tarafıdüz kenarlı solid abutmenta simante edilmiş metal protezlerin retansiyonunu test etmektir.Otopolimerize akrilik kullanılarak dişsiz alt çeneyi taklit eden bir model hazırlandı.Model üzerinde parelelometre kulanılarak 31,13,35,37 41,43,45,47 no'lu bölgelere sekizadet 12 mm uzunluğunda ITI implant analoğu monte edildi. mplant analogları üzerine 5.5mm uzunluğunda solid titanium abutmenti 35 Ncm tork kuvveti uygulanarak yerleştirildi.Sol ikinci molardan sağ ikinci molara uzanan, 14 mandibular dişten oluşan full sabitprotez krom-kobalt alaşımı kullanılarak elde edildi. Hazırlanan metal köprünün üzerineretansiyon testinde kullanılmak üzere, kronların okluzal yüzeylerinin ortasında luplarbulunan metal plaka hazırlandı ve köprü restorasyonuna lehim işlemi ile birleştirildi.Protezin tutuculuğunda simanların etkisini değerlendirmek için 4 adet daimi 3 adetgeçici siman materyali kulanıldı. Simanlar üretici firmanın talimatları doğrultusundakarıştırıldı ve yapıştırma esnasındaki hidrostatik basıncı minimalize etmek için dökümlerinaksiyel yüzeylerine uygulandı. Örnekler 0.5mm/sn dönme hızıyla çalışan universal test aletikullanarak çekme testine tabii tutuldu. Protezleri çıkarmak için gereken yük kaydedildi vebu işlem her siman için 5 kez tekrar edildi. Elde edilen değerlerin ortalaması alınarakistatistiksel karşılaştırmaları yapıldı.Çalışmanın sonuçları daimi simanların geçici simanlardan daha fazla çekmekuvveti gerektirdiğini ve Cavex'in geçici simanlar arasında en az çekme kuvveti gerektirensiman olduğunu gösterdi.n vitro olarak gerçekleştirilen bu çalışma, kullanılan tüm simanların implant üstüprotezleri yapıştırma işleminde kulanılabileceğini göstermektedir. Araştırmamızda2kulanılan simanların birbirlerine üstünlüğü olmamasına rağmen, metal yüzeye yapışmakabiliyetlerinin farklı olduğunu göstermiştir. Bu nedenle implantüstü protezlerinyapıştırılmasında abutment sayısı, materyeli, yüzey özellikleri dikkate alınarak yapıştırmasimanlarının seçilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
3. INTRODUCTION AND AIMThe wish to replace lost teeth in one way or another with implants has occupiedman?s spirit for centuries or even millennia (57).In recent years there has been remarkable progress in the field of implant dentistry.However, many questions have arisen regarding the materials used and techniques followedin clinical practice. One of these questions is related to the method by which fixed partialdentures (FPDs) are connected to underlying implants: screw-retained or cemented? Theuse of screw-retained versus cement-retained implant restorations has been the subject ofcontroversy in the literature (39).For screw-retained restorations, retention is obtained by the fastening screw, whichconnects the implant with the abutment and the abutment with the prosthesis (39, 68).The primary objective of this tightening is to generate adequate clamping force tomaintain unity of the components (59). Currently, there are numerous abutment screwswith different mechanical properties.A certain advantage of screw-retained restorations presents in the situation wherethere is limited interarch space and therefore a limit to the desired height of axial walls forretention of a cement-retained prosthesis (39).The main disadvantage of cemented prostheses is the difficulty of theirretrievability. Although retrieval is needed less often because of the dramatically increasedsurvival rates for dental implants, the need for future removal of FPDs should not beoverlooked. For this reason, provisional luting agents are widely used for the cementationof cement-retained restorations.Cement-retained implant-supported prostheses are routinely used in dentistry. Theapproach resembles conventional prosthodontic procedure (36).Development of new dental materials has resulted in significantly more lutingagents over the past decade than in the previous 100 years. Some newer luting systemsreach such high retentive values that one cannot help but wonder how much retention isneeded to retain a casting. Cemented restorations have become a popular alternative andexhibit potential advantages over screw-retained restorations (61).4The choice of cement for an implant-supported restoration should be based on theneed or desire for retrievability, the anticipated amount of retention needed, the ease ofcement removal, and cost (1, 50, 61).Therefore the aim of this study is to evaluate the retentive strength of the fixed-prostheses on ITI solid abutments using 7 different luting cements (4 permanent and 3provisional cements).5